Woyzeck (magyar filmdráma, ff, 1994, 93 perc)


Rendező: Szász János
Író: Georg Büchner
Forgatókönyvíró: Szász János
Operatőr: Máthé Tibor
Vágó: Kornis Anna
Zene: Giovanni Battista Pergolesi, Henry Purcell
Producer: Vittorio de Sica
Szereplők: Kovács Lajos (Woyzeck), Diana Vacaru (Mari), Igó Éva (Mari hangja), Alexander Porohovcsikov (Kapitány), Reviczky Gábor (Kapitány hangja), Haumann Péter (orvos), Gáspár Sándor (rendőr), Varga Sándor (fiú)


Woyzeck, a váltóőr a sínek között álló bódéban tölti napjait. Az Orvos kísérletnek veti alá: állandóan borsót kell ennie. Woyzeck feladatai közé tartozik az állomásfőnök, a Kapitány borotválása, aki hangszórókon keresztül ellenőrzi és irányítja őt. Woyzeck élettársa és közös gyerekük anyja Mari. A Rendőr a kocsmában szemet vet a fiatalasszonyra. Woyzeck érzi, hogy megcsalják, ezért nem megy többé haza. A Kapitány és az Orvos is célozgatnak arra, hogy a felesége hűtlen lett hozzá. Woyzeck Mariért indul, hogy a sötét, hideg vízparton helyreállítsa a világ rendjét...

Díjak: 1994-es Magyar Filmszemle: fődíj, operatőri díj, a legjobb férfialakítás díja Kovács Lajosnak, a külföldi kritikusok díja, független producerek díja; Thesszaloniki: a legjobb rendezés, a legjobb férfialakítás díja; Chicago: Aranyplakett; Félix-díj a legjobb fiatal film kategóriában; Szocsi: második díj , FIPRESCI-díj, Valloilid: operatőri díj; Bergamo: Ezüstrózsa-díj; Csaba von Ferenczy-díj; Torún: Aranybéka-díj Máthé Tibornak; Strasbourg: nagydíj; Csaba von Ferenczy-díj Szász Jánosnak; 1995, Magyar Filmkritikusok díja: operatőri díj, a legjobb férfialakítás díja Kovács Lajosnak.


vissza a mûsorokhoz