Szigorúan ellenőrzött vonatok
(csehszlovák filmszatíra, 1966, 100 perc)
Rendező: Jirí Menzel
Író: Bohumil Hrabal
Forgatókönyvíró: Jirí Menzel és Bohumil Hrabal
Operatőr: Jaromír Sofr
Vágó: Jirina Lukesová
Zene: Jirí Sust és Jirí Pavlik
Szereplők: Václav Neckár (Milos Hrma), Josef Somr (Hubicka), Vlastimil Brodsky (Zednicek), Vladimír Valenta (Max állomásfőnök), Jitka Bendová (Mása)
"...amikor márciusban a németek átlépték a határt, hogy elfoglalják az egész országot, és a mi városunkon keresztül vonultak Prágába, nagyapám egyes-egyedül kiment elébük, egyes-egyedül az én nagyapám ment ki a németek elé, hogy hipnotizőr lévén szembeszálljon velük, és a gondolat hatalmával visszatérítse a tankjaikat."
Hát ilyen családból származik Milos, aki nem hőssé akar válni, csak a már kínossá vált szüzességét szeretné elveszíteni. Segédtisztként dolgozik egy kisváros állomásán, ahol hiába húznak el a front közeledtével mind szigorúbban ellenőrzött vonatok, a dolgozók élik megszokott életüket.
Tapicska forgalmista az egyik éjjel unalmában telepecsételi Zdenka, a távírász lány meztelen ülepét. "Erkölcsi fertő, átkozott erotikus évszázad!" - feddi meg őket a főnök, akit csupán a galambtenyészete érdekel. Csak Milos küzd ejaculatio precox-szal, felvágja ereit, azután szerelembe esik egy kalauznővel, de nem hálhatják el az első éjszakájukat, mert egy szerencsételen véletlen folytán a fiú mégis a háború aktív részesévé és elszenvedőjévé válik...


vissza a mûsorokhoz