2019.01.14. Január 8-án a Kafka című filmmel nyitottuk az újévet: köszönet minden lelkes és kitartó nézőnek, aki ezen a délutánon velünk tartott és a beszélgetésben is részt vett. Sajnáltuk, hogy a próba-érettségi miatt nem láttunk végzős diákokat, pedig bizonyára hasznos lett volna számukra az élmény.
Külön köszönet vendégeinknek; Sólyom Attilának és Varga Zoltánnak, akik remek szakértő párost alkottak, sokat tanulhattunk tőlük: noha más-más kiindulópontból közelítettek az értelmezéshez, egy tipikus kafkai jegyekből építkező filmet, egy koherens kafkai világképet segítettek feltárni és még a filmes ízlésükben is sok a közös pont.
Visszavárjuk mindkettejüket a következő évadokban is: Varga Zoltánt úgy is mint a méltatlanul elfeledett, alulértékelt filmek újra-felfedezőjét! Ezúttal is igaza volt Steven Soderbergh munkája kapcsán.

További januári előadásaink:

Január 15-én tehetséges PETŐFILMeseinket, FARAGÓ PÉTERT és BALLA BENCÉT várjuk, akik egy-egy csokor rövidfilmmel mutatkoznak be.
Péter már mint a Metropolitan Egyetem filmes hallgatója, Bence pedig mint most érettségiző petőfis hozza el néhány munkáját. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, barátot kedden, fél 4-re!
Január 22-én műsorunkon az Én, Tonya, melynek szakértő vendége sokoldalú kolléganőnk, Marti Zsófia, aki a korcsolyázó Tonya Hardingról is szinte mindent tud…

FONTOS!!!
A hónap végén, 29-én nem klubunkban nézünk filmet: mint az V. BIDF A szívem apáé című dokumentumfilmjének nagykövetei várjuk a filmbarátokat 12:45-re, a Cinema City Aréna 8-as termébe. A film vetítéseinek népszerűsítése a filmklubozás népszerűsítése is, így köszönjük, ha olvasóink továbbadják a hírét és hálásak lennénk, ha klubunkat a film vetítésein való részvételükkel segítenék!
Még egyszer az időpontok: január 29. kedd, 12:45 illetve január 30. szerda, 19:45. A film előzetese itt érhető el.

A tematikát megőrizve készül a tavaszi sorozat műsora, melyet január végén hirdetünk meg. Az Akadályok, korlátok, kiutak-tematika sok tartalékkal bír, lesz mit nézni és megbeszélni!

Házunk tája hírei:

Iskolánk színkörében már folynak az idei előadás próbái: örömmel jelentjük, hogy Moliere Tartuffe című darabjának átiratát láthatjuk majd márciusban ifjú színművészeink előadásában. A rendező Flaskay Zsuzsa.

Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban, Pethő Zoltán klubjában január 14-én, 18h 30-tól A boldogságtól ordítani című film lesz műsoron.

AAz Egy nap délelőttönként is látható az Art+ Cinemában (Budapest, Erzsébet krt. 39.), hála a forgalmazó Vertigo Médiának!
Január 17., csütörtök, 10h

Január 12. – február 10. – Balázs János festményei a Műcsarnokban: Balázs János (1905–1977) a két osztályt végzett, vidéki cigánytelepen élő festőművész és költő 63 esztendősen kezdett festeni, életművét mindössze 8 év alatt hozta létre. Szűkebb pátriájában, Salgótarjánban ezután hamar felfedezték, itt rendezték meg első kiállítását a hatvanas évek végén, és azóta is lelkiismeretesen ápolják az emlékét. A legjelentősebb számban magángyűjtők őrzik a rövid, de termékeny, egyedülálló életmű darabjait – mindenekelőtt Horn Péter, akinek a gyűjteményéből a Műcsarnok kiállításának anyaga kikerült.

Január 14-én 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva a Lágy eső című filmet vetítik a Capa Központban. A film után Nagy Dénes rendezővel, Dobos Tamás fotográfus-operatőrrel, valamint Hossala Tamással, a KÉP-ÉLMÉNY projekt vezetőjével beszélget Mucsi Emese, a KÉP-ÉLMÉNY kiállítás kurátora.

Január 14., hétfő, 19:00: Egon Schiele - A halál és a lányka az Uránia vásznán!

Január 17–18. – Rejtett történetek - az életreform-mozgalmak és a művészetek 2 napos nemzetközi konferencia lesz angol és német nyelven a Műcsarnokban, mely a Műcsarnok jelenlegi alapkiállításához, a hamarosan záruló Rejtett történetek - az életreform-mozgalmak és a művészetek tárlathoz kapcsolódik.

Január 16-án 19:30-kor, az Uránia Nemzetek zenéje című kamarakoncert-sorozatában Spanyol-argentin est következik Szabó Péter gordonka-, Oláh Vilmos hegedű- és Lajkó István zongoraművész közreűködésével.

Január 16-án nyílik Stefanovics Péter Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a B32 Galéria és Kultúrtérben (Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 32.).

Január 18-án 18 órakor Köböl Vera fotói Kenedi János lakásában címmel kiállítás nyílik a Fugában.

Január 17-én este Radu Jude román rendező új filmjét, a Bánom is én, ha elítél az utókor-t láthatjuk az Urániában. A cím a II. világháborúba a németek oldalán belépő román állam hadseregének 1941-es odesszai mészárlására utal.

Itáliai utazás – az Uránia sorozatának következő darabja: Dogman - A kutyák királya – Premier előtt!!!, január 18., péntek, 20:00

Január 19-én Hamvas Béla Nap a Műcsarnokban
Ötven éve, 1968-ban hunyt el Hamvas Béla esszéíró, filozófus, a magyar kultúra egyedülálló alakja. A Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek c. kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok a Hamvas Béla Alapítvány közreműködésével egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét.Január 19., szombat, 20:30: Csodálatos fiú az Urániában.
Megtalálja-e az utat egy apa fia szívéhez, hogy megmentse őt. Ez a kérdése ennek a küzdelmes apa-fiú történetnek.

Január 21. 18:30 - Cinemascope - A Metropolitan Egyetem 2018-ban diplomázott hallgatóinak fesztiválja, a helyszín az Uránia. A vetítések ingyenesek.

Január 24., csütörtök, 19:00–22:00: Bukta Imre kiállításának megnyitója a Kieselbach Galériában: Nálunk, vidéken.

2019 januárjában lesz harminc éve, hogy elhunyt Salvador Dalí, a szürrealizmus zseniális mestere. A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. A bemutatóra szinte napra pontosan az évfordulón, január 24-én kerül sor, először 18:30-tól, másodszor 20:45-től. Mindkét vetítés előtt klubunk kedves vendége, Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa tart bevezető előadást. A helyszín az Uránia díszterme.

Január 27., vasárnap, 14:00: Schindler listája (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott): a film premierjének 25. évfordulója alkalmából, a holokauszt nemzetközi világnapján.

Január 27. 19 óra: Ady Endre – emlék-est (Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti és Irodalmi Tagozata által szerkesztett emlékműsor). Helyszín a Pesti Vigadó Díszterme.

Január 28. – február 3. – Itt az V.BIDF!
Kiváló dokumentumfilmek a világ minden tájáról! Már folyik a jegyárusítás!
A művészeti élet és a sajtó elismert szereplőiből álló rangos, nemzetközi zsűri, valamint nemzetközi diák- és nyugdíjas zsűri dönt a díjakról öt kategóriában. A teljes program itt böngészhető. A filmek vetítése után a közönség találkozhat a meghívott alkotókkal is.

Január 28., hétfő, 19:00: Pawel Pawlikowski Ida, majd február 1. péntek, 19:00: Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje - amelyet még egyszer láthatunk premier előtt - nemcsak Cannes-ban nyert, de év végén tarolt az Európai Filmdíj főbb kategóriáiban is.

Január 31. – február 3. – FACT Fesztivál
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi találkozója. A fesztivált kiegészíti egy szakmai konferencia is, amelynek fő témája a színházművészeti nevelés. Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Újabb fájdalmas hírt kaptunk: elment ebből a világból kedves kárpátaljai zenekarunk, a Técsői banda muzsikusa, Csernavec Jóska, akit azóta már elhunyt társaival együtt személyesen is köszönthettünk egykor a Tabán moziban, Surányi z. András és Sívó Júlia csodaszép filmjének, Az utolsó kolomejkának a vetítése után. Zenéjüket, emléküket megőrizzük.

Ezekben a januári napokban jusson eszünkbe, hogy 1943-ban ilyenkor a II. Magyar Hadsereg katonái embertelen körülmények között, a Don folyó nagy kanyarjában küzdöttek. A hadtestet gyakorlatilag teljesen megsemmisítette a Szovjet Hadsereg. A kevés számú visszatérő katona visszaemlékezéseiből Sára Sándor készített dokumentumfilm-sorozatot.

Restaurált klasszikusok New York-ban is. Mészáros Márta Ők ketten című filmje felújítva először a MoMa The Museum of Modern Art-ban látható!

Új kiadvány jelent meg Polcz Alaine életművéből a Jelenkor Kiadónál, Gyermekkorom címmel. A könyvben Polcz Alaine felnőttek és gyerekek, románok és magyarok közti árkokról, színekről, szagokról, villanásokról vall, és egy régi karácsonyra kapott babaszobáról, amely elindította az úton.
A most megjelent Gyermekkorom több, korábban közre nem adott forrásanyag összeillesztéséből keletkezett. A férj, Mészöly Miklós hagyatékában talált Vízakna I-IV. elnevezésű fájl és az életművet gondozó Ablonczy Anna által készített befejezetlen életinterjú mind-mind fontos adalék egy impériumváltozásokkal tűzdelt, rég eltűnt világban játszódó gyerekkorhoz.

Hazaért Rakonczay Gábor, aki első magyarként, az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a Déli-sarkig tartó 917 kilométeres távot, egy 94 kilós szánt húzva maga után.

Messze földön híres kiállítás zárul a mai napon Bécsben: Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója alkalmából a bécsi Szépművészeti Múzeum rendezett monografikus kiállítást a kivételes tehetségű művész életművéből. Sokan nem jutottunk el személyesen, vigasztalásul itt a lehetőség, hogy legalább virtuálisan barangoljunk a Bruegel világában.

Reméljük, találkozunk személyesen is keddenként!
2019.01.10. Kedves barátiank! Kedves érdeklődők!

Nem tervezett körülmények következtében, sajnos, elmaradt az időben történő tájékoztatás klubunk jelenéről és a kultúrális érdekességekről.
Ez utóbbiakat ugyan pótoltam, de az időben visszalépni, bármennyire is szeretném jelen esetben, nem tudok. Elnézést kérek mindenkitől, aki a késlekedés miatt elmaradt a vetítésről, és főképpen Edittől, ki áldozatos munkájával hiába fáradozott.
Mea Culpa.

Baum Attila
2019.01.06. Köszöntjük Olvasóinkat az új esztendő első hírei élén és kívánunk minden jót!

Reméljük, elnézik nekünk az ünnepi elcsendesedést; hiszen az ünnep a visszavonulás és erőgyűjtés ideje is.
December 19-én Domokos János A te neved című filmjével zártuk filmklubunk 2018-as évét. Nagy örömünkre nem csak egy revelatív filmet ismerhettünk meg, de a Szent Egyed Közösség egyes tagjait és munkáját is: köszönet a rendezőnek, s köszönet Mihályi Anikónak, Hollókövi Stefinek és Beöthe Dorkának, hogy személyesen is találkozhattunk. Nagy hatást tettek valamennyi nézőnkre a látottak-hallottak, s "A te neved óta" sok mindenről másképpen gondolkodunk…
Külön köszönjük a beszélgetésben is résztvevő nézőink, kivált a 10/a osztályosok, Horváth Edina tanárnő és Ludassy tanár úr érzékenységét és figyelmét!

A vetítést követően adtuk át vendégeinknek, illetve a Dunatáj Alapítvány munkatársainak az adventi időszakban gyűjtött adományokat is: bízunk benne, sikerült kicsit enyhíteni a Budapest utcáin, valamint a Miskolc melletti Lyukó völgyben élők életén, s ünnepi pillanatokat is szerezhettünk.

Legközelebb, január 8-án a Kafka (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) című filmmel nyitjuk az újévi vetítések sorát: vendégeink gazdag értelmezést ígérnek, hiszen Sólyom Attila tanár úr az irodalmi, Varga Zoltán esztéta pedig a filmes megközelítés szakértője. Számítunk minden érdeklődőre, érdemes lesz eljönni!

Házunk tája hírei:

Iskolánk karácsonyi koncertjével és az osztálykarácsonyi ünnepségekkel fejeződött be a naptári év
: köszönet a kórus tagjainak, a zenélő-éneklő diákoknak, a TNB zenekar tagjainak és nem utolsó sorban Király Éva tanárnőnek az élményért!

Megtisztelő felkérést kapott iskolánk filmklubja: az idei, immár V. BIDF egyik filmjének nagykövetei, népszerűsítői lehetünk!
Köszönjük Sós Ágnesnek és csapatának, hogy ránk is gondoltak. A My Heart Belongs to Daddy / A szívem apáé című dokumentumfilm vetítéseinek híresztelése szép feladat: a (drog)függő apa és lánya kapcsolatáról szóló történet bizonyára nem ismeretlen sok családban, ezért is fontos, hogy lássuk és beszéljünk róla. A film vetítéseinek népszerűsítése klubunk népszerűsítése is, így köszönjük, ha olvasóink továbbadják a hírét és persze azért lennénk a leghálásabbak, ha eljönnének a film vetítéseire! Az időpontok: január 29. kedd 12:45, a Cinema City Aréna 8-as terem, illetve január 30. szerda, 19:45, ugyanott.
A film wlőzetese itt érhető el.

Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban
, Pethő Zoltán klubjában január 7-én, 18h 30-tól a Téli álom című film lesz műsoron.

Az Egy nap délelőttönként is látható az Art+ Cinemában (Budapest, Erzsébet krt. 39.), hála a forgalmazó Vertigo Médiának!
Január 10., csütörtök, 10h
Január 17., csütörtök, 10h


Január 12. – február 10. – Balázs János festményei a Műcsarnokban: Balázs János (1905–1977) a két osztályt végzett, vidéki cigánytelepen élő festőművész és költő 63 esztendősen kezdett festeni, életművét mindössze 8 év alatt hozta létre. Szűkebb pátriájában, Salgótarjánban ezután hamar felfedezték, itt rendezték meg első kiállítását a hatvanas évek végén, és azóta is lelkiismeretesen ápolják az emlékét. A legjelentősebb számban magángyűjtők őrzik a rövid, de termékeny, egyedülálló életmű darabjait – mindenekelőtt Horn Péter, akinek a gyűjteményéből a Műcsarnok kiállításának anyaga kikerült.

Január 13., vasárnap 15:00, Uránia. Ön-Tér-Kép. Jelenczki István filmrendező Zseni Annamária pszichiáter mélylélektani tesztsorozattal vizsgálta a magyar nemzet jelenét meghatározó lélekrészecskék mineműségét és egymáshoz való viszonyát, a nemzet pozitív érzelmeitől a szakralitásig, a nemzet fájdalmaitól az önazonosság kérdéséig, a múlthoz fűződő, feldolgozatlan érzelmek világáig.

Január 14., hétfő, 19:00: Egon Schiele - A halál és a lányka az Uránia vásznán!

Január 16-án 19:30-kor, az Uránia Nemzetek zenéje című kamarakoncert-sorozatában Spanyol-argentin est következik Szabó Péter gordonka-, Oláh Vilmos hegedű- és Lajkó István zongoraművész közreűködésével.

Január 16-án nyílik Stefanovics Péter Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a B32 Galéria és Kultúrtérben (Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 32.).

Itáliai utazás – az Uránia sorozatának következő darabja: Dogman - A kutyák királya – Premier előtt!!!, január 18., péntek, 20:00

Január 19-én Hamvas Béla Nap a Műcsarnokban
Ötven éve, 1968-ban hunyt el Hamvas Béla esszéíró, filozófus, a magyar kultúra egyedülálló alakja. A Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek c. kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok a Hamvas Béla Alapítvány közreműködésével egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét.

Január 19., szombat, 20:30: Csodálatos fiú az Urániában.
Megtalálja-e az utat egy apa fia szívéhez, hogy megmentse őt. Ez a kérdése ennek a küzdelmes apa-fiú történetnek.

Január 27., vasárnap, 14:00: Schindler listája (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott): a film premierjének 25. évfordulója alkalmából, a holokauszt nemzetközi világnapján.

Január 27. 19 óra: Ady Endre – emlék-est (Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti és Irodalmi Tagozata által szerkesztett emlékműsor). Helyszín a Pesti Vigadó Díszterme.

Január 28., hétfő, 19:00: Pawel Pawlikowski Ida, majd február 1. péntek, 19:00: Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje - amelyet még egyszer láthatunk premier előtt - nemcsak Cannes-ban nyert, de év végén tarolt az Európai Filmdíj főbb kategóriáiban is.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Lehullt az óév, végre ott a kotta
végén a jel, hogy elvégeztetett.
Én mégis azt dúdolnám el naponta,
a megszokott, a régi éneket.

Mint téli erdőn egyedül dalolgat
az ember, ha már ijesztő a csend,
érzem én is, hogy volt leszek maholnap,
és holtnak a múlt semmit sem jelent.

Évek és ének... Élni elfeledtem,
kupacba gyűltek elhullt dalaim,
az évek sorra múlnak el felettem,
s úgy eltűnök, mint letűnt eleim.

De mért vágynék rá, hogy az újra feldúlt
év avarában zöld levélre leljek –
nem hull le ismét, elmúlt, ami elmúlt,
s az elmúlásról minek énekeljek?

Mind elmúlunk, és elmúlik az ének,
el a visszhangja, emléke is el,
de él majd, aki konok ütemének
dobogására új ént énekel.

(Szabó T. Anna)

Decemberi veszteségeink:

December 18-án, kedden meghalt Grendel Lajos író, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb határon túli alkotója.

Néhány napja elment ebből a világból Peter Ogi, klubunk kedves vendége, az első magyar punkzenekar alapítója és számos fontos magyar film zenéjének szerzője. Szerettük.
Legyen neki könnyű a föld!

99 éve született vitéz Szentiványi János repülő alezredes, aki Szentgyörgyi Dezsőhöz hasonlóan a legendás PUMA század vadászpilótája volt a II. világháborúban.
Mindenki Sminyuja tavaly hagyott itt bennünket. Igaz barátja volt minden repülést szerető embernek. A Veteránfilmet a szívünkbe zártuk…

75 éve született Schütz Ila, a feledhetetlen színművész.

Lichter Péter Fagyott május című filmje felkerült egy cseh filmes lap éves toplistájára.

Bogdán Árpád Genezis című filmje elnyerte a Fünf Seen Filmfestival fődíját!

Kovács István Ostrom című Oscar-díjas filmjét több alkalommal is vetítik januárban a Flickerfest 2019 keretében.

Összesen 129 pályázat érkezett
a Pannónia Stúdió által meghirdetett nemzetközi versenyre, amelyben a zeneszerzőknek Mundruczó Kornél Jupiter Holdja című filmjének részletére kellett filmzenét komponálniuk. Az első helyezett az amerikai Michael Simon lett, mögötte Kovács Levente és a brit Ed Beesley végeztek a dobogó második és harmadik fokán. A nyertes zeneműveket a Pannónia Stúdió oldalán lehet meghallgatni.

Ujjak a felvevőgombon - Az erdélyi magyar gyakorlati filmes oktatás rövid története címmel írt tanulmányt Németh Szabolcs Előd a Filmtett portálján.

Megjelent az előzetese az Arctic című drámának, amelyben Mads Mikkelsen egy Északi-sarkon ragadt pilótát alakít. A film különlegessége, hogy a történet nagy részében Mikkelsen végig egyedül látható a képernyőn. A filmet Izlandon forgatták és Cannes-ban a szaksajtó minden idők egyik legjobb túlélőfilmjei között emlegette. Az Arctic február elejétől látható az amerikai mozikban.

Szóval még nem Magyarországon... Mi meg itthon vagyunk, tehát menjünk moziba!
A mozi nem tv! És nem internet! Sokkal több!!!

Reméljük, találkozunk személyesen is keddenként!
Korábbi híreinket itt találja.