2018.04.24. Adósak vagyunk legutóbbi vetítéseink krónikájával: április 10-én Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjét néztük meg, majd Pataki Évával, a film forgatókönyvírójával beszélgettünk.
Köszönjük a felkavaró filmélményt, az eszméltető új ismereteket a történelem ki nem beszélt, fel nem dolgozott traumáiról. Köszönjük Évának az oldott és személyes megnyilatkozásokat, melyekből a rendezőt és a film kulisszatitkait is jobban megismerhettük. Ha létezik – márpedig klubunkban létezik – a középiskolában kötelezően megnézendő filmgyűjtemény, akkor abban Mészáros Márta filmjeinek fontos helyük van. Reméljük, találkozunk még az alkotókkal személyesen is!
Külön köszönet Székely András kollégánknak és diákjainak az érzékeny és őszinte kérdésekért és jelenlétért.

Április 17-én ismét titkokat boncolgattunk a Tűnj el című film kapcsán: köszönet a filmre kíváncsi népes közönségnek: Flaskay Zsuzsa, Kóródi Ildikó és Németh Mária kollégáinknak és osztályaik jelenlevő tagjainak. Köszönet a házigazda és szakértő szerepét vállaló Ludassy György tanár úrnak és a délután szervezésében segédkezőknek, a beszélgetés és az utómunkálatok minden részt vevőjének.
Sajnáljuk, hogy személyesen nem lehettünk jelen: emlékezetes és elgondolkodtató élményről szólnak a szem-és fültanúk. Sikeresen, sok-sok remek programmal lezajlottak a Petőfi napok: a nyitány a Petőfi túra volt, melyért köszönet a testnevelő kollégáknak, elsősorban Gózon Gyulának, aki évről évre lelkes szervezője e hagyománynak. A diákönkormányzat Persányi és Tichy-Rács tanárnők segédlete mellett szervezett igen kreatív és népszerű programokat. Ezután az érzékenyítő MÁS-nap következett, amikor is a tanulóink különböző helyszíneken és tevékenységek keretében ismerkedtek a hajléktalanság, a különböző fogyatékosságokkal és nehéz szociális körülmények közt élők életével, gondjaival. De hallhattunk a rendőrség és a szeretetszolgálatok munkájáról, megismerhettük a svédek boldogságának titkát a Svéd Nagykövetség munkatársai segítségével és még hosszan sorolhatnánk. Hálásan köszönjük minden meghívott szervezet, szakértő és kolléga részvételét és Török Mária igazgató helyettes kolléganőnk koordináló munkáját!

Nem feledkezhetünk meg a színkör idei előadásairól: Flaskay tanárnő rendezésében egy igen aktuális és felkavaró előadást, a 451 Fahrenheit című darabot láthattuk és láthatjuk még néhány alkalommal: szerdán, 25-én, csütörtökön, 26-án 14 órakor, valamint 27-én, 18 órakor látható a darab! Köszönjük az élményt!

Lezajlott az idei svájci diákcsere is: a résztvevők egy csodaszép hét felejthetetlen élményeivel tértek haza. Köszönet a svájci és magyar kollégáknak a szervezésért és különösképpen Carouge önkormányzatának a csereprogram állhatatos támogatásáért. Külön köszönjük Pálfi Ágnes és Zoltán Éva tanárnők és a résztvevő diákok munkáját: a színpadra állított francia nyelvű Janikovszky-adaptáció nagy sikert aratott Carouge önkormányzatának fogadásán.

Klubunk további műsoráról:

Április 24-én Török Ferenc 1945 című filmjét nézzük meg
, mely a történelmi egybecsengések okán került erre a tavaszi időpontra, s egyúttal a holocaust emléknapja előtt is tiszteleg.
A filmről: "1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés... " (PORT)


További műsorunk az érettségi szünetet követően:

Május 15: Testről és lélekről (magyar játékfilm, 2017, 116 perc, rendezte: Enyedi Ildikó, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

Május 22: Modern idők (amerikai vígjáték, 1936, 87 perc, rendezte: Charlie Chaplin)
Vendég: Buglya Zsófia esztéta.

Május 29: Shaun, a bárány (angol animációs film, 2015, 28 percm rendezte: Jay Grace, forgatókönyv író: Richard Starzak, Mark Burton)
Vendég: Varga Zoltán esztéta - ELTE.

Kulturális programok, ajánló:

Április 25 szerda, 18 óra, Műcsarnok: Billy Wilder: Sabrina (113 perc, 1954). Előadó: Mátyás Péter.

Rézangyalok: április 25-én 18 órakor a Párbeszéd Házában (Horánszky u 20.) egy, a klubunkban is vetített dokumentumfilm pereg majd. Surányi z. András és Sívó Júlia filmje felemelő példa arra, hogyan lehet hatékonyan és hosszú távon cselekedni… A vetítést követően a film főszereplőivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában április 25-én, szerdán 18:45-kor Mel Gibson: A fegyvertelen katona ('140 perc, 2016) c. játékfilmje lesz műsoron. Meghívott vendég: Mispál Attila rendező.A helyszín az Art + Cinéma!

Június 10-ig a Pesti Vigadóban tekinthetjük meg a Kert a városban című kortárs képző- és iparművészeti kiállítást.

Április 27-május XXVII. Jókai-napok Balatonfüreden!
A hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, Jókai Mórra emlékezünk, aki füredi villájában írta az Aranyember c. regényét. Irodalom, gasztronómia, csillagvizsgálás, séták a városban - minden a nagy író szellemében.

Április 30: A Magyar Film Napja!
A Filmalap kezdeményezésére ezentúl minden április 30-án vetítésekkel és programokkal ünnepeljük a Magyar Film Napját országszerte, a hagyományteremtő céllal elindított kezdeményezéshez néhány nap alatt több tucat filmes szervezet csatlakozott.
Április 30-án az Uránia moziban a Szaffi, a Kincsem, a Vasvirág, A Tánczosnő és a Csinibaba!

Május 2-án 19 órakor Domokos Berta Szilánkok című kiállításának megnyitóján vehetünk részt a z Art + Cinémában.

Május 4-én este 7-kor Falkafolk Balkán Táncház!

Április 21-augusztus 20. között Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Dombrovszky Linda és Kerekes Péter Occupation 68 című filmje Wiesbadenben is bemutatkozott.


A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon láthatja a nagyközönség Munkácsy Mihály műveit.

Baranyi Gábor Benő című rövidfilmje elismerő oklevelet kapott a Let's CEE Filmfesztiválon.

Vranik Roland alkotását a legjobb játékfilm díjával méltatta a zsűri a Macedón Cinematheque-ben megrendezett nemzetközi filmfesztiválon.

Ennyi röviden a hírünk – bár bizonyára lenne más említésre méltó is…..És:

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is, mert " közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.04.09. Házunk tája hírei:

Sűrűek lesznek az elkövetkezendő hetek: iskolanapok, carouge-i és memmingeni csere, küszöbön álló ballagás és érettségi…
Aktuális hírlevelünkben igyekszünk előreszaladni kicsit, hátha később nem lesz erre alkalom. A krónikás sajnos nem főállásban filmklubszervező….

Zenei tehetségkutató- versenyt hirdettünk, melyre a hónap közepéig várjuk a tehetséges zenélő-énekelő szólisták, együttesek, bárminemű formációk jelentkezését, legyen az könnyűzene, komolyzene – bármilyen műfaj! A versenyt április végére tervezzük.

Iskolánk is részt vesz a +1 szendvics akcióban: Kolozs tanárnő koordinálásával 2. éve támogatjuk keddenként a hajléktalan, rászoruló embereket. A Budapest-Bike Maffia segítségével csak az elmúlt másfél hétben 1780 szendvics és nagy mennyiségű gyümölcs, édesség és tartós élelmiszer jutott célba. Jó érzés az akcióban aktív iskolák között lenni és tudni, hogy ha kicsit is, de segítünk…

Klubunk műsoráról:

Április 10-én Mészáros Márta legfrissebb filmjét, az Aurora Borealist láthatjuk. A rendező újabb munkája ismét a tabuk és elhallgatott titkok felfedésével rendíti meg nézőit: az 50-es évek sötét történései és azok következményei adják a cselekmény magját. Felkavaró, érzelmekkel teli kutatás pereg a szemünk előtt: Olga, a Bécsben élő sikeres ügyvéd élet-halál közt lebegő édesanyja eddig ismeretlen múltjában nyomoz… Katartikus élmény, páratlan alakítások: Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska és a film egész világa rabul ejt.
Vendégünk a rendező hosszú évtizedek óta állandó munkatársa, Pataki Éva, akinek ezúton is köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat. Köszönet a Vertigo Médiának a vetítés lehetőségéért. Mindenkit szeretettel várunk!


A továbbiakban:

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Április 24.: 1945 (magyar dráma, 2017, 91 perc, rendezte: Török Ferenc)
Vendég: szervezés alatt.

Kulturális programok, ajánló:

Április 11. szerda, 18 óra, Műcsarnok: Michelangelo Antonioni - Wim Wenders: Túl a felhőkön (Al di la delle nuvole, 112 perc, 1995), Előadó: Mátyás Péter.

John Cassavetes: New York árnyai (Shadows, 81 perc, 1959) Előadó: Báron György.

Még tart a Titanic Fesztivál!
A helyszínek: Uránia, Toldi, Kino, Ódry, Francia Intézet. Normál jegyár: 1400 HUF, Kedvezményes diákjegy: 1100 HUF, ART+ CINEMA (Csak személyes jegyvásárlás) Jegyár: 1100 HUF.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában április 11-én, szerdán 18:45-kor Vétlen Balthazár! A vetítés utáni beszélgetés vendége: Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE-BTK docense.
A helyszín az Art + Cinéma!

Április 9-én, hétfőn, 18 órától Magócsi Márton Az én házam az én váram című kiállításának záróeseményeként Önismereti Diszkó lesz a Capa Központ Project Room termében.

Április 9. hétfő, 18 óra – PIM: 100 éve született Hubay Miklós - Emlékest a Kossuth-díjas drámaíró, műfordító tiszteletére.

A Pótkulcsban a Vakon /Blind/ (Eskil Vogt, 2014) című filmmel várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19 órától!

Április 9-én 19 órakor filmklub és közönségtalálkozó várja mindazokat, akik kíváncsiak a közelmúlt egyik sikeres dokumentumfilmjére: Egy nő fogságban. A helyszín a Nem Adom Fel Kávézó.

Április 10. kedd, 14 óra – PIM: az Alkotni Arany - videópályázat eredményhirdetése.

Április 10-én 18 órakor zártkörű vetítés keretében mutatják be a "Minden csak jelenés" - Nemeskürty István emlékezete című filmet, melynek rendezője Péterffy András. A helyszín a PPKE ITK, Práter utca 50/a.

Április 10-én 18 órakor - Keddi kaleidoszkóp - Korniss Péter fotóművésszel beszélget kollégája, Haris László a Pesti Vigadóban.

Bogdán Árpád Genezis című filmjének ünnepi bemutatójára kerül sor április 10- én 20 órakor az Uránia dísztermében.
Vendégek: a film alkotói.

Április 11 –én a Költészet napja alkalmából 10-22 óra között Versmaraton az Akvárium klubban!

Április 11-én 15 órakor adják át az első POKET zsebkönyv-automatákat. A Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő-közösségépítő kezdeményezése keretében Budapest forgalmas csomópontjain, színházak, kulturális intézmények találunk majd ilyen alkalmatosságokat. Részletek délután az Örkény Színházban (Bp. VII. ker., Madách Imre tér 6.).

Hegymászók, hegyrajongók, figyelem! Banff Mountain Film and Book Festival a Corvin moziban április 11-12-13-án.

Lengyel Filmtavasz a lengyel függetlenség emlékére.
Április 12-18 között a Művész moziban! A filmeket lengyel nyelven, magyar hangalámondással / felirattal vetítik. Belépő kedvezményes áron kapható: 1.200 Ft.

Április 12. – június 10. között a Pesti Vigadóban tekinthetjük meg a Kert a városban című kortárs képző- és iparművészeti kiállítást.

Április 12-én az "Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre" átadja az ez évi Torta-díjat a Brazilok című film alkotóinak. 18-tól filmvetítés, 19.30-tól beszélgetés a film rendezőivel: M. Kiss Csabával és Rohonyi Gáborral. Moderátor: Bárdos Judit. Helyszín: Magyar Nemzeti Filmarchívum.

Április 13 - április 15. Táncháztalálkozó a Papp László Arénában.

Április 14. szombat 16.00 - Kortárs képzőművészetről könnyedén a Ludwig múzeumban! Vendég: Závada Péter.

Április 15-én, vasárnap 16 órától folytatódik a "Sztárok a magyar filmtörténetben" filmklub műsora, melyben ezúttal Latinovits Zoltán Utazás a koponyám körül című filmje szerepel. A helyszín a Csekovszky Művelődési Ház. Házigazda Szilágyi Erzsébet filmesztéta.

Április 18., szerda 18:00 óra, Műcsarnok: Alex Garland Ex Machina (108 perc, 2015). Előadó: Baranyai Béla.

Itt a Vad Balaton - rendezői változata!
A film április 19-től szerepel- például- az Uránia műsorán. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt remek program!

Mozi a Vigadóban: a sorozat következő bemutatója április 19-én, 18 órakor lesz: Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezúttal Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészt ismerhetjük meg.

Kiégett orvosok: április 19-én 18 és 20 órai kezdettel újabb BIDF-vetítés a Bem moziban! Jegyár: 1000 Ft, amely egy italt is tartalmaz (diákoknak és nyugdíjasoknak lehetőség van 700 Ft-os jegy vásárlására is).

Április 21-augusztus 20. között Kéz–Mű–Remek.
Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.

Április 22-ig várja a jelentkezőket a Filmtett-tábor! A workshop a Marosvásárhelyhez közeli Nyárádszentlászlón lesz július 30. és augusztus 10. között.

Berki Viola (1932–2001) festő- és grafikusművész életműve a 20. századi magyar művészettörténet egyik legkülönlegesebb, legtitokzatosabb hagyatéka. A művész életmű-kiállítása a Thorma János Múzeum szervezésében május 30-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban. Április 20-án 14 órakor tárlatvezetéssel is ellátogathatunk a Pesti Vigadóba.

Április 23., hétfő, 18:30: folytatódik a Római anzix sorozat az Urániában. Műsoron Ferzan Özpetek: Tudatlan tündérek című filmje.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Több, mint 12 ezer nézővel indított első hétvégéjén Lengyel Balázs bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Lajkó - Cigány az űrben.
Íme, a főszereplővel, Keresztes Tamással készített interjú.

Nemrég már beszámoltunk A Megszállás 1968 című dokumentumfilm elkészültéről. Most egy cikket ajánlunk a Librarius oldaláról: "Először a tömeg feje fölé kell lőni, aztán a lábuk elé, végül bele a tömegbe"

"Nem hat rám bódítóan a siker" - Borbély Alexandrával beszélgetetett Gaszner Veronika.

A Nem vagyok boszorkány (I Am Not a Witch) nyerte az itthon a magyarhangya által szervezett idei Scope100 online filmfesztivált. Reméljük, nemsokára a nagyközönség is megismerheti.

Balázs Ádámmal, számos film zenéjének komponistájával –pl. Mindenki, Testről és lélekről, Lajkó – Cigány az űrben - láthatunk utazós beszélgetést D. Tóth Kriszta jóvoltából

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is, mert " közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.04.03. Hírlevelünk élén minden olvasónknak erőt adó, örömteli húsvéti ünnepeket, minden jót kívánunk!

Krónikánk a közelmúlt történéseiről: az arab tavaszt idéztük meg legutóbb, amikor A kairói eset című, nagyon erős és elgondolkodtató filmet tűztük műsorra. Köszönet minden érdeklődőnek, a beszélgetés minden résztvevőjének, és nem utolsó sorban a forgalmazó Cirkófilmnek a vetítés lehetőségéért. Külön köszönet vendégünknek, Szabó Mártonnak, aki nagy érzékenységgel, igényességgel és felkészültséggel segítette e nem könnyű történet értelmezését. Reméljük, nézőként, vendégként egyaránt viszontláthatjuk klubunk vetítésein!

Házunk tája hírei:

Megrendülten tudatjuk, hogy elment ebből a világból Doby Imre kollégánk, aki évtizedeken át tanított- élt iskolánkban. Nyugodjon békében!

Sikeresen lezajlott a Csillagász-szakkör jubileumi bennalvása, melyen mintegy 35 egykori és jelenlegi "égrenéző" vett részt. További közös élményeket kívánunk!

A tavaszi szünet előtt tartotta táborát iskolánk diákönkormányzata Persányi Norina és Tichy-Rács Lenke kollégáink vezetésével. A cél a Petőfi Napok megszervezése - az eddigi előkészületek nagyon ígéretesek, sok sikert!

Iskolánk sportolói sikert sikerre halmoznak – gratulálunk a kollégáknak a felkészítő munkához, a diákoknak az eredményekhez! A részletekért és friss napi hírekért érdemes rendszeresen követni a Gimnázium facebook oldalát, melynek szerkesztésért Toró Csilla tanárnőnek jár köszönet!

Folytatódnak iskolánk nemzetközi diákcsere-programjai: már csak néhány hét és utaznak petőfiseink Memmingenbe, illetve Carouge-ba, nagy a készülődés!

Zenei tehetségkutató- versenyt hirdetünk, melyre a hónap közepéig várjuk a tehetséges zenélő-énekelő tanulóink jelentkezését! Verseny április végén! A részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Legközelebb:

A tavaszi szünet utáni első alkalommal Mészáros Márta legfrissebb filmjét, az Aurora Borealist láthatjuk. A rendező újabb munkája ismét a tabuk és elhallgatott titkok felfedésével rendíti meg nézőit: az 50-es évek sötét történései és azok következményei adják a cselekmény magját. Felkavaró, érzelmekkel teli kutatás pereg a szemünk előtt: Olga, a Bécsben élő sikeres ügyvéd élet-halál közt lebegő édesanyja eddig ismeretlen múltjában nyomoz… Katartikus élmény, páratlan alakítások: Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska és a film egész világa rabul ejt.
Vendégünk a rendező hosszú évizedek óta állandó munkatársa, Pataki Éva, akinek ezúton is köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat. Köszönet a Vertigo Médiának a vetítés lehetőséégért. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk már a tavaszi szünet utánra esik:

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Április 24.: 1945 (magyar dráma, 2017, 91 perc, rendezte: Török Ferenc)
Vendég: szervezés alatt.

Kulturális programok, ajánló:

Itt az idei Friss Hús!
Április 3-8 között a Toldi moziban ismerhetjük meg a felhozatalt.

Április 4. szerda, 18 óra, Műcsarnok: John Cassavetes: New York árnyai (Shadows, 81 perc, 1959) Előadó: Báron György.

Április 4-én indul és bő 10 napig tart a Titanic Fesztivál!
Fergeteges program!A helyszínek: Uránia, Toldi, Kino, Ódry, Francia Intézet. Normál jegyár: 1400 HUF, Kedvezményes diákjegy: 1100 HUF, ART+ CINEMA (Csak személyes jegyvásárlás) Jegyár: 1100 HUF

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában április 4-én, szerdán 18:45-kor Zsigmond Dezső: Sorsok könyve (100 perc, 2016.) A helyszín az Art + Cinéma!

Április 5-én 18 órai kezdettel a Dárday István filmrendezőről készült portréfilmet tekinthetik meg az érdeklődők a Mozi a Vigadóban sorozat keretében a Pesti Vigadóban. A film rendezője Domokos János, az est résztvevője Dárday István és alkotótársa, Szalay Györgyi. Moderátor- házigazda: Szekfü András.

Április 5-6. Dokunapok az ELTE-n!
Vetítések 17 h 30-tól az ELTE Média tanszékén, a 34-es teremben, illetve a Gólyavárban! A program keretében Zurbó Dorottya A monostor gyermekei, valamint Révész Bálint Granny Project című filmjeit ismerhetjük meg. Mindkét vetítést beszélgetés követi: Pálos György, valamint Rózsahegyi Regő és Gargya Tamás kérdezi majd az alkotókat.

Itt a Cinemira Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál!
Az Akvárium klubban április 6-8.között 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthat a közönség és számos már program is várja a látogatókat.

Április 10-én 18 órakor - Keddi kaleidoszkóp | Korniss Péter fotóművésszel beszélget kollégája, Haris László a Pesti Vigadóban.
A sorozat szakmai felelőse Sulyok Miklós, MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja.

Bogdán Árpád Genezis című filmjének ünnepi bemutatójára kerül sor április 10- én 20 órakor az Uránia dísztermében. Vendégek: a film alkotói.

Hegymászók, hegyrajongók, figyelem! Banff Mountain Film and Book Festival a Corvin moziban április 11-12-13-án.

Lengyel Filmtavasz a lengyel függetlenség emlékére.
Április 12-18 között a Művész moziban! A filmeket lengyel nyelven, magyar hangalámondással / felirattal vetítik.Belépő kedvezményes áron kapható: 1.200 Ft.

Április 12-én az "Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre" átadja az ez évi Torta-díjat a Brazilok című film alkotóinak. 18-tól filmvetítés, 19.30-tól beszélgetés a film rendezőivel: M. Kiss Csabával és Rohonyi Gáborral. Moderátor: Bárdos Judit.
Helyszín: Magyar Nemzeti Filmarchívum.

Április 13.–április 15. Táncháztalálkozó - Papp László Aréna


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Nemrég ünnepelte volna 58. születésnapját Kaszás Attila, aki máig feledhetetlen minden színház-és filmbarát számára.

Újabb siker! Enyedi Idikó nyerte a legjobb európai filmnek járó díjat!

Életműdíjat kap Mészáros Márta a bécsi Let's CEE filmfesztiválon - Magyar Nemzeti Filmarchívum

Elkészült Kerekes Péter kassai rendező és alkotótársai hiánypótló munkája a '68-as bevonulásról. Gratulálunk! Reméljük, megismerhetjük a nemzetközi stáb közreműködésével megvalósult kordokumentumot.

A Psota Irén emlékére alapított díjat az idén Hernádi Judit kapta.

2007 óta az autizmus világnapja április 2.napja. Becslések szerint ma Magyarországon 100 ezer ember, a világon pedig több tízmillió ember él autizmussal, vagyis azzal a változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül. A Ragyogjon Kékben kampány keretében évről évre a világ számos emblematikus épülete kékbe öltözik, így 2015 óta az Uránia Nemzeti Filmszínház is.

Magyarország lesz a díszvendége a hét kolumbiai nagyvárosban megrendezendő nagyszabású EUROCINE filmfesztiválnak.

Májusban kezdődik a kolozsvári Felméri Cecília Spirál című első játékfilmjének forgatása.

Mai magyar színdarabok a kivándorlásról címmel kötet jelent meg a közelmúltban, melyben Kárpáti Péter: Ultonia * Dragomán György: Kalucsni * Diggerdrájver * Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál * Kárpáti Péter: Moszkva-Peking Transzszimfónia – című munkái olvashatók.

Bedeszkázott napjaim - Persányi Norina kolléganőnk írói tehetségét fedezhetjük fel ismét az Új Nautilus oldalain. Gratulálunk!

"Vigyázz a madárra!"

Áprilistól jogszabály tiltja a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő védett madaraink, a fecskék fészkeinek leverését házátalakítás, felújítás, szigetelés, festés miatt.

Talán előbb –utóbb ezekből helyszíbónekből is egyre több lesz: Magyarország egyetlen csomagolásmentes üzlete és kávézója nyitott nemrég az újlipótvárosi Kresz Géza utcában.

Ha végre tavasz lesz és kiránduló helyet keresnénk, íme, egy remek célpont:
A leglátványosabb magyar vár - Füzér.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is, mert " közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.03.18. Nemzeti ünnepünk előtti vetítésünk keretében Buvári Tamás közösségi finanszírozással készült filmjét, a Szeretföldet láthattuk. Sajnos a rendezőt váratlan kötelezettsége miatt nélkülöznünk kellett, de ifjú nézőinknek ezúttal is köszönjük a komoly részvételt, kivált a közös gondolkodást! Nagyon jót és estébe nyúlóan beszélgettünk e nem könnyű, sok–sok kérdést felvető és erős hatású történet kapcsán. Addig is, amíg személyesen találkozunk, elküldtük beszélgetésünk összefoglalóját Buvári Tamásnak. Szeretettel gratulálunk és köszönjük!

Legutóbbi krónikánkból kimaradt egy fontos mondat – ezúton is elnézést kérünk az érintettektől! Köszönjük a kollektív eljövetelt Horváth Edina tanárnőnek és Pócsi Gusztáv tanár úrnak és tanítványaiknak, akik érdeklődésükkel és aktivitásukkal hozzájárultak a Fellini filmjének szentelt délutánhoz-estéhez. Reméljük, máskor is lesz szerencsénk!

Nemzeti ünnepünk évről évre hűségesen visszatérő vendégei a városmajori óvodások: március 13-án Petőfi Sándor képe előtt adott tüneményes műsorukkal az idén is elbűvöltek bennünket.
Március 15-ét Dr.Pelyach István történész, a korszak elismert kutatója előadásaival köszöntöttük, aki rendhagyó történelemórái keretében rávilágított 1848 jelentőségére és máig érvényes tanulságaira. Köszönjük az élményt, a szervezést, a méltó ünneplést!

Legközelebb: Március 20-án egy másik forradalomba látogatunk: Tarik Saleh a 2017-es Sundance fesztiválon feltűnt filmje, A kairói történet az arab tavaszt idézi, mely a nevében von párhuzamot a 48-as forradalmi hullámmal. A skandináv filmes eszközökkel és nem utolsó sorban ottani finanszírozásból megvalósuló film fő cselekménye egy gyilkosság körüli nyomozás, ám a háttérben felsejlik, milyen romlott, velejéig korrupt a társadalmat uraló hatalmi elit.
Hősünk vagy inkább antihősünk Noredin, "a korrupt kairói rendőrség egyik nyomozója egy bárénekesnő meggyilkolásának ügyét vizsgálja a Nílusi Hilton szállóban. Az ügyről hamarosan kiderül, hogy egy egyre nehezebben felgöngyölíthető, szerteágazó bűncselekmény-sorozat része, amelyben az egyiptomi felső tízezer is érintett. Noredinnak szembe kell szállnia az egész rendszerrel és önmagával is." (PORT)
Köszönet a Cirko Filmnek, hogy a film nyilvános vetítésének jogát megkaphattuk.
Vendégünk a filmbarátok számára jól ismert mozis szakember, Szabó Márton
- vele beszélgethetünk a vetítés után. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk már a tavaszi szünet utánra esik:

Április 10.: Aurora Borealis - Északi fény (magyar dráma, 2017, 104 perc, rendezte: Mészáros Márta, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Pataki Éva forgatókönyvíró.

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Kulturális programok, ajánló:

Március 19-én, hétfőn rendezvény miatt zárva lesz az Uránia. Ezen a napon a pénztárak is zárva tartanak.

Március 19-én 18 órakor a Párbeszéd Házában mutatják be Domokos János A te neved című, a Szent Egyed katolikus közösségről szóló dokumentumfilmjét. A vetítést követően a rendezővel beszélgethetnek az érdeklődők.

Március 19-én a Pótkulcsban Agnes Varda Sem fedél, sem törvény című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Az immár VI. Szkíta Aranyszarvas Díjat Puszt Tibor rendező kapja az idén. Az ünnepélyes átadásra március 20-án, 15 órakor a Filmes Házban kerül sor. Gratulálunk!

Március 21-én 18-20 óra között az Északi Antropológiai Filmszövetség (NAFA) filmgyűjteménye mutatkozik be a Docuart Moziban.

Szintén március 21., szerda 18:00 óra – Műcsarnok. A klub műsorán Fritz Lang: Dr. Mabuse végrendelete, előadó: Barkóczi Janka.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában március 21-én, szerdán 18:45-kor Zajti Gábor Az építészet Bartókja című dokumentumfilmjét tekinthetik meg a filmbarátok, mely Medgyaszay István /1877-1959/ munkásságát mutatja be. A helyszín az Art + Cinéma!

Március 22-én 18 órai kezdettel kerül sor a Fábri életmű újabb darabjára a Tabán moziban. Műsoron a Nappali sötétség. A program ingyenes, támogatója a Budavári Önkormányzat.

Március 22-én 18:00 és 20:00 órakor újabb remek BIDF-es filmet láthatunk magyar és angol felirattal a Bem moziban. Ezúttal az Adát polgármesternek című film lesz műsoron, mely Barcelona ma is hivatalban lévő tisztségviselőjének megválasztásáról szól. Kedvezményes jegyek az idős és ifjú nézőknek!

Március 23., 18:30–március 25., 19:00 – Észt Hét a Művészben!

A kiváló kísérleti filmes Lichter Péter és Máté Bori The Rub című, a Berlinálén is vetített avant-garde Hamlet-történetével ismerkedhetünk március közepétől. Vetítések az Art+ Cinémában 23; 29-én 19 órai kezdettel. Az alkotók szívesen veszik a filmről készített elemzéseket, véleményeket az alábbi címre: lichter84@gmail.com. Ezúton is gratulálunk Péternek a sikeres doktori védéséhez!

Március 23-án 18 h-kor Viszontlátásra odafönt - beszélgetés és díszelőadás az Urániában. Közreműködik Ungváry Krisztián történész, Dr Győrffy Ágnes katonapszichológus, a házigazda Csákvári Géza.

Március 24., szombat 20:00. Lajkó cigány az űrben premier előtti vetítés az Urániában. Lengyel Balázs rendező és Pusztai Ferenc producer részvételével.

Március 24-én Mozi - Esély/Egyenlőség, 6. rész az AKKU - Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület szervezésében. Helyszín: Premier Kultcafé.

Március 24-én, szombaton 17 órától mutatják be Jelenczki István Öröktűz I–II. "Egy lángot adok, ápold, add tovább" – Portréfilm Reményik Sándorról című filmjét az Uránia dísztermében.

Március 25., vasárnap 14:30 Valami Amerika 3.
Az Uránia Összhang programsorozata keretében a film hallássérültek számára akadálymentesítve, magyar felirattal látható.

Március 26-án 17 órai kezdettel Kollányi Judit Universitas című filmjét vetítik a Dunatáj Alapítvány sorozata keretében. A színhely: TIT székház, Zsombolyi utca 6.

Március 26., hétfő 18:30- Folytatódik a Római Anzix az Urániában – Műsoron Nanni Moretti filmje, a Kedves naplóm. Bevezetőt mond: Vincze Teréz, az ELTE tanára.

Március 27. | 18.00 – Mesélő Gyűjtemény – Kótai József ötvösművész albumának bemutatója a Magyar Írószövetség székházában. A gyűjteményt ismerteti Kelényi Béla költő, tibetológus. Március 28-án 18 h-kor a BABtérben, Budaörsön látható Lichter Péter és Máté Bori kísérleti filmje, a The Rub.

Március 28-án 19 órától A monostor gyermekei című dokumentumfilmet nézhetjük meg a Magnet Közösségi Házban.

Március 29-től már a mozikban találkozhatunk Lengyel Balázs Lajkó - Cigány az űrben című új filmjével, mely az 50-es évek végén játszódik. Ki lesz a földkerekség első kozmonautája?

Budapesti Tavaszi Fesztivál - 18 - az Urániában.
Április 1. és 19. között hét koncertet rendeznek az Urániában a fesztivál keretében.
A teljes programról itt olvashatsz!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Elhunyt korunk nagy elméje, Stephen Hawking, aki nem csak szakterületén volt lebilincselő, de a társadalmi érzékenységéért és felelősségéért is illik fejet hajtanunk előtte.

Hosszan tartó súlyos betegség után, 78 éves korában meghalt Áts Gyula, Jászai Mari-díjas színész, a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja.

A múlt vasárnap megtartották a Magyar Filmdíj gálát, ahol összesen 23 kategóriában hirdettek győztest. A nyertesek listája.

A Testről és lélekről - Enyedi Ildikó új filmje mostantól elérhető az HBO GO kínálatában.

Felkerült a netre Horváth Balázs Dizájneren című filmje, mely a legkeményebb dokumentumfilm a hazai dizájnerdrogozásról.

Bogdán Árpád alkotása, a Genezis két díjat nyert a most véget ért 22. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon (SIFF)


Bolognában szerepel a Brazilok a Youngabout -Festival Internazionale Giovani e Cinema filmfesztivál nyitófilmjeként!

Június 11-16. között rendezik meg az idei év Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválját
, a kontinens egyik legnagyobb animációs eseményét. A szemle rövidfilmes programjában a magyar animáció négy alkotással képviselteti magát.

Krasznahorkai Lászlót újra jelölték a Nemzetközi Man Booker-díjra.

A személyes válság agresszivitásban való levezetéséről – fociszurkolás! - készíti diplomafilmjét Füzes Dániel. A Szokásjog című film a Budapesti Metropolitan Egyetem filmes hallgatóinak közös munkája.

" Hagyták, hogy éljen az agyam" – beszélgetés Fekete Ádámmal


Március 15-én új könyvesbolt nyílt a Budai Várban, a Hess András tér 3. szám alatti Vörös Sün-házban!

Három opera- és három balett-produkcióval, valamint két gálaesttel vendégszerepel a Magyar Állami Operaház 2018. október 30. és november 11. között a New York-i Koch Theaterben és a Carnegie Hallban. A New York-i OperaTúra Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Kinek ne lenne ismerős matematika tanulmányaiból a görög ábécé (?, azaz Pi) betűjével jelölt számsor, amit két tizedesjegy pontossággal alighanem mindenki fel tud idézni. A Pi nemzetközi világnapján hallgassuk meg, hogyan szól a szám egymást követő jegyeiből megalkotott dallam.

Március 10-én végre kibújt a tojásból a rétisasfióka a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bekamerázott fészkében. Itt lenne a tavasz?

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.03.11. Fellini örök! Az Országúton időtlenül nagy élmény, melyről sokat és mélyen lehet beszélgetni. Köszönjük minden beszélgetőtársnak a programra szánt időt és a közös gondolkodást!

Hálásan köszönjük vendégünknek, Csantavéri Júliának, hogy az egyetemi elfoglaltságai mellett eljött és segített bennünket
e sok rétegű, gazdag jelentésű film értelmezésében! Köszönjük, hogy van átjárás középiskola és egyetem között; nagyon jó megtapasztalni, hogy ugyanazokért az ügyekért dolgozunk! Reméljük, máskor is találkozunk klubunkban!

Ha március, akkor öregdiák-találkozó! Iskolánk évről évre visszavárja egykori diákjait. Így volt ez most is: köszönet a sok-sok szervezőmunkáért Bordács Erika kolléganőnknek és minden, a fogadásban részvevő-segítő kollégának és diáknak!

Március 15-ét ünnepség és történelmi előadások keretében ünnepeljük. A hagyományos Petőfi Napok rendezvényeire április első felében kerül sor.

Legközelebb:

Március 13-án
fél 4- kor egy különleges filmmel várjuk nézőinket: a moldvai csángó származású Iancu Laura néprajzkutató, író-költő Szeretföld című regényének azonos című filmes adaptációja lesz műsoron. A filmet Buvári Tamás rendezte, egészen rendkívüli közösségi összefogásból, Veszprém város és környéke önkormányzatai, és sok-sok civil szervezet, magánszemély, művésztámogató, barát önzetlen segítsége révén valósulhatott meg. A forgatás mindössze 15-20 fős alkotói stábbal zajlott, melyet nagyszámú statisztagárda egészített ki. A filmet Ladányi János és Lovasi Zoltán fényképezte.
A cselekményről: a főszereplők a háború elől egy magyarországi munkásszállóra menekültek. Itt egy szociális munkás, Anna (Lipták Jeanne) meséli el Szeretföld történetét, mely az ott élők előadásában elevenedik meg, és rajzolja ki a háború egy szűk közösségre gyakorolt hatását.
Reményeink szerint vendégünk lesz Buvári Tamás, a film rendezője. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk:

Március 20.: A kairói eset (svéd-dán-német-francia krimi, 2017, 96 perc, rendezte: Tarik Saleh,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Szabó Márton mozis.

Április 10.: Aurora Borealis - Északi fény (magyar dráma, 2017, 104 perc, rendezte: Mészáros Márta, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Pataki Éva forgatókönyvíró.

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Kulturális programajánló:

Az elkövetkezendő hét az ünnep jegyében, sok kulturális eseménnyel telik
, melyben nem csak a nemzeti ünnep, de a közelmúltban zajló Oscar-díjátadó versenyfilmjei is bemutatkoznak. Irány az Uránia!

Március 12-én a Pótkulcsban Agnes Varda Boldogság című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Március 13-án 13h 30-kor egy 48-as nemzetőrről készült kivételes értékű dagerrotípia bemutatására kerül sor a Nemzeti Múzeum és az MMA Akadémia együttműködésében. A ritkaságot két hétig tekintheti meg a nagyközönség a Nemzeti Múzeumban.

A Párbeszéd Háza új vetítéssorozatot indít a Jezsuita Menekültszolgálattal közös szervezésben: március 13-án 17.30-kor az ELmenekülŐK címmel induló program első alkalmán egy belga rövidfilm lesz műsoron, majd beszélgetés lesz Messing Vera szociológussal, az MTA tudományos munkatársával, illetve Kassab Adonis újságíróval.

Március 13-án 18h 45-től Fatih Akin új filmje, a Golden Globe –díjas Sötétben a Cirko Gejzír moziban! A Goethe Intézet és a Cirko közös eseménye keretében a vetítés után K. Horváth Zsolttal, az ELTE BTK Művészetelméleti és médiakutatási intézetének tanárával beszélgethetünk.

Március 14., szerda 18:00 óra – Műcsarnok. A klub műsorán Elias Merhige: A vámpír árnyéka. Előadó: Varró Attila.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában március 14-én, szerdán 18:45-kor John Michael McDonagh 2014-es Kálvária című filmjét láthatja a közönség. A film utáni beszélgetést Lázár Kovács Ákos esztéta tartja.A helyszín az Art + Cinéma!

Március 14-én 19.30-kor Lyukasóra Próza a Marczibányi téren.
Résztvevők: Lackfi János, Szabó T. Anna, Dragomán György, Molnár Krisztina Rita.

Március 15-én 13 órakor kiállítás megnyitó a PIM-ben Országh, város, híres ember – Arany János és a fényképezés címmel. Az anyag május végéig látható.

A kiváló kísérleti filmes Lichter Péter és Máté Bori The Rub című, a Berlinálén is vetített avant-garde Hamlet-történetével ismerkedhetünk március közepétől. Vetítések az Art+ Cinémában 17; 23; 29-én 19 órai kezdettel. Az alkotók szívesen veszik a filmről készített elemzéseket, véleményeket az alábbi címre: lichter84@gmail.com. Ezúton is gratulálunk Péternek a sikeres doktori védéséhez!

Március 21-én 18 órakor Mozi a Vigadóban. Ezúttal Dávid Katalin művészettörténész- akadémikus portréját ismerhetjük meg.

Március 22-én kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban Jézus élete címmel. A tárlat anyaga Aknay János, ef Zámbó István, Tábori Csaba képeiből és nyertes gyermekrajzokból állt össze.

Március 23-án 18 h-kor Viszontlátásra odafönt - beszélgetés és díszelőadás az Urániában. Közreműködik Ungváry Krisztián történész, Dr. Győrffy Ágnes katonapszichológus, a házigazda Csákvári Géza.

Március 24-én, szombaton 17 órától mutatják be Jelenczki István Öröktűz I–II. "Egy lángot adok, ápold, add tovább" – Portréfilm Reményik Sándorról című filmjét az Uránia dísztermében.

Március 26-án 17 órai kezdettel Kollányi Judit Universitas című filmjét vetítik a Dunatáj Alapítvány sorozata keretében. A színhely: TIT székház, Zsombolyi utca 6.

Március 29-től látható a mozikban Lengyel Balázs Lajkó Cigány az űrben című új filmje, mely az 50-es évek végén játszódik. Ki lesz a földkerekség első kozmonautája?


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Vasárnap harmadik alkalommal díjazzák a legjobb magyar filmeket. A jelöltek listája.

A Budapest Noir a tengeren túlon, Floridában, a Boca Raton Zsidó Filmfesztiválon mutatkozik be.

Máté Bence Koka, the Butcher (Koka, a hentes) című alkotása a Big Sky Dokumentumfilm fesztivál fődíjasa lett
, ezzel nevezhetővé vált a 2019-es Oscar-jelöltek közé. Gratulálunk!

Dombrovszky Linda kisfilmje, a Kockaember/Cube man a spanyol MCIP. Muestra Internacional de Cine de Palencia fesztiválról hozta el az immár tizenkettedik díját.

Áprilisban útjára indul hazánkban is az első nemzetközi gyerekfilm fesztivál, ennek apropóján készült az alábbi beszélgetés a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál alapítójával, Lakos Nórával.

Ígéretes projekt a Paraziták a Paradicsomban: rendezője az elsőfilmes, de színészként ismert Kasvinszki Attila, aki a neves német drámaíró, Marius von Mayenburg darabját dolgozta fel.

Elérhető az interneten Haragonics Sára, a 2015-ös Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál nyertesének diplomafilmje, a Szembenézés.

Együttműködési megállapodást írtak alá a napokban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) képviselői. A két szervezetet közös célkitűzéseinek terepe a művészeti és tudományos ismeretterjesztés, művészeti és művészettel nevelés segítése.

Elkezdődött a jelentkezés a Filmtett 2018-as alkotótáborába.

Makovecz Imre életmű-kiállítás nyílt március 1-jén a szentpétervári Ilja Repin Festészeti, Szobrászati és Építészeti Akadémián.

5 esztendős a New York Művész Páholy! A születésnapi estre március 26-án kerül sor a New York Palotában.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású projektet indított az MMA: célja, hogy a költő jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten. A hangzóanyag a www.hallgatniaranyt.hu weboldalon érhető el, az oldal a felvételek ütemét követve folyamatosan frissül.

Megjelent az MODEM új kiállításának anyaga. Az Antal-Lusztig-gyűjteményt feldolgozó szakkatalógus-sorozat első kötete 500 reprodukciót tartalmaz. A kétnyelvű, 600 oldalas album ára 7990 Ft.

Az idei nemzetközi könyvfesztiválon ismét közös standon mutatkozik be Csehország, Szlovákia és Lengyelország irodalma, Csehország pedig önálló gyerekkönyv-standdal is jelentkezik.

2018 végén megkezdődik a Blaha Lujza tér rekonstrukciója.
A Corvin áruház alumíniumburkolata alatt levő homlokzat felújítását támogatja az önkormányzat. A magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épület homlokzatának megújítására állami keret szolgál.

Sétáljunk Saly Noémivel!

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.03.04. Az osztály című észt filmet láttuk a múlt kedden, s örömmel jelentjük, hogy valamennyi néző-beszélgető számára revelatív élmény volt e kiváló, az iskolai bántalmazásról szóló történet, a róla való közös gondolkodás.
Köszönjük a közönség, elsősorban Sólyom Attila kollégánk és osztálya érzékeny és aktív jelenlétét! Nagyon jó visszajelzés, hogy hosszú évek óta mindig számíthatunk a kollektív érdeklődésükre, s mindannyiszor nehéz filmek, súlyos kitárgyalnivalók kapcsán!
Csak ajánlani tudjuk minden, a bullying jelenségével foglalkozó kollégának Az osztályt, mely bár igen próbára teszi a nézőt, terápiás hatást is kivált és kiváló kiindulópont!
Megkülönböztetett köszönetünket tolmácsoljuk vendégünknek, Novák Kinga pszichológusnak, aki a hétköznapjaink rendszeres segítője és ezt az igen fontos és élő jelenséget is jobban átláthattuk, megérthettük az ő szakértő interpretációjában.
Reméljük, a klubos tapasztalatok is hozzájárulnak a bullying-projekt szakmai továbbviteléhez és reméljük, máskor is találkozhatunk klubunkban!

Az elmúlt napokban több száz általános iskolás látogatott el iskolánkba a szóbeli meghallgatásra. Köszönjük a kollégák fáradságos munkáját és reméljük, sok, szimpatikus és tehetséges diákkal gyarapodik közösségünk a jövő tanévben.

Többedszer is felhívjuk a figyelmet a 30 éves fennállását ünneplő csillagász szakkör ünnepi bennalvására
, melyre március 23-ról 24-re virradóra kerül sor. Minden jelenlegi és valamikori szakköröst szeretettel vár a szervező szakkörvezető, Bakondi Gábor tanár úr.

Bár csak tágabb értelemben tekinthető házunk tája hírének, örömmel osztjuk meg a HVG címlapján is látható barátunkról, Darányi Lászlóról és munkájáról szóló cikket, mely a számunkra is kedves börzsönyi tájakra, természetbe kalauzol. Ezúton is gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Szintén a Börzsönybe, ott is kedves falunkba, Perőcsénybe vezet a Szerelmes földrajz újabb adása.

Legközelebb:

Március 6-án
fél 4-kor a Testről és lélekről szóló tematikus sorozatunk egyik meghatározó darabja következik, mely mint minden idők nagy klasszikusa is kihagyhatatlan: Fellini 1957-ben Oscar díjat elnyerő Országúton című filmje esszenciája a rendező művészetének.
A történet a háború utáni Olaszországban játszódik; a rendező számára mindig is kedvelt közegbe, a mutatványosok –cirkuszosok folyton úton levő világába kalauzol. A Zampano, Gelsomina és a Bohóc egymással való kapcsolatára épülő cselekmény különböző létezésmódokat mutat fel: a közönyös nyers erőét és a lélekét, az áldozathozó szeretetét.
A főszerepekben Giulietta Masina,Richard Basehart és Anthony Quinn.
A film zenéjét Nino Rota komponálta. S ha a filmtől független zeneként halljuk is, előidézi az Országúton egész világát.
Megtiszteltetés, hogy ismét köszönthetjük klubunkban régi vendégünket, Csantavéri Júlia filmtörténészt, az itáliai filmművészet kiváló ismerőjét. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


További műsorunk:

Március 13: Szeretföld (magyar játékfilm, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Buvári Tamás rendező.

Március 20: A kairói eset (svéd-dán-német-francia krimi, 2017, 96 perc, rendezte: Tarik Saleh,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Szabó Márton mozis.

Kulturális programajánló:

Immár harmadik éve tölthetjük nagy izgalomban az Oscar–díj átadás éjszakáját: szívből drukkolunk Enyedi Ildikónak és munkatársainak a Testről és lélekről újabb sikeréért!

Szintén szerepel ma este Doron Anita kanadai-magyar forgatókönyvíró, aki a Legjobb Animációs Filmnek járó Oscar-díjért száll versenybe.


Március 5-én a Pótkulcsban Joachim Trier Hétköznapi titkaink című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Jeles András új filmje, a Rossz árnyak már járja a különböző forgalmazói helyszíneket: március 5-én 19 órakor Óbudán, az Esernyős klub műsorán szerepel.

Még tart az idei Frankofón Filmnapok! Érdemes ellátogatni az alábbi helyszínekre: Toldi, Puskin, Corvin mozi, valamint a Francia Intézet.

Március 5, hétfő 20:00 Díszbemutató és közönségtalálkozó A hely című film rendezője, Paolo Genovese társaságában. A helyszín az Uránia.

Folytatódik a Római anzix sorozat az Uránia és az Olasz Intézet válogatásában: március 6-án 20:45-kor Dario Argento Tenebre című filmje következik.

Itt az újabb Közelkép klub! Március 6-án 18 órakor Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmje lesz soron. A filmet felvezeti Vincze Teréz.
A helyszín mint mindig az Uránia díszterme.

Március 7-én 18 órakor Spike Jonze: A John Malkovich menet című filmje következik a Műcsarnok sorozatában Előadó: Cieklinski Sándor.

Március 7-én este 7-től Mundruczó Kornél Nincsen nekem vágyam semmi című filmjéről és annak zenéjéről beszélget Tallér Zsófia, Faltay Csaba és a házigazda, Kolozsi László a BMC könyvtárában.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában március 7-én 18h 45-től Somogyvári Rudolf Az elhallgatott zenekar (55 perc, 2007) című dokumentumfilmje látható! A helyszín az Art + Cinéma!

Március 8-án indul az idei Építészeti Filmnapok a Toldi moziban!

Sándor Pál új filmje, a Vándorszínészek szintén március 8-tól látható a mozikban!

Nagy László énekelt verseit Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában hallgathatjuk meg a Pesti Vigadóban
március 9-én 19h 30-kor.

Új kiállítás a MODEM-ben! Ámos Imre, Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Korniss Dezső és Vajda Lajos munkáiból több mint 200 alkotást tekinthet meg a közönség az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatott legújabb kiállításon, amely március 10-én 15 órakor nyílik Debrecenben.

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen csodálhatunk meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Kocsis Ágnes januárban kezdte forgatni új filmjét, az Édent Lana Baric horvát színésznő, Daan Stuyven belga rockzenész és Bocskor Salló Lóránt főszereplésével.

A napokban lezárult a forgatás első, 32 napos szakasza, mely a Mafilm fóti stúdiójában, valamint 30 budapesti helyszínen és Pécsett zajlott. A munka májusban folytatódik. Az Éden a tervek szerint 2019 második felében kerül a hazai mozikba a Mythberg Films gyártásában, a forgalmazó a Mozinet.

Nagy Zoltán Impromptu címmel készülő játékfilmjének és Bakony Alexa Egy fiú című dokumentumfilmjének ítélt meg gyártási támogatást a Filmszakmai Döntőbizottság. Mindkét alkotás a Filmalap Inkubátor Programjában készül.

A napokban került sor Párizsban az idei César díjkiosztó ünnepségre, melyet több millió néző követett figyelemmel, s melyen a LUX napok keretében is látható 120 dobbanás percenként című film kapta a fődíjat! Értjük, miért!

Lichter Péter és Máté Bori Hamlet-adaptációja, a The Rub is jelen volta Berlinálén! E különleges és szép kísérleti filmet nagy szakmai érdeklődés övezte. Gratulálunk!

Balázs István Balázs, az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny diák kategóriájának díjazottja beszél arról, amit szeret…

Február 16-án Balánbányán elkezdődött Bagota Béla rendező Valan c. filmjének forgatása. Bagota első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, "éjfekete" és sokkoló thriller.

Az ARTE kulturális televíziós csatorna szívet melengető filmben mutatja be a budapesti fürdőkultúrát. Köszönet Saly Noéminek a figyelméért és még inkább a filmben való értékes közreműködéséért! A 17. perctől érdemes igazán figyelni!

Aki szívesen hall Proustról és műveiről, szenteljen egy kis időt a fordítóval, egykori kollégánkkal, Jancsó Júliával folytatott beszélgetésnek!

Végezetül – a tavasz jöttében reménykedve – ajánljuk a kertészkedők és méhbarátok figyelmébe az alábbiakat.

Egy jeladós gólya már itt van hírnökül!

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.25. Egy, a sorozatunkba témájában és műfajilag is belepasszoló alkotást, az Ex machina-t láttuk legutóbb. Komolyan elgondolkodtunk és fontos, elsősorban morális felismerésekre jutottunk a minket ezer szálon körülvevő mesterséges intelligencia kezelésével kapcsolatban. Köszönet minden nézőnek, beszélgető társnak! Megkülönböztetett köszönet vendégünknek, a szerkesztésben is közreműködő Marti Zsófia kolléganőnknek, aki ezúttal is elkápráztatott bennünket a tájékozottságával, sokoldalúságával, a beszélgetésben felvetett nézőpontokkal. Tudására a jövőben is szeretnénk számítani!

A közeli hetekben zajlik a jövendő petőfis diákok szóbeli meghallgatása – hatalmas a túljelentkezés és ez jó hír!

Ismét jelezzük: a 30 éves fennállását ünneplő csillagász szakkör ünnepi bennalvást szervez március 23-ról 24-re virradóra. Minden jelenlegi és valamikori szakköröst szeretettel vár a szervező szakkörvezető, Bakondi Gábor tanár úr.

Legközelebb:

Február 27-én a bullying, mobbing-jelenséggel foglalkozunk Az osztály című észt film kapcsán
, mely az elsőfilmes észt Ilmar Raag munkája és megtörtént eseményeket visz a vászonra. Az iskolai bántalmazásról beszélnünk kell, mert jelen van – ha nem a szűk, akkor a tágabb környezetünkben és tudnunk kell felismerni, beavatkozni.
Egy megrázó és igénybevevő filmre és délutánra kell felkészülnünk.
Szakértő vendégünk Novák Kinga pszichológus, aki a munkája kapcsán is sok tapasztalattal bír a témában. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk:

Március 06.: Országúton (olasz filmdráma, 1954, 110 perc, rendezte: Federico Fellini)
Vendég: Csantavéri Júlia filmtörténész, műfordító.

Március 13: Szeretföld (magyar játékfilm, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Buvári Tamás rendező.

Március 20: A kairói eset (svéd-dán-német-francia krimi, 2017, 96 perc, rendezte: Tarik Saleh,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Szabó Márton mozis.

Kulturális programajánló:

Február 19-én a Pótkulcsban a Szerelem délután című Rohmer-filmmel várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Csoóri Sándor költő, író most lenne 88 esztendős. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata emléknapot rendez a tiszteletére február 26-án: előadással, vers-összeállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel idézik meg gazdag életművét, költészetét, filmes alkotómunkáját, valamint közéleti szerepvállalását a Pesti Vigadóban.

Február 26-án 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság és a Dunatáj Alapítvány együttműködésben látható az Aba Novák Vilmos pedagógiai munkásságát bemutató dokumentumfilm, az Atyák mestere, melynek rendezője Dékány István. A vetítés vendége az alkotón kívül Kováts Kristóf, a művész unokája. A helyszín: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6.

Február 26-án 18:00 órakor az Uránia mutatja be Gulyás Gyula Kifutás című dokumentumfilmjét, melynek megtekintése ingyenesen, regisztrációval lehetséges.
A film főhőse, Galgóczy Árpád, a Gulágot megjárt –műfordító.

Február 26-27-én Jeles András retrospektív napok lesznek a a Kino Cafe Moziban.

Február 27-én 18 órai kezdettel Iancu Laura költővel, az MMA Irodalmi Tagozatának rendes tagjával beszélget Halmai Tamás költő, irodalmár a Pesti Vigadóban.

Február 27-én a Nemzeti Múzeumban Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállításához kapcsolódva Tompa Andrea regényéről beszélget az írónővel Dánél Mónika irodalomtörténész. A program 17h 30-kor a kiállítás megtekintésével kezdődik.

Február 27-én 18 órai kezdettel Christopher Spencer: Isten fia (2014, 138 perc) című filmjét láthatják az érdeklődők a Párbeszéd Házában. Szakértő moderátorok: Gelencsér Gábor esztéta, beszélgetőtársa: Fekete Ágnes lelkésznő.Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ

Február 27-én 18 órai kezdettel az Uránia élő zongorakíséret mellett tűzi műsorára a Karenin Anna című 1918-as némafilmet a Sahnazarov-rendezte új Anna Karenina-film premierje kapcsán. A főszerepben: Varsányi Irén. A két vetítésre együttesen váltott jegyek kedvezményesek!

Jeles András munkásságáról rendeznek konferenciát február 28-án a FilmesHázban. IX. Ráday u. 31/K.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában február 28-án 18h 45-től Szergej Paradzsanov A gránátalma színe című filmje látható! A helyszín az Art + Cinéma!

Február 28 –március 7. között itt az idei Frankofón Filmnapok francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és moldáv alkotásokkal. A helyszínek: Toldi, Puskin, Corvin mozi, valamint a Francia Intézet.

Március 1-jén, csütörtökön, 18 órakor nyílik Bartis Attila: A szigeteken című kiállítása a Magyar Fotográfusok Házában. Köszöntőt mond: Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója, a kiállítást megnyitja: Kemény István költő, író.
A kiállításhoz kapcsolódó kötetet bemutatja: Dávid Anna, a Magvető Kiadó igazgatója.


Március 1-jén újabb BIDF vetítések 18 és 20 órai kezdettel a Bem moziban! Az idei fesztivál diák- és nyugdíjas zsűrijének fődíjasa, a Sötét álmok lesz műsoron. Még akad néhány jegy, diákoknak, nyugdíjasoknak 700 Ft-ért, kedvezményesen! Regisztráció: bidf.guests@gmail.com .

Március 2-án 19 órakor gálaest lesz Arany János 201. születésnapja alkalmából a Pesti Vigadóban az MMA támogatásával. Házigazda: a Kaláka együttes.

Égi élő igazság - Jelenczki István filmje március 3-án 15 órakor látható az Urániában.

Oscarra hangolva: március 3-án egész nap Oscar-jelölt filmek láthatóak a Művész moziban! Nem fogunk aludni…

Március 3-án 18 órakor Enyedi Ildikó: Az én XX. századom című filmjének díszelőadására látogathatunk az Urániába!

A komáromi Selye János Gimnázium március 4-én éjjel eredményváró happeninget szervez az Oscar-díjátadó gála alatt: így fejezvén ki a főszereplő szlovákiai származású főszereplő, Borbély Alexandra iránti tiszteletet-szeretetet.

Március 5, hétfő 20:00 Díszbemutató és közönségtalálkozó A hely című film rendezője, Paolo Genovese társaságában. A helyszín az Uránia.

Folytatódik a Római anzix sorozat az Uránia és az Olasz Intézet válogatásában: március 6-án 20:45-kor Dario Argento Tenebre című filmje következik.

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka
, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen csodálhatunk meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Újabb veszteség a héten:

Életének 75. évében elhunyt Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Vígszínház tagja. Alakja felejthetetlen!

82 éves sokunk kedves írója, Bodor Ádám. Isten éltesse!

93 éve született Szirtes Ádám: filmjeivel újra és újra megidézzük.

Nyolcvanéves Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio alkotója.


Újabb magyar filmes siker a Berlinalén: Bucsi Réka animációs filmje, a Solar Walk nyerte a rövidfilmek egyik fődíját Berlinben. Gratulálunk!

A legjobb filmnek járó Arany Medvét Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Nu mă atinge-mă című alkotása kapta meg.

A legjobb rövidfilmnek járó díjat nyerte el Koka, a hentes című filmjével Máté Bence a montanai Big Sky filmfesztiválon.


A 40 éves Örökmozgó GYIK műhely munkájáról Gurmai Beáta készített összefoglalót.

A tavasz közeledtének jele, hogy február közepén megérkezett az első gólya! Nem csak a vassurányiak, mi is örülünk!

Végül egy réti sas-pár fészkébe invitáljuk a költési időszakra kíváncsi természetbarátokat.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.18. A Fortunata című olasz filmmel folytatódott sorozatunk, mely sok érdekes szempontot vetett fel; szerettük az emberségét, az esendő karaktereket és nagyon jót beszélgettünk. Köszönetet mondunk a Mozinetnek a vetítés lehetőségéért.

Házunk tája híre, hogy diákcsoporttal látogathattunk el a V4 fesztiválra, ahol Kerekes Péter, Kassán élő rendező Gulyáságyú című filmjét láthattuk
: kiváló és filmnyelvileg is újszerű kísérlet a történelem megélésének bemutatására a kisemberek szemszögéből.
Köszönjük az Uránia munkatársainak, hogy a középiskolás korosztályra is gondoltak! Nagyon hasznos minden ilyen alkalom!

Hazatértek sí-táborozóink: köszönet a szervezésért, sok élményért a testnevelő kollégáknak és a kísérő tanároknak!

Születésnapjukon közösségileg is köszöntöttük kollégáinkat, Petri Márta tanárnőt és Endrődi Gábor igazgató urat.
További sikeres munkát és minden jót kívánunk ezúton is!

Már most jelezzük: a 30 éves fennállását ünneplő csillagász szakkör ünnepi bennalvást szervez március 23-ról 24-re virradóra. Minden jelenlegi és valamikori szakköröst szeretettel vár a szervező szakkörvezető, Bakondi Gábor tanár úr.

Legközelebb:

Február 20-án
klubunk műsorán egy filozófiai és morális kérdéseket is felvető minőségi art sci-fi, az elsőfilmes Alex Garland Ex machina című alkotása, mely méltán lett kultuszfilm.
A film a mesterséges intelligencia és az emberi világ találkozásának sok szálú problematikájával gondolkodtatja el a nézőt és késztet önvizsgálatra.
A főszerepekben az Oscar-díjas Alicia Vikander, valamint a Star Wars legújabb részeiből is ismert Domhnall Gleeson és Oscar Isaac.
Az Ex machina 2015-ben elnyerte a vizuális effektekért járó Oscar-díjat. Köszönet az UIP Duna munkatársainak a segítségéért, mellyel a nyilvános vetítést lehetővé tették. Vendégünk: Marti Zsófia tanárnő, klubunk rendszeres szakértő vendége, akinek tudása évről évre bámulatba ejt minket. Érdemes lesz vele beszélgetni! Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk:

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Március 06.: Országúton (olasz filmdráma, 1954, 110 perc, rendezte: Federico Fellini)
Vendég: szervezés alatt.

Március 13: Szeretföld (magyar játékfilm, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Buvári Tamás rendező.

Kulturális programajánló:

Itt a Valami Amerika 3!
A film már a mozikban várja a rajongókat!

Az Uránia Római anzix sorozatának következő vetítése február 19-én, 18h 30-kor lesz. Műsoron Ettore Scola: Mennyire szerettük egymást.

Február 19-én a Pótkulcsban az Éjszakám Maudnál (Rohmer, 1969) című filmmel várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Február 19 –én 17 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban pályázati konzultáció lesz az MMA Fotóművészeti Kollégiumának tagjai részvételével az idei pályázatokról.

A Visegrádi Négyek országainak kortárs képzőművészeti alkotásaiból nyit kiállítást V4 Látkép/A View from V4 címmel a MANK Nonprofit Kft. február 20-án Brüsszelben. Az egyedülálló tárlaton a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel műalkotások együtt mutatják be a közös visegrádi szellemiséget. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg.

Balázs Géza nyelvészprofesszor Az álom nyelve című új könyvének bemutatójára kerül sor az Uránia kávézójában lesz február 22-én 17:00-tól.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában február 21-én 18h 45-től a klubunkban is vetített nagyszerű dokumentumfilm, a Surányi z. András és Sívó Júlia-rendezte Rézangyalok! A helyszín az Art+ Cinéma.

Február 22-én 17 órakor az Írók boltjában Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában – Swannék oldala című kötetéről beszélget Jancsó Júlia, a kötet fordítója, Poós Zoltán és Szabó Marcell.

Február 22-én 19h 30-kor Rajtam maradt télikabát címmel Cseh Tamás-előadóest lesz a Pesti Vigadóban. A Háromszék Táncszínpad előadására a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán kerül sor.

A Bem moziban február 25-én 19 órai kezdettel látható a Teleki téri mesék!

Szintén február 25-én tűzi műsorára az Örök tél című filmet a közmédia.
Szász Attila alkotása a szovjet munkatáborok elhallgatott világát mutatja be.

Csoóri Sándor költő, író most lenne 88 esztendős. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata emléknapot rendez a tiszteletére február 26-án: előadással, vers-összeállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel idézik meg gazdag életművét, költészetét, filmes alkotómunkáját, valamint közéleti szerepvállalását a Pesti Vigadóban.

Február 26-án 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság és a Dunatáj Alapítvány együttműködésben látható az Aba Novák Vilmos pedagógiai munkásságát bemutató dokumentumfilm, az Atyák mestere, melynek rendezője Dékány István. A vetítés vendége az alkotón kívül Kováts Kristóf, a művész unokája. A helyszín: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6.

Február 26-án 18:00 órakor az Uránia mutatja be Gulyás Gyula Kifutás című dokumentumfilmjét, melynek megtekintése ingyenesen, regisztrációval lehetséges.
A film főhőse, Galgóczy Árpád, a Gulágot megjárt –műfordító.

Március 1-jén nyit a 2018-as Budapest Photofestival a Műcsarnokban. Sandro Miller a kilencvenes évek végén találkozott először John Malkovichcsal: a Tisztelet a kamera mestereinek fotóin Malkovich kaméleonként alakul át egyik fotóról a másikra.

Március 2-án 19 órakor gálaest lesz Arany János 201. születésnapa alkalmából a Pesti Vigadóban az MMA támogatásával.Házigazda: a Kaláka együttes.

Oscarra hangolva…:
március 3-án egész nap Oscar-jelölt filmek láthatóak a Művész moziban! Nem fogunk aludni…
A komáromi Selye János Gimnázium március 4-én éjjel eredményváró happeninget szervez az Oscar-díjátadó gála alatt: így fejezvén ki a szlovákiai származású főszereplő, Borbély Alexandra iránti tiszteletet-szeretetet.

Sándor Pál új filmmel jelentkezik: a Vándorszínészek március 8-tól látható a mozikban!

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen csodálhatunk meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Az elmúlt hét veszteségek döbbenetes sorát tartogatta. Osztozunk a gyászolók fájdalmában!

Mindössze 64 évesen elhunyt Melis László zeneszerző, akinek többek közt a Saul fia zenéjét is köszönhetjük.

Életének 87. évében, elhunyt Wacha Imre nyelvész, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanára.

77 évesen elhunyt Bojtár Endre irodalomtörténész, egyetemi tanár, az irodalomtudomány doktora, műfordító, a 2000 folyóirat szerkesztője.

Elment ebből a világból Vadai István irodalomtörténész, a régi magyar irodalom kiváló ismerője.

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, néprajzkutató, népzenegyűjtő, akit síró hegedűk és nagyszámú gyászoló búcsúztatott a hétvégén, az erdélyi Válaszúton.

Életének 76. évében, hosszú betegség után elhunyt Csörsz István író, a Sírig tartsd a pofád szerzője. Munkásságát a mellékelt búcsúztatóból is megismerhetjük.

80. születésnapja alkalmából Szabó István életműve előtt tisztelegnek a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársai, valamint számos alkotását láthatjuk a médiában is..

70 éves Cserhalmi György, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar színész, akit ezúton is szeretettel köszöntünk!

Megszületett az idei Magyar Filmdíj várományosainak listája.
Sajnáljuk, hogy több, számunkra igen értékes alkotás nem szerepel e listán és az is sajnálatos, hogy például az igen sokszínű és fontos dokumentumfilmeknek csak egyetlen díj jár…

Meghívást kapott az Aurora Borealis a világ egyetlen olyan fesztiváljára, amely kifejezetten a női alkotókat és munkáikat mutatja be. A rendezvényre március közepén, a Párizs melletti Créteilben kerül sor Mészáros Márta rendező és Pataki Éva forgatókönyvíró jelenlétében. Nagyon drukkolunk!

Megjelent DVD-n Ember Judit Pócspetri című filmjének felújított változata. A filmet hosszú időre betiltották, csak 1989-ben mutatták be. A kiadvány extrájában Ember Judit beszél a film keletkezéséről.

A Genezis világpremierje, Enyedi Ildikó felújított filmje, Az én XX.századom, Tenki Réka mint az európai mozi legígéretesebb tehetsége és Bucsi Réka Dániában készült animációja a rövidfilm versenyben. Így indul magyar részről a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, az év első A-kategóriás filmünnepe.

Enyedi Ildikó már új filmjét tervezi: a Feleségem története főszereplője a francia sztár, Léa Seydoux lesz.

Első magyar alkotásként támogatást nyert Szőcs Petra Deva Mall című filmterve a Biennale College – Cinema 6. műhelyben.
A rendező szereplőt keres a készülő alkotáshoz.
A történet egy árvaházban játszódik, egy kamaszlányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. A szerepre 13-15 év közötti magyar lányt keresnek.

Újabb fordulat a Kojot körül: a Megafilm Kft. a filmet az összes magyar mozi részére felajánlotta 0 forintos kölcsöndíj ellenében.

K-4s vetítőgépek, különleges hangrendszer és extra lábtér várja a nézőket a török Cinemapink új filmszínházában a budapesti MOM Parkban.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.11. Legutóbb Sós Ágnes, a BIDF alapítója és Petróczy András voltak vendégeink a Gyöngyszemek című, az idei fesztiválon bemutatott, felkavaró dokumentumfilm kapcsán. Köszönjük a nagy számban megjelent közönség érdeklődését, aktív részvételét; vendégeinknek pedig a sokszínű és magával ragadó beszélgetést, mellyel sok új doku-barátot is szereztek!
Reméljük, a jövőben újabb BIDF-vetítésekre is ellátogathatunk és a 2019-es fesztiválon még több petőfis diákcsoport képviselheti klubunkat, iskolánkat.

Házunk tája híre, hogy várjuk a fotózni szerető és tudó diákok munkáit az idei természetfotó kiállításra, melynek keretében több kategóriában – biológia, földrajz - nyújthatók be az alkotások. Az előzsűrizést követően szavazás útján derül ki, kik a legszebb fotók készítői.

Legközelebb:
Február 13-án a Mozinet jóvoltából a Fortunata című olasz filmet vetítjük
, mely a 2017-es cannes-i filmfesztivál Un Certain regard kategóriájának díjazottja volt. A film története a nevével ellentétben kevés szerencsével járó fiatal nő, Fortunata alakja köré szerveződik több szálon. Egy válófélben levő, gyermekével önálló életet élni vágyó asszony Fortunata, akinek nemcsak agresszív férjétől kellene megszabadulnia, de a gyermekkorából hozott traumákat is fel kellene dolgoznia. A hozzá kapcsolódó sorsok mindegyike hasonlóan generációs élményeket hordoz. Az olaszosan felfűtött verbalitás mellett mitológiai referenciák is fellelhetők, s közben azt is látjuk, hogy alakul át Róma…
Várjuk mindazokat, akik e "problémacsomagról" szívesen gondolkodnának velünk!


További műsorunk:

Február 20.: Ex Machina (amerikai-angol Sci-fi, 2015, 108 perc, rendezte: Alex Garland)
Vendég: Marti Zsófia tanárnő – PSG

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Kulturális programajánló:

Február 12-én a Pótkulcsban a Hímnem, nőnem című Godard-filmmel várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Népdalok a kornak - Arany János a nép ajkán tovább élő versei
Február 13., kedd, 19:00
Arany János verseiből állították össze anyagukat az Arany János-emlékév keretében a fellépő művészek. Ezek hangzanak fel Hetényi Milán, iskolánk egykori diákjának énekhangján az Urániában. Az esten színművészek is közreműködnek, a költő verseit tolmácsolva.

A Bem mozi műsora napról napra megérdemli, hogy nyomon kövessék.
Február 13-án 20h 30-kor a Film Farm – rövidfilm-válogatás látható, 9 remek magyar rövidfilmmel.

Február 13-án 20 órakor újabb Cortex-vetítés: Egy szerelem története: a nő. A helyszín az Art + Cinéma.

Előhívás - #V4filmfeszt, február 14-17. Uránia.
Hogyan őrzi és hogyan idézi meg az egymáshoz ezernyi szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét közös tapasztalatait? A választ kultikus klasszikusok és filmritkaságok adják meg: február 14-17. között az Urániában! A nyitófilm Böszörményi Géza Szívzűr című filmje lesz.
A nyitóelőadást megelőzően, a délután folyamán cseh, lengyel, szlovák és magyar szakemberek részvételével szimpóziumra kerül sor a Uránia Kávézójában.
A vetítésre diákcsoportok is ellátogathatnak - mi ott leszünk!

A Faludi Ferenc Akadémia játékfilmklubjában február 14-én 18:45-től az Art+Cinema moziban Thomas Vinterberg: A kommuna (110 perc, 2016) c. alkotása látható.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Varsányi Ferenc filmrendező.

Ismét a Bem mozi ajánlataiból:
Február 15. 18 óra: Az állampolgár Február 15. 20 óra: A gyűlölet Február 18. 17 óra: Final Cut Február 18. 19 óra: Kurosawa: The Hidden Fortress

Az Uránia Római anzix sorozatának következő vetítése február 19-én, 18h 30-kor leszMűsoron Ettore Scola: Mennyire szerettük egymást.

Február 22-én Maria de Faykod magyar származású szobrászművész kiállítására kerül sor: a művész legismertebb, világhírű munkája, a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült Keresztút. Az alkotásról maga a művész készített különböző megvilágításban és nézőpontból fotókat, melyekből a Pesti Vigadóban március 18-ig látogatható válogatás.

Február 22-én 17 órakor az Írók boltjában kerül sorra az a beszélgetés, melynek tárgya Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában – Swannék oldala című kötete. A résztvevők Jancsó Júlia, a kötet fordítója, Poós Zoltán és Szabó Marcell.

Február 22-én 19h 30-kor Rajtam maradt télikabát címmel Cseh Tamás-előadóest lesz a Pesti Vigadóban. A Háromszék Táncszínpad előadására a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán kerül sor.

A Bem moziban február 25-én 19 órai kezdettel látható a Teleki téri mesék!

Szintén február 25-én tűzi műsorára az Örök tél című filmet a közmédia.
Szász Attila alkotása a szovjet munkatáborok elhallgatott világát mutatja be.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Takács Ferenc 70 éves! Mint klubunk szakértő vendégének, mint irodalomtörténésznek ezúton is gratulálunk és kívánunk további alkotókedvet!

1997. február 3-án hunyt el Bohumil Hrabal.
Egyszerűen felejthetetlen.

Mindössze 48 évesen, a napokban elhunyt Jóhann Jóhannsson zeneszerző, az ő zenéje hallható A hentes, a kurva, és a félszemű és az Ópium című hazai filmben is.

Életének 81. évében elhunyt a Jászai Mari-díjas színművész, Horesnyi László. Utolsó szerepét a Madách Színházban játszotta.

Legutóbbi hírlevelünkben téves linkkel tüntettük fel a Filmkritikusok idei díjazottjait. Köszönjük Szekfü Andrásnak a figyelmét, s azt is, hogy hírleveleink rendszeres olvasója. Íme, a díjazottak listája

A hétvégén lezárul az idei Filmhét. A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával zajló esemény ünnepélyes díjátadójára március 11-én kerül sor a Vígszínházban. A Magyar Filmdíjakat a Magyar Filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással 23 kategóriában.
Kommentár nélkül: nem nevezte az idei Filmhétre, de korlátozott időre nyilvánosságra hozta a Kojot című filmet a gyártója, a Megafilm. Kostyál Márk filmje még néhány óráig megtekinthető a YouTube-on. További útja a (nagy) közönség számára vélhetően a civil szerveződések terepén lehetséges.

Megszületett a Hightlights of Hungary idei győzteseinek rangsora, első tíz helyezettje

Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis –Északi fény a belgrádi FEST fődíjáért versenyez február végén, a fesztivál egyik díszvendége Mundruczó Kornél lesz, Szabó István pedig életműdíjat vehet majd át.

Az 53. Karolvy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatja be első, punk nagyjátékfilm tervét Fabricius Gábor. Közel száz jelentkező közül válogatták be a MIDPOINT Feature Launch programba a "Szex, Drót, Rock 'n' Roll" munkacímű projektet, melyért idén júliusban szurkolhatunk.

Nemrég klubunkban is találkozhattunk Fekete Ádámmal. A filmhu vele készített interjúja itt olvasható.

Mások mellett Frida Kahlo, Francis Bacon, Lucian Freud és a londoni iskola, majd Korniss Dezső kiállításaival várja a látogatókat idén a Magyar Nemzeti Galéria. Frida Kahlo első budapesti kiállítása a mexikói festő születésének 111. évfordulóján, júliusban nyílik majd meg. A képek java a mexivárosi Museo Dolores Olmedo gyűjteményéből érkezik.

Évek óta folyamatosan beszámolunk a nemzetközi In Between projektekről. A legutóbbi megvalósulásáról szól a projektfelelős Danyi Gábor cikke, melyet a Litera jelentetett meg.

Hírlevelünk végén egy örömteli felújítási munkáról

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.05. Legutóbb Freund Ádám és alkotótársa, Fekete Ádám rövidfilmjeit láthattuk, és nagy örömünkre velük is személyesen találkozhattunk. Fantasztikus párost alkotnak, nagy élmény velük beszélgetni! Fontos dolgokat közvetítenek a filmjeikkel és a személyes megnyilatkozásaikkal. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a további pályájuk, és reméljük, bemutathatjuk most készülő nagyjátékfilmjüket is klubunk nézőinek!

Köszönjük a szép számban megjelent nézők kérdéseit és a filmek továbbgondolását – napok múlva is beszéltünk a Sétagaloppról és a Földiekről!
Köszönet a csoportos eljövetelért Pataki Krisztina kolléganőnk diákjainak és a 11/a osztály tagjainak!

Legközelebb:

Nagy örömmel jelentjük, hogy klubunkban "folytatódik" a hivatalosan egy hete befejeződött BIDF! Egy, a fesztiválon látott nagyszerű filmmel nyithatjuk a tavaszi sorozatot a fesztiválalapító, Sós Ágnes jóvoltából, aki személyesen is a vendégünk lesz A gyöngyszemek című francia – kambodzsai film vetítése alkalmából.
Ezúton is köszönjük a gesztust! Mindenkit bíztatunk, ha csak teheti, ne maradjon távol – nagyon szép és felemelő élményben lesz része!
Itt mondjuk el, hogy a BIDF 2018 záró estjén öt kategóriában adták át a fesztivál díjait. A rendezvényt a fesztivált támogató MMA székházában, a Pesti Vigadóban tartották.
Íme, a díjazott filmek: Mélyre Temetve, Életre kelteni Hassant, Az én vérem, Babiloni Álmodozók, Zhalansh, a fantomváros, La Chana, a flamenco királynője és Bajnok. Különdíjat kapott az Ultra és életműdíjjal ismerték el Gazdag Gyula munkáságát. Gratulálunk!


További műsorunk:

Továbbra is van némi bizonytalanság a félév filmjeit illetően, de a februárra tervezett vetítések remélhetőleg nem ütköznek akadályokba. Érdemes hírleveleinket követni a hiteles tájékozódás érdekében. Köszönjük a megértést!

Február 13. Szeretet nélkül (orosz-francia dráma, 2017, 127 perd, rendezte: Andrej Zvjagincev,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Február 20.: Ex Machina (amerikai-angol Sci-fi, 2015, 108 perc, rendezte: Alex Garland)
Vendég: Marti Zsófia tanárnő – PSG

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Kulturális programajánló:

Közelkép klub
az Urániában! Február 5., hétfő 18:00.
A kortárs magyar filmek közül ezúttal Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmje lesz az este tárgya. A vetítés vendége: Galicza Péter, az ELTE Filmtudományi tanszékének munkatársa

Február 5-én 19h 30-kor Ránki Fülöp zongoraestjére kerül sor az MMA székházában. A fiatal muzsikus az Akadémia ösztöndíjasa.

Február 5-én a Pótkulcsban Joachim Trier Szerzők című filmjével várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Február 6-án a klubunkban is látott, A föld sója című film vetítésére és megbeszélésére invitálnak a szervezők az Art + Cinémába, az Ökopszichológiai filmklubba.Kezdés 20 órakor.

Oravecz Imrével, az író készülő új regényéről Ács Margit beszélget a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi u. 16.) február 7-én, szerdán, 18.00 órakor. Zene: Győrffy Ákos

Február 7-én 18h 45-től A Gorkij Iskola című dokumentumfilmmel folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Papp Gábor Zsigmond rendező.

Itt az idei Filmhét!

Szintén február 7-én kezdődik és 11-ig tart a Finn Film Napok is. A helyszín a Toldi mozi.

A lebilincselő Saly Noémi irodalom- és Budapest-történésszel beszélget Bárdos Deák Ági Óbudán, a Krúdy Gyula Könyvtárban (Fő tér 5.) február 8-án 18 órától.

Február 11-én 19 órakor megnézhetjük Tarkovszkij Stalker című filmjét a Bem moziban.

Népdalok a kornak - Arany János a nép ajkán tovább élő versei
Február 13., kedd, 19:00
Arany János verseiből állították össze anyagukat az Arany János-emlékév keretében a fellépő művészek. Ezek hangzanak fel Hetényi Milán, iskolánk egykori diákjának énekhangján az Urániában. Az esten színművészek is közreműködnek, a költő verseit tolmácsolva.

Előhívás - #V4filmfeszt, február 14-17. Uránia.
Ritkán látható, nem egyszer tabutörő kultfilmek kerülnek mozivászonra az Előhívás című filmfesztiválon, amelyet a Visegrádi Csoport országainak filmjeiből állítottak össze a szervezők. A nyitófilm a magyar Menzelnek is nevezett Böszörményi Géza Szívzűr című filmje lesz.

Megjelent 2018. tavaszi Fidelio-különszám, melyből nyomon követhetjük az Uránia új, tavaszi társművészeti programjait is.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

71 éves lenne Máté Péter, iskolánk feledhetetlen diákja. Emlékét őrizzük!

Tragikusan fiatalon, 53 éves korában váratlanul elhunyt Litván Péter, a Filmarchívum munkatársa. Távozásával nagy űrt hagyott maga után.

Az Aurora Borealis nyerte a chicagoi fesztivál közönségdíját!

Mostantól elérhető Amerikában a Netflixen az Oscar-jelölt Testről és lélekről. Ennek apropóján interjút jelentetett meg a rendezővel aLos Angeles Times. Drukkolunk!

Hosszú idő után forgatott ismét játékfilmet Jeles András. A rossz árnyék elkészülését 250 millió Ft-tal támogatta a Filmalap, nemsokára láthatjuk!

Az első, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett operatőri díjat diákfilm –kategóriában a 36 pályázó közül Balázs István Balázs kapta. Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesültek.

Kiosztották a Filmkritikusok idei díjait.


A 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be a világ számára Bogdán Árpád Genezis címmel készült második mozifilmjét. Az alkotás a Berlinale egyetlen új magyar filmjeként a Panorama Special válogatásában lesz látható.

16 dokumentumfilm támogatásáról döntöttek: Az idegek játéka, a Vád nélkül és tizennégy további dokumentumfilm elkészülését segíti a Magyar Média Mecenatúra Programban működő Ember Judit pályázati eljárás keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A filmek gyártására összesen 122,8 millió forintot szavazott meg a testület.

Groó Diana rendező nagy sikerrel védte meg doktori dolgozatát, melynek témája A világ első női rabbijának története, melyet klubunkban is vetítettünk. Gratulálunk!

Marad a Lukács Archívum! Felújítja és fenntartja a Magyar Tudományos Akadémia a Lukács György filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet.

Beléphetnek a nézők a filmbe: az ország első VR-terme nyílik a szegedi Belvárosi Moziban.

A szeretet erejéről

Jó hír azoknak, akik az ódon Gül Baba utca felé élnek-sétálnak…
Újrakövezték Budapest egyik legmeredekebb, egyik legrégebbi és az egyik legizgalmasabb utcáját.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.29. A legutóbbi vetítésünkkor látott Lavina minden nézőt megmozgatott, nagy vita kerekedett, hosszasan és nagyon sok mindenről beszélgettünk úgy, mint félelem, ösztönök, kiszolgáltatottság, férfi-női szerepek, a család mint társadalmi alapegység és sorolhatnánk…
Csak köszönni tudjuk a részvételt és az aktivitást minden jelenlevőnek.

Ehelyütt is köszöntjük Enyedi Ildikót és a Testről és lélekről csapatát, és szívből gratulálunk az Oscar-díj fináléba való bejutáshoz.
Nagyon drukkolunk, hogy ez a fergeteges siker az Egyesült Államokat is elérje…

A magyar filmek nemzetközi sikerei tavaszi műsorunkat is befolyásolják: nem könnyű olyan időpontot találni, amely biztosan lehetővé teszi a személyes találkozást a filmek alkotóival. Folyamatosan egyeztetünk… Ezért olvasóink türelmét kérjük, igyekszünk az újabb blokk tervezetét mielőbb közreadni.

Házunk tája hírei közé tartozik, hogy iskolánk több diákcsoportja láthatott néhányat az idei BIDF versenyfilmjeiből. Gratulálunk a szervezőknek, bizonyára sokat hallunk még a vetített filmekről! Nagyon erős emberi történetek ezek, legszívesebben valamennyit megnéztük volna- felbecsülhetetlen pedagógiai, emberi hozadékot jelentenek, ebben a látottak alapján is biztosak vagyunk!
Reméljük, lesz mód egyes alkotások hazai forgalmazására!

Legközelebb:

Január 30-án
a legifjabb filmes generáció képviselőinek, Freund Ádámnak és Fekete Ádámnak a munkáival - Sétagalopp és Földiek - zárul az első félévünk.
Freund Ádám tavaly végzett rendező szakon, alkotótársával, a Tiszta szívvel Barba Papájaként is ismert, dramaturgnak készülő Fekete Ádámmal hosszú évek óta barátok és munkatársak. A Junior Oscarra jelölt filmjükben, a Földiekben egy család széthullását mesélik el egészen különös, hol mesei, hol drámai, hol a sci-fis eszközökkel. A történetben szerepel egy álmodozó barkácsoló apa, akit családja amolyan bolondnak néz, ám aki egy szép napon felszáll az űrbe…
Ott marad a család: a gyakorlatiasságával és szigorával a földön álló anya, a közönyös nagylány és a két világot összekötő 12 éves Ábel. Mi történik???
A 26 perces film főbb szerepeit a Saul fiában is látható Cservák Zoltán, valamint Györgyi Anna, az erdélyi Dimény Áron és Rujder Vivien alakítja.
Klubunk vetítésén láthatjuk még Freund Ádám másodéves vizsgafilmjét, a Sétagaloppot is, mely Hommage -film feladatra készült, Roy Andersson stílusában mesél el egy történetet.
Nagy örömünkre vendégeink lesznek személyesen is az alkotók - köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat.
Mindenkit szeretettel várunk e nem mindennapinak ígérkező délutánra!


Kulturális programajánló:

Január 29-én, 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság, a Rátkai Márton Klub és a TIT szervezésében Dékány István: A Képíró – Aba-Novák Vilmos című filmjét láthatják az érdeklődők. A helyszín: Bp., XI. Zsombolyai u. 6.

Január 30-án 18 órakor a Ludwig Múzeum filmvetítéssel és kiállítással várja a látogatókat a Gazdafilmek éjszakája címmel.

Január 29-én a Pótkulcsban Kurosawa Menny és pokol című filmje lesz műsoron. Az est házigazdája Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 18h 30-tól!

Január 30-án 18 órakor a Bem moziban lesz látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.

Január 30-án este a Pesti Vigadóban tartják a nemrég alapított, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett operatőrverseny első ünnepélyes díjátadóját. A díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből és Novák Emil operatőrből álló zsűri dönt majd.

Január 31-én 18h 45-től Vittoria de Sica: A sorompók lezárulnak című filmjének vetítésével folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Pintér Judit filmkritikus.

Kezdődnek az idei Finn Filmnapok!
Finn Filmnapok - Finnish Film Days 2018

Február 1-4 között FACT 2018!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezésében nemzetközi fesztiválra kerül sor, melynek keretében két konferenciát is tartanak, az egyik témája a 100 éve született Fábri Zoltán, míg a másiké a magyar színművészeti oktatás jelene és jövője. Helyszín az Ódry Színpad és az Uránia Nemzeti Filmszínház. A 2018-as fesztiválon hat külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. A fesztivál programjairól bővebben a SzFE honlapján lehet olvasni.

Február 4-én 15 órai kezdettel az Uránia Összhang projektje keretében következik Antal Nimród filmje, a Viszkis! A filmet akadálymentesített változatban vetítik, a hallássérült és nagyothalló nézők számára feliratozták.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Szilágyi Varga Zoltán nemzetközi támogatással készült munkáját, a Mementot a Holocaust emléknapja alkalmából idézzük fel.

Cseh Tamás most lenne 75 éves. Csönded vagyok.

Ahogy hírlevelünk elején is olvasható, Enyedi Ildikó filmje bekerült az Oscar-jelöltek mezőnyébe, amihez ezúton is gratulálunk!

Ez is siker! Török Ferenc 1945 című filmjét nemrégiben kezdték vetíteni a francia mozik.

25 év után újra bemutatják Tarr Béla több mint hét órás filmjét, a Sátántangót. A digitálisan felújított változat 2019-ben kerül mozikba, majd Blu-ray/VOD-formátumban is elérhető lesz.

Ismét forgat Kocsis Ágnes. A Friss levegő és a Pál Adrienn író-rendezőjének új filmje Éden címmel készül Filmalap támogatással. A forgatás elkezdődött, a főszerepekben Lana Baric horvát színésznő és Daan Stuyven belga rockzenész.

Új forgalmazó a színen! A Soldivision alternatív forgalmazási módszerek bevezetésével kezdi meg működését, első filmjük Jeles András visszatérő nagyjátékfilmje lesz, bemutató február 28-án!

Ingmar Bergmann rítusairól.

Can Togay és Pauer Gyula alkotását, a Cipők a Duna-parton-t az 1920 óta megjelenő Architecture Digest online kiadása második legjobbnak választotta a világ 13 legfontosabb köztéri szobra közül. A kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket.

A napokban zárul a balmazújvárosi Semsey Kastélyban szereplő Munkácsy-tárlat. Örülünk, hogy erről hírlevelünkben még ősszel tudósítottunk, így például kolléganőink is láthatták a csodaszép anyagot. Finissage február 1-jén!

Meghosszabbítva, február 11-ig látható Korniss Péter fotóművész kiállítása a Nemzeti Galériában.

Minden látogatottsági rekordot megdöntött tavaly a Műcsarnok. Az első aranykor az elmúlt évtizedek leglátogatottabb tárlata lett, és megdőlt az éves látogatói szám is: 2017-ben 133 512-en váltottak jegyet valamelyik kiállításra.

Az elmúlt években folyamatosan beszámoltunk az In Between? elnevezésű oktatási projektről, melyet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata indított útjára 2016 áprilisában. Az In Between? arra kívánja ösztönözni az európai fiatalok nemzedékét, hogy az egykori szemtanúkkal való párbeszéd útján fedezzék fel a XX. század történelmét. A projekt keretében egy európai fiatalokból álló csoport egy hetet töltött a magyar-román határvidéken, ahol magyar, román, szlovák, szerb és bolgár lakosokkal készített interjúkat. Tapasztalataikat az alábbi kisfilmben dolgozták fel: In Between? The Hungarian-Romanian borderland

Donáth Mirjam könyvéről nem lehet eleget beszélni.

A somogyi erdők télen.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.15. A 2018-as naptári évet Isztambul macskáival kezdtük: köszönet minden nézőnek, a csoportos klublátogatásért külön köszönet Németh Mária és Sólyom Attila kollégáinknak és diákjaiknak. Nagyon jót beszélgettünk-vitatkoztunk: mindig beigazolódik, mennyire fontos a közösségi élmények, tapasztalatok feldolgozása. És elkalandozni is jó dolog…

Híreink élén gratulálunk klubunk hűséges munkatársának, Baum Attilának a házasságkötéséhez és kívánunk neki és családjának sok boldogságot, minden jót! Köszönjük, hogy oly állhatatosan gondozza hírleveleinket és honlapunkat!

Legközelebb:

Január 16-án
– nem csak a tél miatt - a Négyzet rendezőjének, Ruben Östlundnak a 2014-ben készült Lavina című filmjét láthatják nézőink. A történet dióhéjban: egy svéd család a francia Alpokban telel. Minden remek, mígnem a 2. napon egy hatalmas lavina zúdul a síparadicsomra. Az anya gyermekeit óvja, férje után kiált, ő azonban magát mentve fut a veszedelem elől... – Izgalmas lesz!
Köszönetet mondunk a filmet forgalmazó Cirkofilmnek, hogy ezúttal is segítségünkre voltak.

További műsorunkban változás lesz: a félévzárás miatt 1 hét kimarad, majd január 30-án jelentkezünk ismét, amikor Freund Ádámot és alkotótársát, Fekete Ádámot várjuk a Junior Oscarra jelölt Földiek című filmjükkel.

Buvári Tamás Szeretföld című filmjét a tavaszi sorozat keretében vetítjük. Ezúton is köszönjük a rendező megértését az előre nem látható műsorváltozás kapcsán.


Kulturális programajánló:

Immár rendszeresen látogatható a Makovecz Archívum és Emlékház a Városkúti út 2.sz. alatt, mely minden hétfőn, szerdán és pénteken 14-től 17 óráig várja az érdeklődőket.

Január 15-én a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Louis Malle Lidércfény című filmje. Vetítés 19 órától!

Január 15-én folytatódik az Uránia és az Olasz Intézet sorozata, a Római anzix: 18:30-kor a Cannes-ban is sikert aratott Fortunata lesz műsoron. Színhely szokásosan az Uránia díszterme.

Január 16-án nyílik a Sztehlo Lili üvegfestő munkáit bemutató kiállítás a Barabás villában – Városmajor u. 44.

Magyar emlékek Lengyelországban címmel könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés lesz a Lengyel Intézetben január 16-án. Közreműködik Kovács István költő, műfordító és Mitrovits Miklós történész.

Január 16-án 17 órakor Ki ez a barbár zseni? címmel Aba-Novák Vilmosról Kováts Kristóf, a művész unokája tart vetített képes előadást Pócsmegyeren, a rendezvényközpontban.

Január 17-én 14h 30-től a Gulyás testvérek címmel estébe nyúló programsorozatot szervez a Filmesház. A Tanítványok című filmjük vetítését követően 16 órától konferencia kezdődik, melynek előadói: Andor Tamás, Gelencsér Gábor, Győri Zsolt, Kelecsényi László, Sárközy Réka, Tóth Klára, Tóth Péter Pál.
Levezető elnökök: Horváth Jenő, Veres András.
A konferencia kurátora: Szekfü András.
A helyszín: Ráday u 31/k.

Január 17-én 17 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor az Írók Boltjában: "Ne félj, a tél meg fog gyötörni." Válogatott írások szegénységről, cigányságról, kirekesztettségről

Január 17-én 18:00 órakor Varga Ágota Bokros jelentések című filmjét láthatjuk az Urániában, majd pódiumbeszélgetés részesei lehetünk. A film a Bulányi György által alapított, az állam és az egyház által egyformán gyanúsnak tartott Bokor közösség történetét dolgozza fel. A vetítést követő beszélgetés vendégei: Dr. Virág András történész, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere.

Január 17-én 18h 45-től az Ernelláék Farkaséknál vetítésével folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.

Január 18-án 18 órakor Varga Ágota Aczél című dokumentumfilmje lesz műsoron a Műcsarnok filmklubjában Előadó: Diószegi-Szőcs Máté, történelemtanár, a dokumentumfilm egyik szereplője, sorozatszerkesztő:Cielinski Sándor, belépőjegy: 800 Ft.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház január 20-án 18 órakor premier előtti vetítésen mutatja be Karen Sahnazarov Anna Karenina – Vronszkij története című filmjét. A vetítés előtt, 17 órai kezdettel pódiumbeszélgetésen találkozhatunk a film rendezőjével, aki napjaink orosz filmművészetének egyik meghatározó alakja, a Moszfilm jelenlegi igazgatója. A vendéggel Forgács Iván, az orosz filmkultúra szakértője beszélget.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, 14.00 órakor a mai magyar kultúra és művelődés helyzetéről beszélgetnek szakértők a Magyar Művelődési Társaság rendezvénye a keretében. A helyszín a TIT Stúdió Egyesület székháza: Zsombolyai u.6.

Itt az idei BIDF!
Január 23-28 között vegyük az irányt az Aréna mozitermei felé! Vár a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója! 23-án este az oktatással összefüggő kérdésekről is szó lesz egy műhelybeszélgetésben Winkler Márta és Vekerdy Tamás társaságában!

Január 24-én 17 órától az Írók Boltjában Olvasópróba – Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról: Hajdu Szabolcsék színháza.
A beszélgetés résztvevői: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Sándor L. István.

Január 25-én 19h 30-kor a Magvető Café ad teret a Látókép Ensemble Ernelláék Farkaséknál című produkciójának.

Január 30-án 18 órakor a Bem moziban lesz látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Legutóbbi hírlevelünkből sajnálatosan kimaradt a 73 évesen elhunyt Marián Labuda halálhíre
, aki Bán Jánossal együtt örökre felejthetetlen marad mindnyájunknak Az én kis falumból…

A Vörös Hadsereg hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. január 12-én indított offenzívája következtében százezernél is több magyar katona vesztette életét a keleti fronton. Köszönet Sára Sándornak és alkotótársainak, hogy a hazatérőkkel elkészítette a kollektív emlékezés fontos dokumentumait.

Igazi siker a kezdeményezés, ezért január 22-ig, az eredeti terminust meghosszabbítva hozzáférhető az interneten a Filmarchívum mintegy 60 filmje.

A Filmalap Inkubátor programja és a Testről és lélekről című film is felkerült a legsikeresebb kreatív projektek hazai listájára, a Highlights of Hungary-re!

Az Év sportolója gálaesten Balczó András életművét is díjjal ismerték el. A sportolót és a kort Kósa Ferenc filmje máig érvényesen mutatja be.

Az Operatőrök Amerikai Társasága a Spotlight Awards jelöltjei közé választotta Herbai Mátét, a Testről és lélekről operatőrét.

Január 23-án kiderül, bekerül-e Enyedi Ildikó filmje az Oscar-jelöltek szűkített listájára…


Sikeres színdarab filmes adaptációja, a harmincasok gyermekvállalásáról szóló romantikus komédia, és hátborzongató horrorfilm előkészítését támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság.
Bergendy Péter a hazai filmes palettáról évtizedek óta hiányzó horrorfilmet készít elő Post Mortem munkacímen a filmalap támogatásával.

Kultúrtörténeti jelentőségű könyvet tett le az asztalra Molnos Péter művészettörténész, aki az elmúlt évtizedekben csendesen kiszemezgette a levéltárakból a magyar műgyűjtés aranykorának legizgalmasabb történeteit. Az Elveszett örökség című kötet küldetése "felébreszteni" azokat a világban szétszóródott festményeket, amelyek alvóügynökként függenek különböző európai és amerikai múzeumokban, és végre méltó helyére emelni a világon a magyar festészetet.

Buszmegálló és vadászles…

Minden olvasónknak sikeres évkezdést kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.07. Hírlevelünk élén minden olvasónknak boldog, élményekben gazdag újévet kívánunk!

A múlt év utolsó vetítése december 19-én zajlott: a Rézangyalok című dokumentumfilmmel igyekeztünk lélekben is ünnepelni. És ünnepeltünk is, hiszen Surányi z. András és Sívó Júlia filmje lélekemelő és a Hamvas Béla-i értelemben is közösségi és emelkedett pillanatokat keltett minden nézőben. Köszönjük az alkotóknak, valamint a szintén jelenlevő Buglya Sándor producernek az élményt és a beszélgetést.
A vetítéshez adománygyűjtés is kapcsolódott a Lyukó-völgyben élő nehéz sorsú családok számára, melyet a Dunatáj Alapítvány munkatársai segítségével még ünnep előtt sikerült eljuttatni. Jót tenni jó! Köszönjük a visszajelzést a célba juttatást segítő Szederkényi Miklósnak és a Napraforgó Alapítványnak és mindenkinek, aki az akcióban részt vett.

Javasoljuk minden kollégának, szociális szférában dolgozónak, ismertesse meg környezetében a Miskolc mellett élők életét, melyet több dokumentumfilm is megörökít. Nem egyszerűen tanulságos gesztusról van szó, hanem a társadalmi felelősség felébresztéséről és fejlesztéséről.
Szilánkok
Rézangyalok


Legközelebb:

A januári szürkeségben üdítő évkezdő filmnek ígérkezik a január 9-én fél 4-től vetítendő Kedi - Isztambul macskái.
Ceyda Torun török rendezőnő filmje a sok száz évvel ezelőtt a világ minden részéről Isztambulba vetődött hajósok macskáinak leszármazottai közül hét nyomába ered: mind a heten más-más alkatúak, akárcsak az emberek - abban azonban közösek, hogy harmonizálnak egy metropolisszal és annak lakóival; mosolyt, elfogadást, szeretetet, tiszteletet váltanak ki; tudnak valamit az élet titkaiból, magatartásukkal tanítanak…

Köszönetet mondunk a filmet forgalmazó Cirkofilmnek a vetítéshez nyújtott segítségéért.

Lassan vége az első félévnek, közelednek a jegylezáró konferenciák…

További műsorunk e körülmény változásokat hozhat, melyeket hírleveleinkben közzéteszünk alkalmasint.


Kulturális programajánló:

Újra megélénkül a filmklubok háza tája…


Január 8-án a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Joachim Trier Oslo, augusztus című alkotása.
Vetítés 19 órától!

A Faludi Akadémia első alkalma január 10-én, 18h 45-kor lesz az Art+ Cinémában az alkotók társaságában. Műsoron Nagy Ernő és Péterffy András Yiddish Blues című filmje.

Január 10-én 19 órakor folytatódik a népszerű Budapesti moziestek sorozat. Ezúttal Gaál István: Sodrásban című filmje az elemzés tárgya.
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja. Vendég: Balogh Máté zeneszerző.
A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. január 10-én 12 óráig lehet, a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

Január 12-én 20 óra 30-kor kerül sor a Mozinet által forgalmazott új film, a Szeretet nélkül premier előtti vetítésére a Művész moziban.

Január 15-én 19 órakor Menedék filmklub a Bem moziban! Templom a dombon - A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség. A belépés ingyenes.A film után beszélgetés következik.

Január 15-én folytatódik az Uránia és az Olasz Intézet sorozata, a Római anzix: 18:30-kor a Cannes-ban is sikert aratott Fortunata lesz műsoron. Színhely szokásosan az Uránia díszterme.

Január 16-án 17 órakor Ki ez a barbár zseni? címmel Aba-Novák Vilmosról Kováts Kristóf, a művész unokája tart vetített képes előadást Pócsmegyeren, a rendezvényközpontban.

Január 17-én 14h 30-től a Gulyás testvérek címmel estébe nyúló programsorozatot szervez a Filmesház. A Tanítványok című filmjük vetítését követően 16 órától konferencia kezdődik, melynek előadói: Andor Tamás, Gelencsér Gábor, Győri Zsolt, Kelecsényi László, Sárközy Réka, Tóth Klára, Tóth Péter Pál.
Levezető elnökök: Horváth Jenő, Veres András
A konferencia kurátora: Szekfü András A helyszín: Ráday u 31/k

Január 17-én 17 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor az Írók Boltjában: "Ne félj, a tél meg fog gyötörni." Válogatott írások szegénységről, cigányságról, kirekesztettségről

Január 17-én 18:00 órakor Varga Ágota Bokros jelentések című filmjét láthatjuk az Urániában, majd pódiumbeszélgetés részesei lehetünk. A film a Bulányi György által alapított, az állam és az egyház által egyformán gyanúsnak tartott Bokor közösség történetét dolgozza fel. A vetítést követő beszélgetés vendégei: Dr. Virág András történész, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere.

Január 18-án 18 órakor egy másik izgalmas Varga Ágota –film látható a Műcsarnok klubjában: Aczél (dokumentumfilm, 108 perc, 2009)
Előadó: Diószegi-Szőcs Máté, történelemtanár, a dokumentumfilm egyik szereplője, sorozatszerkesztő: Cieklinski Sándor, belépőjegy: 800 Ft

Itt az idei BIDF!
Január 23-28 között vegyük az irányt az Aréna mozitermei felé! Vár a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója!

Január 24-én 17 órától az Írók Boltjában Olvasópróba – Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról: Hajdu Szabolcsék színháza.
A beszélgetés résztvevői: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Sándor L. István.

Január 25-én 19h 30-kor a Magvető Café ad teret a Látókép Ensemble Ernelláék Farkaséknál című produkciójának.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Nagy vesztesége a kortárs magyar zenei életnek, hogy fiatalon elment ebből a világból Fábián Juli. Sokunknak marad örök napsugár…

2017-es mérleg: Schneider Zoltán az év színésze, Enyedi Ildikó, az év filmrendezője, Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész, életműdíjas, Huszárik Kata, az év színésznője és ifjabb Vidnyánszky Attila színművész-rendező, a legígéretesebb fiatal tehetség kitüntetettje az Arany Medál-díjak decemberi átadási ünnepségén a Bethlen Téri színházban.

Nyáron lesz 100 éve, hogy megszületett Ingmar Bergman, így 2018 fantasztikus évnek ígérkezik a Bergman-rajongók számára. A nagy rendező előtt emlékévvel tiszteleg a svéd kormány megbízásából az Ingmar Bergman Alapítvány.

A Sparks kamera és lámpakölcsönző cég, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája megalapította a "KOVÁCS LÁSZLÓ ÉS ZSIGMOND VILMOS MAGYAR OPERATŐR DÍJ" elnevezésű díjat. A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította ARANYSZEM OPERATŐR VERSENY helyét veszi át és folytatja annak hagyományait. A díjakat minden év januárban adják majd át.

Megjelent a Dargay gyűjteményes kiadás – Benne a 90 éve született Dargay Attila négy mozifilmjének felújított változata, bónusz tartalmakkal és a pályaművet bemutató kísérőfüzettel. A kiadvány a Libri és a Líra hálózatában, valamint az Írók boltjában kapható.

Magyar filmsikerek!
A Messze az Otthon című kisfilm több kategóriában is nyert a Los Angeles Film Awards versenyében!
Gál Sándor rövidfilmjét a zsűri a hónap filmjének választotta, a főszereplő, Bárdi Gergő pedig a hónap legjobb színésze.
Török Ferenc történelmi filmjét (1945) a Film-Forward nevű portál az esztendő TOP 10 alkotása közé válogatta.

"Ha újra lenne belvárosi vetítőhelyünk" - fontos interjú Ráduly Györggyel, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetőjével.

A nézőink által a Menjek/maradjak projektből is ismert Donáth Mirjammal, a Mások álma című, nemrégiben megjelent könyv szerzőjével készült beszélgetést olvashatunk

A Gobbi Hilda által alapított, a legjobb epizodistákat jutalmazó szakmai elismerést 2017-ben Gazsó György, Nagy Mari, Serf Egyed és Szabó Márta vehette át.

Az MMA Kiadó sorra jelenteti meg különböző művészeti könyveit, albumait, konferenciafüzeteket, életmű-feldolgozásokat. Az MMA Kiadó weboldalán tájékozódhatunk minderről.

MÜSZI Közért néven folytatja tevékenységét a 2013 és 2017 között Művelődési Szintként (MÜSZI) civil szervezeteknek, alkotóműhelyeknek, szabadegyetemnek és rengeteg programnak, kiállításnak, beszélgetésnek otthont adó közösségi befogadótér.
A kávézó, a nonprofit galéria, a nappali munkatér és a kis létszámú események befogadására alkalmas funkciókat egyesítették a szervezők a most már fizikai kiterjedéssel rendelkező Müszi Közértben, ami egy néhai sarki bolt helyén található az Izabella és a Jósika utca sarkán.

Új Filmtudomány mesterszak indul Szegeden 2018-tól: az alapszakos végzettséggel rendelkezők 2018. február 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen folytatják a tanulmányaikat. Azoknak, akik vizuális kultúrával kapcsolatos képzések között keresgélnek, jó hír, hogy a Szegedi Tudományegyetem új filmtudomány mesterképzését is választhatják.

Kortárs számi drámákat ismerhetünk meg a szerkesztő Domokos Johanna jóvoltából: a nemrégiben megjelent Szerencsefia című kötet a kortárs számi előadó-művészet példamutató vitalitását és egyetemes jelenlétét egyaránt felmutatja.

Könyvautomatákat helyeznek el a főváros csomópontjain, amelyekből egyetlen érintéssel vehetünk márciustól kortárs és klasszikus zsebkönyveket. A Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő projektjének középpontjában a közösségi közlekedést választók és a fiatalok állnak.

"A naptár kiszorítja az életünkből Istent" - érdekes olvasnivaló a fiatal és tehetséges H. Vecsei Miklóssal készült beszélgetés.

Minden olvasónknak boldog újesztendőt kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
Korábbi híreinket itt találja.