2018.02.18. A Fortunata című olasz filmmel folytatódott sorozatunk, mely sok érdekes szempontot vetett fel; szerettük az emberségét, az esendő karaktereket és nagyon jót beszélgettünk. Köszönetet mondunk a Mozinetnek a vetítés lehetőségéért.

Házunk tája híre, hogy diákcsoporttal látogathattunk el a V4 fesztiválra, ahol Kerekes Péter, Kassán élő rendező Gulyáságyú című filmjét láthattuk
: kiváló és filmnyelvileg is újszerű kísérlet a történelem megélésének bemutatására a kisemberek szemszögéből.
Köszönjük az Uránia munkatársainak, hogy a középiskolás korosztályra is gondoltak! Nagyon hasznos minden ilyen alkalom!

Hazatértek sí-táborozóink: köszönet a szervezésért, sok élményért a testnevelő kollégáknak és a kísérő tanároknak!

Születésnapjukon közösségileg is köszöntöttük kollégáinkat, Petri Márta tanárnőt és Endrődi Gábor igazgató urat.
További sikeres munkát és minden jót kívánunk ezúton is!

Már most jelezzük: a 30 éves fennállását ünneplő csillagász szakkör ünnepi bennalvást szervez március 23-ról 24-re virradóra. Minden jelenlegi és valamikori szakköröst szeretettel vár a szervező szakkörvezető, Bakondi Gábor tanár úr.

Legközelebb:

Február 20-án
klubunk műsorán egy filozófiai és morális kérdéseket is felvető minőségi art sci-fi, az elsőfilmes Alex Garland Ex machina című alkotása, mely méltán lett kultuszfilm.
A film a mesterséges intelligencia és az emberi világ találkozásának sok szálú problematikájával gondolkodtatja el a nézőt és késztet önvizsgálatra.
A főszerepekben az Oscar-díjas Alicia Vikander, valamint a Star Wars legújabb részeiből is ismert Domhnall Gleeson és Oscar Isaac.
Az Ex machina 2015-ben elnyerte a vizuális effektekért járó Oscar-díjat. Köszönet az UIP Duna munkatársainak a segítségéért, mellyel a nyilvános vetítést lehetővé tették. Vendégünk: Marti Zsófia tanárnő, klubunk rendszeres szakértő vendége, akinek tudása évről évre bámulatba ejt minket. Érdemes lesz vele beszélgetni! Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk:

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Március 06.: Országúton (olasz filmdráma, 1954, 110 perc, rendezte: Federico Fellini)
Vendég: szervezés alatt.

Március 13: Szeretföld (magyar játékfilm, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Buvári Tamás rendező.

Kulturális programajánló:

Itt a Valami Amerika 3!
A film már a mozikban várja a rajongókat!

Az Uránia Római anzix sorozatának következő vetítése február 19-én, 18h 30-kor lesz. Műsoron Ettore Scola: Mennyire szerettük egymást.

Február 19-én a Pótkulcsban az Éjszakám Maudnál (Rohmer, 1969) című filmmel várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Február 19 –én 17 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban pályázati konzultáció lesz az MMA Fotóművészeti Kollégiumának tagjai részvételével az idei pályázatokról.

A Visegrádi Négyek országainak kortárs képzőművészeti alkotásaiból nyit kiállítást V4 Látkép/A View from V4 címmel a MANK Nonprofit Kft. február 20-án Brüsszelben. Az egyedülálló tárlaton a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel műalkotások együtt mutatják be a közös visegrádi szellemiséget. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg.

Balázs Géza nyelvészprofesszor Az álom nyelve című új könyvének bemutatójára kerül sor az Uránia kávézójában lesz február 22-én 17:00-tól.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában február 21-én 18h 45-től a klubunkban is vetített nagyszerű dokumentumfilm, a Surányi z. András és Sívó Júlia-rendezte Rézangyalok! A helyszín az Art+ Cinéma.

Február 22-én 17 órakor az Írók boltjában Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában – Swannék oldala című kötetéről beszélget Jancsó Júlia, a kötet fordítója, Poós Zoltán és Szabó Marcell.

Február 22-én 19h 30-kor Rajtam maradt télikabát címmel Cseh Tamás-előadóest lesz a Pesti Vigadóban. A Háromszék Táncszínpad előadására a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán kerül sor.

A Bem moziban február 25-én 19 órai kezdettel látható a Teleki téri mesék!

Szintén február 25-én tűzi műsorára az Örök tél című filmet a közmédia.
Szász Attila alkotása a szovjet munkatáborok elhallgatott világát mutatja be.

Csoóri Sándor költő, író most lenne 88 esztendős. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata emléknapot rendez a tiszteletére február 26-án: előadással, vers-összeállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel idézik meg gazdag életművét, költészetét, filmes alkotómunkáját, valamint közéleti szerepvállalását a Pesti Vigadóban.

Február 26-án 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság és a Dunatáj Alapítvány együttműködésben látható az Aba Novák Vilmos pedagógiai munkásságát bemutató dokumentumfilm, az Atyák mestere, melynek rendezője Dékány István. A vetítés vendége az alkotón kívül Kováts Kristóf, a művész unokája. A helyszín: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6.

Február 26-án 18:00 órakor az Uránia mutatja be Gulyás Gyula Kifutás című dokumentumfilmjét, melynek megtekintése ingyenesen, regisztrációval lehetséges.
A film főhőse, Galgóczy Árpád, a Gulágot megjárt –műfordító.

Március 1-jén nyit a 2018-as Budapest Photofestival a Műcsarnokban. Sandro Miller a kilencvenes évek végén találkozott először John Malkovichcsal: a Tisztelet a kamera mestereinek fotóin Malkovich kaméleonként alakul át egyik fotóról a másikra.

Március 2-án 19 órakor gálaest lesz Arany János 201. születésnapa alkalmából a Pesti Vigadóban az MMA támogatásával.Házigazda: a Kaláka együttes.

Oscarra hangolva…:
március 3-án egész nap Oscar-jelölt filmek láthatóak a Művész moziban! Nem fogunk aludni…
A komáromi Selye János Gimnázium március 4-én éjjel eredményváró happeninget szervez az Oscar-díjátadó gála alatt: így fejezvén ki a szlovákiai származású főszereplő, Borbély Alexandra iránti tiszteletet-szeretetet.

Sándor Pál új filmmel jelentkezik: a Vándorszínészek március 8-tól látható a mozikban!

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen csodálhatunk meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Az elmúlt hét veszteségek döbbenetes sorát tartogatta. Osztozunk a gyászolók fájdalmában!

Mindössze 64 évesen elhunyt Melis László zeneszerző, akinek többek közt a Saul fia zenéjét is köszönhetjük.

Életének 87. évében, elhunyt Wacha Imre nyelvész, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanára.

77 évesen elhunyt Bojtár Endre irodalomtörténész, egyetemi tanár, az irodalomtudomány doktora, műfordító, a 2000 folyóirat szerkesztője.

Elment ebből a világból Vadai István irodalomtörténész, a régi magyar irodalom kiváló ismerője.

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, néprajzkutató, népzenegyűjtő, akit síró hegedűk és nagyszámú gyászoló búcsúztatott a hétvégén, az erdélyi Válaszúton.

Életének 76. évében, hosszú betegség után elhunyt Csörsz István író, a Sírig tartsd a pofád szerzője. Munkásságát a mellékelt búcsúztatóból is megismerhetjük.

80. születésnapja alkalmából Szabó István életműve előtt tisztelegnek a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársai, valamint számos alkotását láthatjuk a médiában is..

70 éves Cserhalmi György, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar színész, akit ezúton is szeretettel köszöntünk!

Megszületett az idei Magyar Filmdíj várományosainak listája.
Sajnáljuk, hogy több, számunkra igen értékes alkotás nem szerepel e listán és az is sajnálatos, hogy például az igen sokszínű és fontos dokumentumfilmeknek csak egyetlen díj jár…

Meghívást kapott az Aurora Borealis a világ egyetlen olyan fesztiváljára, amely kifejezetten a női alkotókat és munkáikat mutatja be. A rendezvényre március közepén, a Párizs melletti Créteilben kerül sor Mészáros Márta rendező és Pataki Éva forgatókönyvíró jelenlétében. Nagyon drukkolunk!

Megjelent DVD-n Ember Judit Pócspetri című filmjének felújított változata. A filmet hosszú időre betiltották, csak 1989-ben mutatták be. A kiadvány extrájában Ember Judit beszél a film keletkezéséről.

A Genezis világpremierje, Enyedi Ildikó felújított filmje, Az én XX.századom, Tenki Réka mint az európai mozi legígéretesebb tehetsége és Bucsi Réka Dániában készült animációja a rövidfilm versenyben. Így indul magyar részről a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, az év első A-kategóriás filmünnepe.

Enyedi Ildikó már új filmjét tervezi: a Feleségem története főszereplője a francia sztár, Léa Seydoux lesz.

Első magyar alkotásként támogatást nyert Szőcs Petra Deva Mall című filmterve a Biennale College – Cinema 6. műhelyben.
A rendező szereplőt keres a készülő alkotáshoz.
A történet egy árvaházban játszódik, egy kamaszlányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. A szerepre 13-15 év közötti magyar lányt keresnek.

Újabb fordulat a Kojot körül: a Megafilm Kft. a filmet az összes magyar mozi részére felajánlotta 0 forintos kölcsöndíj ellenében.

K-4s vetítőgépek, különleges hangrendszer és extra lábtér várja a nézőket a török Cinemapink új filmszínházában a budapesti MOM Parkban.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.11. Legutóbb Sós Ágnes, a BIDF alapítója és Petróczy András voltak vendégeink a Gyöngyszemek című, az idei fesztiválon bemutatott, felkavaró dokumentumfilm kapcsán. Köszönjük a nagy számban megjelent közönség érdeklődését, aktív részvételét; vendégeinknek pedig a sokszínű és magával ragadó beszélgetést, mellyel sok új doku-barátot is szereztek!
Reméljük, a jövőben újabb BIDF-vetítésekre is ellátogathatunk és a 2019-es fesztiválon még több petőfis diákcsoport képviselheti klubunkat, iskolánkat.

Házunk tája híre, hogy várjuk a fotózni szerető és tudó diákok munkáit az idei természetfotó kiállításra, melynek keretében több kategóriában – biológia, földrajz - nyújthatók be az alkotások. Az előzsűrizést követően szavazás útján derül ki, kik a legszebb fotók készítői.

Legközelebb:
Február 13-án a Mozinet jóvoltából a Fortunata című olasz filmet vetítjük
, mely a 2017-es cannes-i filmfesztivál Un Certain regard kategóriájának díjazottja volt. A film története a nevével ellentétben kevés szerencsével járó fiatal nő, Fortunata alakja köré szerveződik több szálon. Egy válófélben levő, gyermekével önálló életet élni vágyó asszony Fortunata, akinek nemcsak agresszív férjétől kellene megszabadulnia, de a gyermekkorából hozott traumákat is fel kellene dolgoznia. A hozzá kapcsolódó sorsok mindegyike hasonlóan generációs élményeket hordoz. Az olaszosan felfűtött verbalitás mellett mitológiai referenciák is fellelhetők, s közben azt is látjuk, hogy alakul át Róma…
Várjuk mindazokat, akik e "problémacsomagról" szívesen gondolkodnának velünk!


További műsorunk:

Február 20.: Ex Machina (amerikai-angol Sci-fi, 2015, 108 perc, rendezte: Alex Garland)
Vendég: Marti Zsófia tanárnő – PSG

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Kulturális programajánló:

Február 12-én a Pótkulcsban a Hímnem, nőnem című Godard-filmmel várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Népdalok a kornak - Arany János a nép ajkán tovább élő versei
Február 13., kedd, 19:00
Arany János verseiből állították össze anyagukat az Arany János-emlékév keretében a fellépő művészek. Ezek hangzanak fel Hetényi Milán, iskolánk egykori diákjának énekhangján az Urániában. Az esten színművészek is közreműködnek, a költő verseit tolmácsolva.

A Bem mozi műsora napról napra megérdemli, hogy nyomon kövessék.
Február 13-án 20h 30-kor a Film Farm – rövidfilm-válogatás látható, 9 remek magyar rövidfilmmel.

Február 13-án 20 órakor újabb Cortex-vetítés: Egy szerelem története: a nő. A helyszín az Art + Cinéma.

Előhívás - #V4filmfeszt, február 14-17. Uránia.
Hogyan őrzi és hogyan idézi meg az egymáshoz ezernyi szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét közös tapasztalatait? A választ kultikus klasszikusok és filmritkaságok adják meg: február 14-17. között az Urániában! A nyitófilm Böszörményi Géza Szívzűr című filmje lesz.
A nyitóelőadást megelőzően, a délután folyamán cseh, lengyel, szlovák és magyar szakemberek részvételével szimpóziumra kerül sor a Uránia Kávézójában.
A vetítésre diákcsoportok is ellátogathatnak - mi ott leszünk!

A Faludi Ferenc Akadémia játékfilmklubjában február 14-én 18:45-től az Art+Cinema moziban Thomas Vinterberg: A kommuna (110 perc, 2016) c. alkotása látható.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Varsányi Ferenc filmrendező.

Ismét a Bem mozi ajánlataiból:
Február 15. 18 óra: Az állampolgár Február 15. 20 óra: A gyűlölet Február 18. 17 óra: Final Cut Február 18. 19 óra: Kurosawa: The Hidden Fortress

Az Uránia Római anzix sorozatának következő vetítése február 19-én, 18h 30-kor leszMűsoron Ettore Scola: Mennyire szerettük egymást.

Február 22-én Maria de Faykod magyar származású szobrászművész kiállítására kerül sor: a művész legismertebb, világhírű munkája, a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült Keresztút. Az alkotásról maga a művész készített különböző megvilágításban és nézőpontból fotókat, melyekből a Pesti Vigadóban március 18-ig látogatható válogatás.

Február 22-én 17 órakor az Írók boltjában kerül sorra az a beszélgetés, melynek tárgya Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában – Swannék oldala című kötete. A résztvevők Jancsó Júlia, a kötet fordítója, Poós Zoltán és Szabó Marcell.

Február 22-én 19h 30-kor Rajtam maradt télikabát címmel Cseh Tamás-előadóest lesz a Pesti Vigadóban. A Háromszék Táncszínpad előadására a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán kerül sor.

A Bem moziban február 25-én 19 órai kezdettel látható a Teleki téri mesék!

Szintén február 25-én tűzi műsorára az Örök tél című filmet a közmédia.
Szász Attila alkotása a szovjet munkatáborok elhallgatott világát mutatja be.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Takács Ferenc 70 éves! Mint klubunk szakértő vendégének, mint irodalomtörténésznek ezúton is gratulálunk és kívánunk további alkotókedvet!

1997. február 3-án hunyt el Bohumil Hrabal.
Egyszerűen felejthetetlen.

Mindössze 48 évesen, a napokban elhunyt Jóhann Jóhannsson zeneszerző, az ő zenéje hallható A hentes, a kurva, és a félszemű és az Ópium című hazai filmben is.

Életének 81. évében elhunyt a Jászai Mari-díjas színművész, Horesnyi László. Utolsó szerepét a Madách Színházban játszotta.

Legutóbbi hírlevelünkben téves linkkel tüntettük fel a Filmkritikusok idei díjazottjait. Köszönjük Szekfü Andrásnak a figyelmét, s azt is, hogy hírleveleink rendszeres olvasója. Íme, a díjazottak listája

A hétvégén lezárul az idei Filmhét. A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával zajló esemény ünnepélyes díjátadójára március 11-én kerül sor a Vígszínházban. A Magyar Filmdíjakat a Magyar Filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással 23 kategóriában.
Kommentár nélkül: nem nevezte az idei Filmhétre, de korlátozott időre nyilvánosságra hozta a Kojot című filmet a gyártója, a Megafilm. Kostyál Márk filmje még néhány óráig megtekinthető a YouTube-on. További útja a (nagy) közönség számára vélhetően a civil szerveződések terepén lehetséges.

Megszületett a Hightlights of Hungary idei győzteseinek rangsora, első tíz helyezettje

Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis –Északi fény a belgrádi FEST fődíjáért versenyez február végén, a fesztivál egyik díszvendége Mundruczó Kornél lesz, Szabó István pedig életműdíjat vehet majd át.

Az 53. Karolvy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatja be első, punk nagyjátékfilm tervét Fabricius Gábor. Közel száz jelentkező közül válogatták be a MIDPOINT Feature Launch programba a "Szex, Drót, Rock 'n' Roll" munkacímű projektet, melyért idén júliusban szurkolhatunk.

Nemrég klubunkban is találkozhattunk Fekete Ádámmal. A filmhu vele készített interjúja itt olvasható.

Mások mellett Frida Kahlo, Francis Bacon, Lucian Freud és a londoni iskola, majd Korniss Dezső kiállításaival várja a látogatókat idén a Magyar Nemzeti Galéria. Frida Kahlo első budapesti kiállítása a mexikói festő születésének 111. évfordulóján, júliusban nyílik majd meg. A képek java a mexivárosi Museo Dolores Olmedo gyűjteményéből érkezik.

Évek óta folyamatosan beszámolunk a nemzetközi In Between projektekről. A legutóbbi megvalósulásáról szól a projektfelelős Danyi Gábor cikke, melyet a Litera jelentetett meg.

Hírlevelünk végén egy örömteli felújítási munkáról

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.05. Legutóbb Freund Ádám és alkotótársa, Fekete Ádám rövidfilmjeit láthattuk, és nagy örömünkre velük is személyesen találkozhattunk. Fantasztikus párost alkotnak, nagy élmény velük beszélgetni! Fontos dolgokat közvetítenek a filmjeikkel és a személyes megnyilatkozásaikkal. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a további pályájuk, és reméljük, bemutathatjuk most készülő nagyjátékfilmjüket is klubunk nézőinek!

Köszönjük a szép számban megjelent nézők kérdéseit és a filmek továbbgondolását – napok múlva is beszéltünk a Sétagaloppról és a Földiekről!
Köszönet a csoportos eljövetelért Pataki Krisztina kolléganőnk diákjainak és a 11/a osztály tagjainak!

Legközelebb:

Nagy örömmel jelentjük, hogy klubunkban "folytatódik" a hivatalosan egy hete befejeződött BIDF! Egy, a fesztiválon látott nagyszerű filmmel nyithatjuk a tavaszi sorozatot a fesztiválalapító, Sós Ágnes jóvoltából, aki személyesen is a vendégünk lesz A gyöngyszemek című francia – kambodzsai film vetítése alkalmából.
Ezúton is köszönjük a gesztust! Mindenkit bíztatunk, ha csak teheti, ne maradjon távol – nagyon szép és felemelő élményben lesz része!
Itt mondjuk el, hogy a BIDF 2018 záró estjén öt kategóriában adták át a fesztivál díjait. A rendezvényt a fesztivált támogató MMA székházában, a Pesti Vigadóban tartották.
Íme, a díjazott filmek: Mélyre Temetve, Életre kelteni Hassant, Az én vérem, Babiloni Álmodozók, Zhalansh, a fantomváros, La Chana, a flamenco királynője és Bajnok. Különdíjat kapott az Ultra és életműdíjjal ismerték el Gazdag Gyula munkáságát. Gratulálunk!


További műsorunk:

Továbbra is van némi bizonytalanság a félév filmjeit illetően, de a februárra tervezett vetítések remélhetőleg nem ütköznek akadályokba. Érdemes hírleveleinket követni a hiteles tájékozódás érdekében. Köszönjük a megértést!

Február 13. Szeretet nélkül (orosz-francia dráma, 2017, 127 perd, rendezte: Andrej Zvjagincev,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Február 20.: Ex Machina (amerikai-angol Sci-fi, 2015, 108 perc, rendezte: Alex Garland)
Vendég: Marti Zsófia tanárnő – PSG

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Kulturális programajánló:

Közelkép klub
az Urániában! Február 5., hétfő 18:00.
A kortárs magyar filmek közül ezúttal Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmje lesz az este tárgya. A vetítés vendége: Galicza Péter, az ELTE Filmtudományi tanszékének munkatársa

Február 5-én 19h 30-kor Ránki Fülöp zongoraestjére kerül sor az MMA székházában. A fiatal muzsikus az Akadémia ösztöndíjasa.

Február 5-én a Pótkulcsban Joachim Trier Szerzők című filmjével várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Február 6-án a klubunkban is látott, A föld sója című film vetítésére és megbeszélésére invitálnak a szervezők az Art + Cinémába, az Ökopszichológiai filmklubba.Kezdés 20 órakor.

Oravecz Imrével, az író készülő új regényéről Ács Margit beszélget a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi u. 16.) február 7-én, szerdán, 18.00 órakor. Zene: Győrffy Ákos

Február 7-én 18h 45-től A Gorkij Iskola című dokumentumfilmmel folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Papp Gábor Zsigmond rendező.

Itt az idei Filmhét!

Szintén február 7-én kezdődik és 11-ig tart a Finn Film Napok is. A helyszín a Toldi mozi.

A lebilincselő Saly Noémi irodalom- és Budapest-történésszel beszélget Bárdos Deák Ági Óbudán, a Krúdy Gyula Könyvtárban (Fő tér 5.) február 8-án 18 órától.

Február 11-én 19 órakor megnézhetjük Tarkovszkij Stalker című filmjét a Bem moziban.

Népdalok a kornak - Arany János a nép ajkán tovább élő versei
Február 13., kedd, 19:00
Arany János verseiből állították össze anyagukat az Arany János-emlékév keretében a fellépő művészek. Ezek hangzanak fel Hetényi Milán, iskolánk egykori diákjának énekhangján az Urániában. Az esten színművészek is közreműködnek, a költő verseit tolmácsolva.

Előhívás - #V4filmfeszt, február 14-17. Uránia.
Ritkán látható, nem egyszer tabutörő kultfilmek kerülnek mozivászonra az Előhívás című filmfesztiválon, amelyet a Visegrádi Csoport országainak filmjeiből állítottak össze a szervezők. A nyitófilm a magyar Menzelnek is nevezett Böszörményi Géza Szívzűr című filmje lesz.

Megjelent 2018. tavaszi Fidelio-különszám, melyből nyomon követhetjük az Uránia új, tavaszi társművészeti programjait is.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

71 éves lenne Máté Péter, iskolánk feledhetetlen diákja. Emlékét őrizzük!

Tragikusan fiatalon, 53 éves korában váratlanul elhunyt Litván Péter, a Filmarchívum munkatársa. Távozásával nagy űrt hagyott maga után.

Az Aurora Borealis nyerte a chicagoi fesztivál közönségdíját!

Mostantól elérhető Amerikában a Netflixen az Oscar-jelölt Testről és lélekről. Ennek apropóján interjút jelentetett meg a rendezővel aLos Angeles Times. Drukkolunk!

Hosszú idő után forgatott ismét játékfilmet Jeles András. A rossz árnyék elkészülését 250 millió Ft-tal támogatta a Filmalap, nemsokára láthatjuk!

Az első, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett operatőri díjat diákfilm –kategóriában a 36 pályázó közül Balázs István Balázs kapta. Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesültek.

Kiosztották a Filmkritikusok idei díjait.


A 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be a világ számára Bogdán Árpád Genezis címmel készült második mozifilmjét. Az alkotás a Berlinale egyetlen új magyar filmjeként a Panorama Special válogatásában lesz látható.

16 dokumentumfilm támogatásáról döntöttek: Az idegek játéka, a Vád nélkül és tizennégy további dokumentumfilm elkészülését segíti a Magyar Média Mecenatúra Programban működő Ember Judit pályázati eljárás keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A filmek gyártására összesen 122,8 millió forintot szavazott meg a testület.

Groó Diana rendező nagy sikerrel védte meg doktori dolgozatát, melynek témája A világ első női rabbijának története, melyet klubunkban is vetítettünk. Gratulálunk!

Marad a Lukács Archívum! Felújítja és fenntartja a Magyar Tudományos Akadémia a Lukács György filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet.

Beléphetnek a nézők a filmbe: az ország első VR-terme nyílik a szegedi Belvárosi Moziban.

A szeretet erejéről

Jó hír azoknak, akik az ódon Gül Baba utca felé élnek-sétálnak…
Újrakövezték Budapest egyik legmeredekebb, egyik legrégebbi és az egyik legizgalmasabb utcáját.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.29. A legutóbbi vetítésünkkor látott Lavina minden nézőt megmozgatott, nagy vita kerekedett, hosszasan és nagyon sok mindenről beszélgettünk úgy, mint félelem, ösztönök, kiszolgáltatottság, férfi-női szerepek, a család mint társadalmi alapegység és sorolhatnánk…
Csak köszönni tudjuk a részvételt és az aktivitást minden jelenlevőnek.

Ehelyütt is köszöntjük Enyedi Ildikót és a Testről és lélekről csapatát, és szívből gratulálunk az Oscar-díj fináléba való bejutáshoz.
Nagyon drukkolunk, hogy ez a fergeteges siker az Egyesült Államokat is elérje…

A magyar filmek nemzetközi sikerei tavaszi műsorunkat is befolyásolják: nem könnyű olyan időpontot találni, amely biztosan lehetővé teszi a személyes találkozást a filmek alkotóival. Folyamatosan egyeztetünk… Ezért olvasóink türelmét kérjük, igyekszünk az újabb blokk tervezetét mielőbb közreadni.

Házunk tája hírei közé tartozik, hogy iskolánk több diákcsoportja láthatott néhányat az idei BIDF versenyfilmjeiből. Gratulálunk a szervezőknek, bizonyára sokat hallunk még a vetített filmekről! Nagyon erős emberi történetek ezek, legszívesebben valamennyit megnéztük volna- felbecsülhetetlen pedagógiai, emberi hozadékot jelentenek, ebben a látottak alapján is biztosak vagyunk!
Reméljük, lesz mód egyes alkotások hazai forgalmazására!

Legközelebb:

Január 30-án
a legifjabb filmes generáció képviselőinek, Freund Ádámnak és Fekete Ádámnak a munkáival - Sétagalopp és Földiek - zárul az első félévünk.
Freund Ádám tavaly végzett rendező szakon, alkotótársával, a Tiszta szívvel Barba Papájaként is ismert, dramaturgnak készülő Fekete Ádámmal hosszú évek óta barátok és munkatársak. A Junior Oscarra jelölt filmjükben, a Földiekben egy család széthullását mesélik el egészen különös, hol mesei, hol drámai, hol a sci-fis eszközökkel. A történetben szerepel egy álmodozó barkácsoló apa, akit családja amolyan bolondnak néz, ám aki egy szép napon felszáll az űrbe…
Ott marad a család: a gyakorlatiasságával és szigorával a földön álló anya, a közönyös nagylány és a két világot összekötő 12 éves Ábel. Mi történik???
A 26 perces film főbb szerepeit a Saul fiában is látható Cservák Zoltán, valamint Györgyi Anna, az erdélyi Dimény Áron és Rujder Vivien alakítja.
Klubunk vetítésén láthatjuk még Freund Ádám másodéves vizsgafilmjét, a Sétagaloppot is, mely Hommage -film feladatra készült, Roy Andersson stílusában mesél el egy történetet.
Nagy örömünkre vendégeink lesznek személyesen is az alkotók - köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat.
Mindenkit szeretettel várunk e nem mindennapinak ígérkező délutánra!


Kulturális programajánló:

Január 29-én, 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság, a Rátkai Márton Klub és a TIT szervezésében Dékány István: A Képíró – Aba-Novák Vilmos című filmjét láthatják az érdeklődők. A helyszín: Bp., XI. Zsombolyai u. 6.

Január 30-án 18 órakor a Ludwig Múzeum filmvetítéssel és kiállítással várja a látogatókat a Gazdafilmek éjszakája címmel.

Január 29-én a Pótkulcsban Kurosawa Menny és pokol című filmje lesz műsoron. Az est házigazdája Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 18h 30-tól!

Január 30-án 18 órakor a Bem moziban lesz látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.

Január 30-án este a Pesti Vigadóban tartják a nemrég alapított, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett operatőrverseny első ünnepélyes díjátadóját. A díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből és Novák Emil operatőrből álló zsűri dönt majd.

Január 31-én 18h 45-től Vittoria de Sica: A sorompók lezárulnak című filmjének vetítésével folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Pintér Judit filmkritikus.

Kezdődnek az idei Finn Filmnapok!
Finn Filmnapok - Finnish Film Days 2018

Február 1-4 között FACT 2018!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezésében nemzetközi fesztiválra kerül sor, melynek keretében két konferenciát is tartanak, az egyik témája a 100 éve született Fábri Zoltán, míg a másiké a magyar színművészeti oktatás jelene és jövője. Helyszín az Ódry Színpad és az Uránia Nemzeti Filmszínház. A 2018-as fesztiválon hat külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. A fesztivál programjairól bővebben a SzFE honlapján lehet olvasni.

Február 4-én 15 órai kezdettel az Uránia Összhang projektje keretében következik Antal Nimród filmje, a Viszkis! A filmet akadálymentesített változatban vetítik, a hallássérült és nagyothalló nézők számára feliratozták.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Szilágyi Varga Zoltán nemzetközi támogatással készült munkáját, a Mementot a Holocaust emléknapja alkalmából idézzük fel.

Cseh Tamás most lenne 75 éves. Csönded vagyok.

Ahogy hírlevelünk elején is olvasható, Enyedi Ildikó filmje bekerült az Oscar-jelöltek mezőnyébe, amihez ezúton is gratulálunk!

Ez is siker! Török Ferenc 1945 című filmjét nemrégiben kezdték vetíteni a francia mozik.

25 év után újra bemutatják Tarr Béla több mint hét órás filmjét, a Sátántangót. A digitálisan felújított változat 2019-ben kerül mozikba, majd Blu-ray/VOD-formátumban is elérhető lesz.

Ismét forgat Kocsis Ágnes. A Friss levegő és a Pál Adrienn író-rendezőjének új filmje Éden címmel készül Filmalap támogatással. A forgatás elkezdődött, a főszerepekben Lana Baric horvát színésznő és Daan Stuyven belga rockzenész.

Új forgalmazó a színen! A Soldivision alternatív forgalmazási módszerek bevezetésével kezdi meg működését, első filmjük Jeles András visszatérő nagyjátékfilmje lesz, bemutató február 28-án!

Ingmar Bergmann rítusairól.

Can Togay és Pauer Gyula alkotását, a Cipők a Duna-parton-t az 1920 óta megjelenő Architecture Digest online kiadása második legjobbnak választotta a világ 13 legfontosabb köztéri szobra közül. A kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket.

A napokban zárul a balmazújvárosi Semsey Kastélyban szereplő Munkácsy-tárlat. Örülünk, hogy erről hírlevelünkben még ősszel tudósítottunk, így például kolléganőink is láthatták a csodaszép anyagot. Finissage február 1-jén!

Meghosszabbítva, február 11-ig látható Korniss Péter fotóművész kiállítása a Nemzeti Galériában.

Minden látogatottsági rekordot megdöntött tavaly a Műcsarnok. Az első aranykor az elmúlt évtizedek leglátogatottabb tárlata lett, és megdőlt az éves látogatói szám is: 2017-ben 133 512-en váltottak jegyet valamelyik kiállításra.

Az elmúlt években folyamatosan beszámoltunk az In Between? elnevezésű oktatási projektről, melyet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata indított útjára 2016 áprilisában. Az In Between? arra kívánja ösztönözni az európai fiatalok nemzedékét, hogy az egykori szemtanúkkal való párbeszéd útján fedezzék fel a XX. század történelmét. A projekt keretében egy európai fiatalokból álló csoport egy hetet töltött a magyar-román határvidéken, ahol magyar, román, szlovák, szerb és bolgár lakosokkal készített interjúkat. Tapasztalataikat az alábbi kisfilmben dolgozták fel: In Between? The Hungarian-Romanian borderland

Donáth Mirjam könyvéről nem lehet eleget beszélni.

A somogyi erdők télen.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.15. A 2018-as naptári évet Isztambul macskáival kezdtük: köszönet minden nézőnek, a csoportos klublátogatásért külön köszönet Németh Mária és Sólyom Attila kollégáinknak és diákjaiknak. Nagyon jót beszélgettünk-vitatkoztunk: mindig beigazolódik, mennyire fontos a közösségi élmények, tapasztalatok feldolgozása. És elkalandozni is jó dolog…

Híreink élén gratulálunk klubunk hűséges munkatársának, Baum Attilának a házasságkötéséhez és kívánunk neki és családjának sok boldogságot, minden jót! Köszönjük, hogy oly állhatatosan gondozza hírleveleinket és honlapunkat!

Legközelebb:

Január 16-án
– nem csak a tél miatt - a Négyzet rendezőjének, Ruben Östlundnak a 2014-ben készült Lavina című filmjét láthatják nézőink. A történet dióhéjban: egy svéd család a francia Alpokban telel. Minden remek, mígnem a 2. napon egy hatalmas lavina zúdul a síparadicsomra. Az anya gyermekeit óvja, férje után kiált, ő azonban magát mentve fut a veszedelem elől... – Izgalmas lesz!
Köszönetet mondunk a filmet forgalmazó Cirkofilmnek, hogy ezúttal is segítségünkre voltak.

További műsorunkban változás lesz: a félévzárás miatt 1 hét kimarad, majd január 30-án jelentkezünk ismét, amikor Freund Ádámot és alkotótársát, Fekete Ádámot várjuk a Junior Oscarra jelölt Földiek című filmjükkel.

Buvári Tamás Szeretföld című filmjét a tavaszi sorozat keretében vetítjük. Ezúton is köszönjük a rendező megértését az előre nem látható műsorváltozás kapcsán.


Kulturális programajánló:

Immár rendszeresen látogatható a Makovecz Archívum és Emlékház a Városkúti út 2.sz. alatt, mely minden hétfőn, szerdán és pénteken 14-től 17 óráig várja az érdeklődőket.

Január 15-én a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Louis Malle Lidércfény című filmje. Vetítés 19 órától!

Január 15-én folytatódik az Uránia és az Olasz Intézet sorozata, a Római anzix: 18:30-kor a Cannes-ban is sikert aratott Fortunata lesz műsoron. Színhely szokásosan az Uránia díszterme.

Január 16-án nyílik a Sztehlo Lili üvegfestő munkáit bemutató kiállítás a Barabás villában – Városmajor u. 44.

Magyar emlékek Lengyelországban címmel könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés lesz a Lengyel Intézetben január 16-án. Közreműködik Kovács István költő, műfordító és Mitrovits Miklós történész.

Január 16-án 17 órakor Ki ez a barbár zseni? címmel Aba-Novák Vilmosról Kováts Kristóf, a művész unokája tart vetített képes előadást Pócsmegyeren, a rendezvényközpontban.

Január 17-én 14h 30-től a Gulyás testvérek címmel estébe nyúló programsorozatot szervez a Filmesház. A Tanítványok című filmjük vetítését követően 16 órától konferencia kezdődik, melynek előadói: Andor Tamás, Gelencsér Gábor, Győri Zsolt, Kelecsényi László, Sárközy Réka, Tóth Klára, Tóth Péter Pál.
Levezető elnökök: Horváth Jenő, Veres András.
A konferencia kurátora: Szekfü András.
A helyszín: Ráday u 31/k.

Január 17-én 17 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor az Írók Boltjában: "Ne félj, a tél meg fog gyötörni." Válogatott írások szegénységről, cigányságról, kirekesztettségről

Január 17-én 18:00 órakor Varga Ágota Bokros jelentések című filmjét láthatjuk az Urániában, majd pódiumbeszélgetés részesei lehetünk. A film a Bulányi György által alapított, az állam és az egyház által egyformán gyanúsnak tartott Bokor közösség történetét dolgozza fel. A vetítést követő beszélgetés vendégei: Dr. Virág András történész, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere.

Január 17-én 18h 45-től az Ernelláék Farkaséknál vetítésével folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.

Január 18-án 18 órakor Varga Ágota Aczél című dokumentumfilmje lesz műsoron a Műcsarnok filmklubjában Előadó: Diószegi-Szőcs Máté, történelemtanár, a dokumentumfilm egyik szereplője, sorozatszerkesztő:Cielinski Sándor, belépőjegy: 800 Ft.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház január 20-án 18 órakor premier előtti vetítésen mutatja be Karen Sahnazarov Anna Karenina – Vronszkij története című filmjét. A vetítés előtt, 17 órai kezdettel pódiumbeszélgetésen találkozhatunk a film rendezőjével, aki napjaink orosz filmművészetének egyik meghatározó alakja, a Moszfilm jelenlegi igazgatója. A vendéggel Forgács Iván, az orosz filmkultúra szakértője beszélget.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, 14.00 órakor a mai magyar kultúra és művelődés helyzetéről beszélgetnek szakértők a Magyar Művelődési Társaság rendezvénye a keretében. A helyszín a TIT Stúdió Egyesület székháza: Zsombolyai u.6.

Itt az idei BIDF!
Január 23-28 között vegyük az irányt az Aréna mozitermei felé! Vár a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója! 23-án este az oktatással összefüggő kérdésekről is szó lesz egy műhelybeszélgetésben Winkler Márta és Vekerdy Tamás társaságában!

Január 24-én 17 órától az Írók Boltjában Olvasópróba – Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról: Hajdu Szabolcsék színháza.
A beszélgetés résztvevői: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Sándor L. István.

Január 25-én 19h 30-kor a Magvető Café ad teret a Látókép Ensemble Ernelláék Farkaséknál című produkciójának.

Január 30-án 18 órakor a Bem moziban lesz látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Legutóbbi hírlevelünkből sajnálatosan kimaradt a 73 évesen elhunyt Marián Labuda halálhíre
, aki Bán Jánossal együtt örökre felejthetetlen marad mindnyájunknak Az én kis falumból…

A Vörös Hadsereg hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. január 12-én indított offenzívája következtében százezernél is több magyar katona vesztette életét a keleti fronton. Köszönet Sára Sándornak és alkotótársainak, hogy a hazatérőkkel elkészítette a kollektív emlékezés fontos dokumentumait.

Igazi siker a kezdeményezés, ezért január 22-ig, az eredeti terminust meghosszabbítva hozzáférhető az interneten a Filmarchívum mintegy 60 filmje.

A Filmalap Inkubátor programja és a Testről és lélekről című film is felkerült a legsikeresebb kreatív projektek hazai listájára, a Highlights of Hungary-re!

Az Év sportolója gálaesten Balczó András életművét is díjjal ismerték el. A sportolót és a kort Kósa Ferenc filmje máig érvényesen mutatja be.

Az Operatőrök Amerikai Társasága a Spotlight Awards jelöltjei közé választotta Herbai Mátét, a Testről és lélekről operatőrét.

Január 23-án kiderül, bekerül-e Enyedi Ildikó filmje az Oscar-jelöltek szűkített listájára…


Sikeres színdarab filmes adaptációja, a harmincasok gyermekvállalásáról szóló romantikus komédia, és hátborzongató horrorfilm előkészítését támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság.
Bergendy Péter a hazai filmes palettáról évtizedek óta hiányzó horrorfilmet készít elő Post Mortem munkacímen a filmalap támogatásával.

Kultúrtörténeti jelentőségű könyvet tett le az asztalra Molnos Péter művészettörténész, aki az elmúlt évtizedekben csendesen kiszemezgette a levéltárakból a magyar műgyűjtés aranykorának legizgalmasabb történeteit. Az Elveszett örökség című kötet küldetése "felébreszteni" azokat a világban szétszóródott festményeket, amelyek alvóügynökként függenek különböző európai és amerikai múzeumokban, és végre méltó helyére emelni a világon a magyar festészetet.

Buszmegálló és vadászles…

Minden olvasónknak sikeres évkezdést kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.07. Hírlevelünk élén minden olvasónknak boldog, élményekben gazdag újévet kívánunk!

A múlt év utolsó vetítése december 19-én zajlott: a Rézangyalok című dokumentumfilmmel igyekeztünk lélekben is ünnepelni. És ünnepeltünk is, hiszen Surányi z. András és Sívó Júlia filmje lélekemelő és a Hamvas Béla-i értelemben is közösségi és emelkedett pillanatokat keltett minden nézőben. Köszönjük az alkotóknak, valamint a szintén jelenlevő Buglya Sándor producernek az élményt és a beszélgetést.
A vetítéshez adománygyűjtés is kapcsolódott a Lyukó-völgyben élő nehéz sorsú családok számára, melyet a Dunatáj Alapítvány munkatársai segítségével még ünnep előtt sikerült eljuttatni. Jót tenni jó! Köszönjük a visszajelzést a célba juttatást segítő Szederkényi Miklósnak és a Napraforgó Alapítványnak és mindenkinek, aki az akcióban részt vett.

Javasoljuk minden kollégának, szociális szférában dolgozónak, ismertesse meg környezetében a Miskolc mellett élők életét, melyet több dokumentumfilm is megörökít. Nem egyszerűen tanulságos gesztusról van szó, hanem a társadalmi felelősség felébresztéséről és fejlesztéséről.
Szilánkok
Rézangyalok


Legközelebb:

A januári szürkeségben üdítő évkezdő filmnek ígérkezik a január 9-én fél 4-től vetítendő Kedi - Isztambul macskái.
Ceyda Torun török rendezőnő filmje a sok száz évvel ezelőtt a világ minden részéről Isztambulba vetődött hajósok macskáinak leszármazottai közül hét nyomába ered: mind a heten más-más alkatúak, akárcsak az emberek - abban azonban közösek, hogy harmonizálnak egy metropolisszal és annak lakóival; mosolyt, elfogadást, szeretetet, tiszteletet váltanak ki; tudnak valamit az élet titkaiból, magatartásukkal tanítanak…

Köszönetet mondunk a filmet forgalmazó Cirkofilmnek a vetítéshez nyújtott segítségéért.

Lassan vége az első félévnek, közelednek a jegylezáró konferenciák…

További műsorunk e körülmény változásokat hozhat, melyeket hírleveleinkben közzéteszünk alkalmasint.


Kulturális programajánló:

Újra megélénkül a filmklubok háza tája…


Január 8-án a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Joachim Trier Oslo, augusztus című alkotása.
Vetítés 19 órától!

A Faludi Akadémia első alkalma január 10-én, 18h 45-kor lesz az Art+ Cinémában az alkotók társaságában. Műsoron Nagy Ernő és Péterffy András Yiddish Blues című filmje.

Január 10-én 19 órakor folytatódik a népszerű Budapesti moziestek sorozat. Ezúttal Gaál István: Sodrásban című filmje az elemzés tárgya.
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja. Vendég: Balogh Máté zeneszerző.
A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. január 10-én 12 óráig lehet, a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

Január 12-én 20 óra 30-kor kerül sor a Mozinet által forgalmazott új film, a Szeretet nélkül premier előtti vetítésére a Művész moziban.

Január 15-én 19 órakor Menedék filmklub a Bem moziban! Templom a dombon - A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség. A belépés ingyenes.A film után beszélgetés következik.

Január 15-én folytatódik az Uránia és az Olasz Intézet sorozata, a Római anzix: 18:30-kor a Cannes-ban is sikert aratott Fortunata lesz műsoron. Színhely szokásosan az Uránia díszterme.

Január 16-án 17 órakor Ki ez a barbár zseni? címmel Aba-Novák Vilmosról Kováts Kristóf, a művész unokája tart vetített képes előadást Pócsmegyeren, a rendezvényközpontban.

Január 17-én 14h 30-től a Gulyás testvérek címmel estébe nyúló programsorozatot szervez a Filmesház. A Tanítványok című filmjük vetítését követően 16 órától konferencia kezdődik, melynek előadói: Andor Tamás, Gelencsér Gábor, Győri Zsolt, Kelecsényi László, Sárközy Réka, Tóth Klára, Tóth Péter Pál.
Levezető elnökök: Horváth Jenő, Veres András
A konferencia kurátora: Szekfü András A helyszín: Ráday u 31/k

Január 17-én 17 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor az Írók Boltjában: "Ne félj, a tél meg fog gyötörni." Válogatott írások szegénységről, cigányságról, kirekesztettségről

Január 17-én 18:00 órakor Varga Ágota Bokros jelentések című filmjét láthatjuk az Urániában, majd pódiumbeszélgetés részesei lehetünk. A film a Bulányi György által alapított, az állam és az egyház által egyformán gyanúsnak tartott Bokor közösség történetét dolgozza fel. A vetítést követő beszélgetés vendégei: Dr. Virág András történész, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere.

Január 18-án 18 órakor egy másik izgalmas Varga Ágota –film látható a Műcsarnok klubjában: Aczél (dokumentumfilm, 108 perc, 2009)
Előadó: Diószegi-Szőcs Máté, történelemtanár, a dokumentumfilm egyik szereplője, sorozatszerkesztő: Cieklinski Sándor, belépőjegy: 800 Ft

Itt az idei BIDF!
Január 23-28 között vegyük az irányt az Aréna mozitermei felé! Vár a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója!

Január 24-én 17 órától az Írók Boltjában Olvasópróba – Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról: Hajdu Szabolcsék színháza.
A beszélgetés résztvevői: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Sándor L. István.

Január 25-én 19h 30-kor a Magvető Café ad teret a Látókép Ensemble Ernelláék Farkaséknál című produkciójának.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Nagy vesztesége a kortárs magyar zenei életnek, hogy fiatalon elment ebből a világból Fábián Juli. Sokunknak marad örök napsugár…

2017-es mérleg: Schneider Zoltán az év színésze, Enyedi Ildikó, az év filmrendezője, Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész, életműdíjas, Huszárik Kata, az év színésznője és ifjabb Vidnyánszky Attila színművész-rendező, a legígéretesebb fiatal tehetség kitüntetettje az Arany Medál-díjak decemberi átadási ünnepségén a Bethlen Téri színházban.

Nyáron lesz 100 éve, hogy megszületett Ingmar Bergman, így 2018 fantasztikus évnek ígérkezik a Bergman-rajongók számára. A nagy rendező előtt emlékévvel tiszteleg a svéd kormány megbízásából az Ingmar Bergman Alapítvány.

A Sparks kamera és lámpakölcsönző cég, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája megalapította a "KOVÁCS LÁSZLÓ ÉS ZSIGMOND VILMOS MAGYAR OPERATŐR DÍJ" elnevezésű díjat. A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította ARANYSZEM OPERATŐR VERSENY helyét veszi át és folytatja annak hagyományait. A díjakat minden év januárban adják majd át.

Megjelent a Dargay gyűjteményes kiadás – Benne a 90 éve született Dargay Attila négy mozifilmjének felújított változata, bónusz tartalmakkal és a pályaművet bemutató kísérőfüzettel. A kiadvány a Libri és a Líra hálózatában, valamint az Írók boltjában kapható.

Magyar filmsikerek!
A Messze az Otthon című kisfilm több kategóriában is nyert a Los Angeles Film Awards versenyében!
Gál Sándor rövidfilmjét a zsűri a hónap filmjének választotta, a főszereplő, Bárdi Gergő pedig a hónap legjobb színésze.
Török Ferenc történelmi filmjét (1945) a Film-Forward nevű portál az esztendő TOP 10 alkotása közé válogatta.

"Ha újra lenne belvárosi vetítőhelyünk" - fontos interjú Ráduly Györggyel, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetőjével.

A nézőink által a Menjek/maradjak projektből is ismert Donáth Mirjammal, a Mások álma című, nemrégiben megjelent könyv szerzőjével készült beszélgetést olvashatunk

A Gobbi Hilda által alapított, a legjobb epizodistákat jutalmazó szakmai elismerést 2017-ben Gazsó György, Nagy Mari, Serf Egyed és Szabó Márta vehette át.

Az MMA Kiadó sorra jelenteti meg különböző művészeti könyveit, albumait, konferenciafüzeteket, életmű-feldolgozásokat. Az MMA Kiadó weboldalán tájékozódhatunk minderről.

MÜSZI Közért néven folytatja tevékenységét a 2013 és 2017 között Művelődési Szintként (MÜSZI) civil szervezeteknek, alkotóműhelyeknek, szabadegyetemnek és rengeteg programnak, kiállításnak, beszélgetésnek otthont adó közösségi befogadótér.
A kávézó, a nonprofit galéria, a nappali munkatér és a kis létszámú események befogadására alkalmas funkciókat egyesítették a szervezők a most már fizikai kiterjedéssel rendelkező Müszi Közértben, ami egy néhai sarki bolt helyén található az Izabella és a Jósika utca sarkán.

Új Filmtudomány mesterszak indul Szegeden 2018-tól: az alapszakos végzettséggel rendelkezők 2018. február 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen folytatják a tanulmányaikat. Azoknak, akik vizuális kultúrával kapcsolatos képzések között keresgélnek, jó hír, hogy a Szegedi Tudományegyetem új filmtudomány mesterképzését is választhatják.

Kortárs számi drámákat ismerhetünk meg a szerkesztő Domokos Johanna jóvoltából: a nemrégiben megjelent Szerencsefia című kötet a kortárs számi előadó-művészet példamutató vitalitását és egyetemes jelenlétét egyaránt felmutatja.

Könyvautomatákat helyeznek el a főváros csomópontjain, amelyekből egyetlen érintéssel vehetünk márciustól kortárs és klasszikus zsebkönyveket. A Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő projektjének középpontjában a közösségi közlekedést választók és a fiatalok állnak.

"A naptár kiszorítja az életünkből Istent" - érdekes olvasnivaló a fiatal és tehetséges H. Vecsei Miklóssal készült beszélgetés.

Minden olvasónknak boldog újesztendőt kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
Korábbi híreinket itt találja.