Hamu és gyémánt
(lengyel háborús filmdráma, ff, 1958, 98 perc)Rendező: Andrzej Wajda
Író: Jerzy Andrzejewski
Forgatókönyvíró: Andrzej Wajda és Jerzy Andrzejewski
Operatőr: Jerzy Wójcik
Vágó: Halina Nawrocka
Zene: Jan Krenz és Filip Nowak
Szereplők: Zbigniew Cybulski (Maciek Chelmicki), Ewa Krzyzanowska (Krystyna), Waclaw Zastrzezynski (Szczuka), Adam Pawlikowski (Andrzej), Bogumil Kobiela (Drewnowski)


A velencei filmfesztiválon ezzel a filmmel aratta első nagy nemzetközi sikerét Andrzej Wajda. Itt lett sztár Zbigniew Cybulski, akinek korai halála végképp a mítosz magasába emelte ellentmondásos alakját.
"Több volt, mint kiváló színész és lebilincselő egyéniség. Valóságos megtestesítője volt egy típusnak, sőt egy országnak, egy meghatározott időszaknak is." (Boleslaw Michalek)
1945. május 8-án, amikor mindenki a győzelmet ünnepli, Maciek és barátja, Andrzej a párt megyei titkárát, Szczuka elvtársat és kíséretét akarja megölni. A golyók célt tévesztenek, de a kudarc nem töri le a fiút. A feladatot mindenképpen végrehajtja. Este a szállodában Maciek megismerkedik Krystynával, s az együtt töltött szerelmes éjszaka után kritikusabban vizsgálja jövőjét. Szakítani akar múltjával, nem akar többé gyilkolni, bujkálni. Andrzej azonban megvetéssel hallgatja szavait. Maciek utoljára vállalja a gyilkos szerepét...


vissza a mûsorokhoz