Lassanként elfogynak a filmklubok
A szövetség is bajban van, a számlákat sem tudják kifizetni


Jásper Ferenc riportja a Metro újság 2006. április 5-ei számában

Mi történt a filmklubokkal? Miképp történhetett, hogy az elmúlt 20 év alatt a több százból mára 70-80 klasszikus formában mûködõ klub maradt? Másutt iskolákban, mûvelõdési házakban mûködik még néhány, de nagyon szûkösek a lehetõségeik, pályázni pedig kevés helyre lehet.


 Sokan azt sem tudják, mit is kell pontosan a „filmklub” kifejezés alatt érteni. A hagyományos klubok nem csupán meghatározott idõközönként valahol középiskolában, egyetemen levetítenek egy-egy filmet, hanem a bemutatósorozatok egy meghatározott koncepciót követnek. A filmnézés elé, mögé általában háttérbeszélgetéseket szerveznek, meghívnak rendezõket, színészeket, kritikusokat. 
  A filmklub nemcsak a film bámulása, hanem együttgondolkodás, kérdezz-felelek játék, ahol a résztvevõk sokkal többre kíváncsiak, mint ami lejön a vászonról. Ehhez rengeteg szervezés, munka, pénz és persze érdeklõdõk kellenek. Az elõbbi kettõ általában megvan. Ami hiányzik, az a pénz. 

Rossz anyagi helyzetben

Ebben az évben volt húszéves a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége, amely ez alatt a két évtized alatt odáig jutott, hogy idén kénytelen volt bezárni az irodáját, mert nem tudta tovább fedezni az egyébként nem túl magas mûködési költségeit sem. Annak idején olyan nevek fémjelezték a szövetséget, mint az elsõ elnök, Sára Sándor vagy az elnökség tagjai, Bán Róbert, Horváth György, Pataky Iván és Schiffer Pál. 
  Tavaly választották elnökké Durst Györgyöt, aki a Metrónak elmondta: sok oka volt annak, hogy a szövetség erre a sorsra jutott. Elsõsorban azt említette, hogy a minisztériumokhoz vagy az NKA-hoz nemigen lehet mûködési költségre pályázni, esetükben többnyire projekttámogatásokról van szó. Sõt, ma már a régen 8 százaléknyi részt sem lehet mûködési költségként elszámolni. Négymillió forintra lenne szükségük mindössze, hogy a minimálisan felszerelt irodát mûködtetni tudják. 

Más szerepre van szükség

Durst György szerint gyökeresen változtatni kell a mûködésükön. A szerepük ebben a formában ma már nem értelmezhetõ. Nélkülük is mûködnek ugyan filmklubok vagy filmklub jellegû közösségek, de jóval nehezebben, körülményesebben juthatnak hozzá a támogatásokhoz és a filmekhez. 
  Szilágyi Erzsébet, a Filmklubszövetség elnökhelyettese egy tanulmányában a következõket írja: „A mûvészmozik (vagy más néven artkinók, klubmozik) nem a fogyasztói kultúrához kapcsolják a filmklubokat, hanem a könyvkultúrához, a kávéházi kultúrához, a zenekultúrához.” 

Sok munka, mûködõ klub

Hogy néz ki egy jól mûködõ, érdekes, nívós filmklub? 
  A Petõfi Sándor Gimnázium klubja 2001-ben alakult, és mivel az iskolával szemben van a Tabán mozi, ésszerûnek tûnt, hogy azzal vegyék fel a kapcsolatot. A klubot a gimnázium tanárai alapították. A fõ szervezõ, Farkas Edit szerint azért, hogy megismertessék a diákokat az európai és a magyar filmmûvészet klasszikus alkotásaival, egyúttal lehetõvé tegyék, hogy bepillanthassanak a mai filmgyártás jellegzetes mûhelyeibe. 
  Heti egy alkalommal bérelik ki a mozit, ahová a diákok járnak elõadásonként átlagosan negyvenen, de volt már olyan is, hogy száznál is többen jelentek meg egy vetítésen. Természetesen vendégeket is hívnak, minden film elõtt van felvezetés, utána a klubhelyiségben amelyet külön kell bérelni beszélgetnek a meghívottakkal. 
  Farkas Edit elmondta, hogy tematikai szempontból különös figyelmet szentelnek a korosztályos problémáknak család, generációs ellentétek, egyéb társadalmi, közösségi, emberi konfliktusok, deviancia, drogkérdés , így terelgetve a diákok ízlését. A tagság is sokat segít, közös munka a honlap is, amely minden részletes információt tartalmaz, ami az érdeklõdõket a klubba vonzhatja.

Modernebben pénz nélkül

Durst György tervei szerint egy olyan honlapot kell kialakítaniuk, amely hasznos információkkal szolgál és közvetít. Már tárgyalásokat kezdtek arról, hogy vessék meg az alapjait egy olyan gyûjteménynek, amely a szövetséghez beadandó köteles példányokból állna. 
  A Magyar Mozgókép Alapítványhoz sokan pályáznak (ez az egyetlen, ahová filmklubként adhatnak be pályázatot), ám egy iskola nehéz helyzetben van, hiszen a pályázatok kiírása nem illeszkedik a tanév rendjéhez. 
  Idén például májusjúniusra dõl el, hogy visszamenõleg mennyit fognak majd kapni, de nekik tavasszal is mûködniük kell valamibõl. Így aztán saját zsebbõl finanszírozzák a klubot a szervezõk. Hónapokkal késõbb persze megkapják a pénzt, de nem lehet tudni, mennyit. A petõfisek nem panaszkodnak, hisz évente kétszer is pályáznak, csak némi tervezhetõséget remélnek.

vissza a cikkekhez