Jeanne d'Arc (francia film, 1928, 78 perc)Rendezõ: Carl Theodor Dreyer
Forgatókönyvíró: Carl Theodor Dreyer
Operatõr: Máté Rudolf
Szereplõk: Maria Falconetti, Eugéne Silvain, Maurice Schutz, Antonin Artaud1958-ban Brüsszelben zajlott a világkiállítás. A nagyszabású rendezvényen 27 ország legjobb filmtörténészeinek zsűrimunkájával kiválasztották az 1895 és 1955 között készült valamennyi film közül a 12 legjobbat. Ez lett a híres „brüsszeli tizenkettő”. A Jeanne d’Arc kapta a negyedik legtöbb szavazatot.

Dreyer alkotása a legelső a Jeanne d’Arc történetet feldolgozó filmek sorában. Hitelességét szavatolja, hogy a rendező elsősorban a per vallomásanyagára támaszkodott. Egy nap történetét követjük nyomon: az inkvizíció előtti kihallgatástól a máglyahalálig. A filmnyelv eszközeinek rendkívül tudatos és érzékeny alkalmazásával megteremtett szuggesztív képek, filmritmus és feszültség, a kiváló rendezői-operatőri munka és remek színészi teljesítmény emeli a Jeanne d’Arc-ot a legjobb 12 film közé a világon.

„Dreyer műve csorbítatlan szépséggel élte túl a filmművészet átalakulását, a művészi alkotás megtörhetetlen erejét bizonyítva.”

(Keresztúri Dezső, Filmvilág, 1963. augusztus 15.)


vissza a mûsorokhoz