A fény ösvényei (magyar film, 2005, 89 perc)Rendező: Mispál Attila
Forgatókönyvíró: Mispál Attila, Tar Sándor és Solti Emese Babette
Operatőr: Nagy András
Vágó: Politzer Péter
Zene: Johan Sebastian Bach, Pink Floyd, Márkos Albert, Dj. Mango
Producer: Mispál Attila, Muhi András, Miskolczi Péter és Váradi Gábor
Szereplők: Cseh Annamária (Csilla), Cserhalmi György (Zoltán), Kovács Lajos (Doma), Soós Attila (Janó), Törőcsik Mari (Nagyi), Szilágyi Enikő (Anya), Czukor Balázs (Ákos), Csányi Sándor (Alex)
Motto: „Ha össze akarjuk kötni az eget a földdel, ahhoz valamilyen tiszta, mindent eldöntő tettre van szükség. Sárkánnyá kell válni, és forgószelet kell aratni, szétszakítani a sötét fellegeket, felmászni az égbe, és megmártózni a Napban.” (Doma bejegyzése Csilla füzetébe)

A fény ösvényei két egymásra rímelő történetet dolgoz fel. Csilla sztármodell, aki pazarlóan bánik adottságaival, idejével és pénzével. A divatvilág csillogó, ám felszínes életét éli. Nincs állandó lakása, szállodaszobáit éppen úgy válogatja, mint alkalmi szeretőit. Nem az érzelmek, inkább a kíváncsiság, a kalandvágy vezérlik. Néha hazatér, ilyenkor úgy érzi, nagyanyja gondoskodása megfojtja, és utálkozva válaszol anyja elhalasztott vizsgáit firtató kérdéseire. Szeretője elhagyja, de ő bosszút áll és a divatszakma egyik mindenható urával töltött orgia után kirúgatja a férfit állásából. Egyszer csak egy csavargó megtalálja elveszített naplóját, és árnyékként követni kezdi őt.

A másik történetben Zoltán, a negyvenes évei végét taposó ötvösművész élete komoly válságba kerül. Felesége elválik tőle, a bírósági döntések következtében gyerekeit ritkán látogathatja. A legnagyobb trauma azonban betegsége, a gyorsan terjedő zöld hályog miatt hamarosan elveszíti látását, munkaképtelenné válik. Egyetlen segítsége az inasa marad. Ő lesz a vezetője a tétován bolyongó vak mesternek...


vissza a mûsorokhoz