2019.03.17. A Kezedben a sorsod című francia filmet láttuk legutóbb klubunkban és jót beszélgettünk tehetségről, a tanulás intézményes és rendhagyó útjairól,a zene szerepéről és sok egyébről. Köszönet minden nézőnek, kivált vendégeinknek, András Levente, iskolánk 10/ osztályos, Rátóczi Fanni Cseperke 12/ osztályos tanulónak, valamint Pataki Kriszta tanárnőnek, hogy eljöttek.

Legközelebb, március 19-én egy érzelmes, izgalmas és igen elgondolkodtató japán film vár bennünket: a Bolti tolvajok (japán krimi-dráma, 2018, 121 perc, rendezte: Koreeda Hirokazu, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) egy eleddig ismeretlen japán világba visz, s újragondoltatja velünk, mi is a család, mitől szülő egy szülő…
Vendégünk Vihar Judit egyetemi tanár, a Japán- Magyar Baráti Társaság elnöke, akit nagy örömmel köszöntünk újra: biztosak vagyunk benne, hogy ismét felejthetetlen estével és sok új ismeretel gazgadodunk.

További műsorunk:

Március 26.: Egy nap (magyar játékfilm, dráma, 2018, 99 perc, rendezte: Szilágyi Zsófia)
Vendég: Kenesei Edina producer és Szórád Máté vágó.

Április 2.: Csodálatos fiú (amerikai életrajzi dráma, 2018, 118 perc, rendezte: Felix Van Groeningen, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

Április 9.: Guerilla (magyar történelmi dráma, 2019, 86 perc, rendezte: Kárpáti György Mór)
Vendég: Kárpáti György, a film rendezője.

Április 16.: Kafarnaum - A remény útja (libanoni dráma, 2018, 108 perc, rendezte: Nadine Labaki, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

Házunk tája:
Eseménydús, mozgalmas hét áll mögöttünk, mely mindenkitől: kollégától, diáktól egyaránt sok munkát, aktív részvételt kívánt. DE: megérte a sok fáradozás a nemzeti ünnep alkalmából szervezett előadással - nagyszerű volt Hermann Róbertet hallgatni -; a 11/e osztály által koordinált filmes megemlékezéssel; a színkör fergeteges előadásával; az érzékenyítő MÁS-nap jobbnál jobb programjaival, a tüneményes óvodásokkal; a színes, vicces-komoly diákönkormányzat által szervezett nappal, melyben sok sport, TNB koncert és még paprikás krumpli is volt… A név szerinti lista igen hosszú lenne, köszönet MINDENKI-nek, aki bármi módon hozzájárult e rendkívüli hét szervezéséhez, kivitelezéséhez!
Részletek, napi friss hírek, képek, filmek, a további két színházi előadásra váltható jegyek iskolánk facebook oldalán.

Örömmel jelentjük, hogy Marti Zsófia kolléganőnk a 2019-es filmes disztópiákról írt tanulmányának utolsó fejezete is olvasható már. Gratulálunk!


Kulturális programok, ajánló:

A téli szünet után március 30-tól ismét várja látogatóit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán!

A Pótkulcs filmklubjában március 18-án 18h 30-tól a Két test – egy lélek című Cronenberg-filmet láthatják az érdeklődők.

Bán Jánosnak, a Katona József Színház művészének A Borbély című előadásával új helyszínen, a Városház utca 16. szám alatti üzletben találkozhatnak "ügyfelei".

Az Itáliai utazás sorozatban következik: A férfi, aki megvette a holdat - március 18., hétfő, 18:30, Uránia. Az este vendége: Paolo Zucca rendező és Jacopo Cullin színművész.

Március 18-tól a Premier Kultcaféban folytatódik az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának filmklubja, Válogatás a magyar animációs film történetéből címmel: az érdeklődők 15 estén át találkozhatnak a hazai animáció gyöngyszemeivel. A tavaszi válogatást 5 újabb alkalom követi majd ősszel. A sorozat házigazdája A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című kötet szerzője, dr. Varga Zoltán, klubunk kedves vendége. Az első este keretében Nepp József filmjeiből látható válogatás.


Március 20-án a Faludi Akadémia sorozatában 18:45-től Ken Loach: Szesztolvajok (2012, 101perc) című filmjét láthatják az érdeklődők a Puskin moziban. A vetítés utáni beszélgetést vezeti: Lukácsy György filmkritikus, újságíró.

Észt Hét a Művész moziban március 21-24. között! -

Március 22-én Budapesten rendezi szokásos tavaszi konferenciáját a Magyar Mentálhigiénés Szövetség. A téma: miért csökkent folyamatosan az elmúlt három évtizedben az öngyilkosság gyakorisága Magyarországon. A szakmai program 14.30-tól 20.00-ig tart.
Meghívott előadók: Dr. Kmetty Zoltán szociológust (ELTE), Prof. Dr. Perczel- Forintos Dóra pszichológust (SE), Dr. Purebl György pszichiátert (SE), Szabóné Dr. Kállai Klára pszichológust (LESZ), Székely András közgazdászt (KINCS- Végeken), Prof. Dr. Zonda Tamás pszichiátert (KRE).
A konferencia helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem (1088 Budapest, Reviczky u. 4.).
Előzetes jelentkezés:mamesz@gmail.com; domonkos.buza@gmail.com

Március 23-tól, szombatonként 20:30-kor a Duna televízión látható Cseppben az élet - Béres József életútjának lebilincselő története.

Keserű Katalin tart rendhagyó tárlatvezetést március 23-án a Nemzeti Galériában.

Fáradhatatlan az ULTRA csapata: március 23-án újabb vetítés és Simonyi Balázs várja a nézőket a Bem moziban.

A Marinka – Egy nap Krencsey Mariannal című dokumentumfilm várja az érdeklődőket a Dunatáj Mozi újabb vetítésén március 25-én 17 órakor a TIT Stúdió Egyesület székházában, a Zsombolyai u. 6. sz. alatt.

Március 25–31., Toldi mozi: 7. Friss Hús Rövidfilmfesztivál!
29 film, 6 blokkban, összesen 478 percnyi rövidfilm.

A Faludi Akadémia sorozatában március 27-én a Premier Kultcaféban Szalay Péter: "Tündér remények"/Vázlat prófétákról című filmjét ismerhetjük meg a rendező társaságában.

Március 28-án 15 órakor Szerb székesegyház a Tabánban - kiállítási katalógus bemutató!

A BTF-koncertek (Budapesti Tavaszi Fesztivál) sora az Urániában április 20-án Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor közös zenekarának, a Wigama Lekko-nak a lemezbemutató estjével zárul.

Április 4-én érkezik a mozikba Novák Erik új filmje. A Szeretlek, mint állat! kapuzárási pánikban szenvedő főhősének történetét kizárólag a férfi szemszögén keresztül, nyolc nővel való kapcsolatán keresztül ismerjük meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Mi történt valójában március 15-én? Petőfi egymaga vezette forradalmi tömeget? Előzmények nélkül robbant ki a népfelkelés? Görgei árulta el a szabadságharcot?
Szakértők válaszolnak.


Még mindig nemzeti ünnepünk kapcsán: A Magyar Nemzeti Múzeum őrházai - PestBuda
A pesti Múzeumkert átfogó rekonstrukciója hamarosan végleg befejeződik. Sok minden látszik a megújulásból, a kerítés, a kerti utak, a restaurált szobrok… Most azonban nem ezekről írnánk, hanem a kert legkisebb építményeiről, az idei tavaszra ugyancsak megszépült kis múzeumi…

Ilyenkor márciusban nem lehet nem gondolni Kaszás Attilára, aki 12 éve nincs köztünk, s most lenne 59 éves.

Állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adtak át március 15. alkalmából - Litera

Először nyerte magyar film a Monte-Carlói Filmfesztivált! Reisz Gábor filmje, a Rossz versek kapta a fődíjat az Emir Kusturica által elnökölt zsűritől. Éljen!!!

Duplázott Horvátországban Zurbó Dorottya magával ragadó dokumentumfilmje! A ZagrebDox dokumentumfilm fesztiválon két díjjal is jutalmazták az Könnyű leckéket!
Szívből gratulálunk!

Hamarosan klubunkban is látható lesz a Gerilla. Íme, a rendező, Kárpáti György Mór korábbi kisfilmjeinek elérhetősége. Nézd meg a Guerilla rendezőjének Berlint és Cannes-t is megjárt kisfilmjeit!

Figyelemre méltó nagyinterjú Bukta Imrével egy életmű-kiállítás után.

Százéves a Bauhaus
Weininger Andor, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László és mások alkotásaiból nyílik hamarosan pazar kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

Nemrég adták át első alkalommal a Magyar Színházakért Díjat, amelyet az Alapítvány a Magyar Színházakért alapított, az exkluzív gálának a Radnóti Színház adott otthont. A kuratórium döntése értelmében a kitüntetést Trokán Nóra és Zsótér Sándor együtt vehették át.

Nem könnyű, ám fontos olvasnivaló: beszélgetés a depresszióról a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettesével, Purebl Györggyel.

A tíz évig tartó trójai háború befejezése után Odüsszeusz, Ithaka királya még további tíz évig utazott, még haza nem tért. A bolyongás történetét Homérosz az Odüsszeia című eposzában 40 napba sűrítve foglalja össze. Ennek a küzdelmes útnak állomásait követhetjük nyomon egy Gisele Mounzer által létrehozott interaktív térkép segítségével

Maradandó kulturális élményeket kívánunk minden olvasónknak és reméljük, nézőként klubunkban is találkozunk! Mert filmet együtt nézni és megbeszélni JÓ!
2019.03.10. Március 5-én megtelt színházterem és hatalmas érdeklődés bizonyította, hogy Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod című filmjének híre van, és ami még fontosabb, kíváncsiak rá azok, akikért készült.
Köszönjük Schwechtje Mihálynak, hogy eljött; hogy válaszolt a sok kérdésre és beavatott bennünket a filmkészítői világába.
Továbbra is kíváncsian figyeljük a pályáját, a kamaszok iránti érzékenységét és reméljük, az újabb munkái kapcsán ismét találkozunk!
Köszönet valamennyi nézőnek, a csoportos eljövetelért kiemelten is hálásak vagyunk Németh Mária, Pataki Krisztina és Szecsey Krisztina kolléganőinknek és tanítványaiknak.
Köszönjük a Vertigo Média segítségét
, hogy ezt a fontos a filmet forgalmazza és a rendelkezésünkre bocsájtotta.

Legközelebb:

Március 12-én egy nemrégiben bemutatott filmet láthat közönségünk: a francia Kezedben a sorsod egy nehéz helyzetben élő, született zenei tehetség történetét tárja elénk. A tét, mit kezd-e rendkívüli képességeivel a hős; képes-e kitörni a körülményei fogságából. Vendégünk: András Levente, iskolánk 10/ osztályos diákja.
A film vetítésének a lehetőségét a Cirko Filmnek köszönjük.

További műsorunk:


Március 19: Bolti tolvajok (japán krimi-dráma, 2018, 121 perc, rendezte: Koreeda Hirokazu, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Vihar Judit egyetemi tanár, a Japán- Magyar Baráti Társaság elnöke

Március 26: Egy nap (magyar játékfilm, dráma, 2018, 99 perc, rendezte: Szilágyi Zsófia)
Vendég: Kenesei Edina producer és Szórád Máté vágó.

Házunk tája:

Mintegy 1000 jelentkezőt fogadott iskolánk a szóbeli meghallgatásokon: köszönet a szervezésért és a fáradhatatlan munkáért minden kollégának!

Nagy érdeklődés mellett lezajlott az idei Öregdiák-találkozó is. Köszönet Bordács Erika tanárnőnek, a fogadó osztályoknak, a műsorban közreműködőknek és valamennyi megjelent kollégának!

A Trainingspot Társulat járt néhány napja a 12/a osztályban: a Sérülés című előadás nagyszerű élményt jelentett, köszönjük!

A jövő hét a Petőfi-napok jegyében zajlik majd: előadások, ünnepi műsor, MÁS-nap, majd a DÖK által szervezett programok és a színkör Tartuffe előadásai várnak bennünket. Mindez ismét sok-sok munka: köszönjük! Részletek, napi friss hírek, a színházi előadásokra váltható jegyek és minden más iskolánk facebook oldalán.


Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcs filmklubja
március 11-én az Éjféli látomás című filmmel várja az érdeklődőket 18:30-kor.

Március 13. 18.45, Faludi Akadémia: Körhinta!
Helyszín: Puskin Mozi. A vetítés utáni beszélgetést Barabás Klára filmtörténész, filmkritikus, filmszerkesztő vezeti.

Március 7-13 között 3. Európa Filmhét az Art+ Cinemában!

Március 11-től 3 alkalommal az Urániában látható az Egon Schiele-ről készült életrajzi film, A halál és a lányka.
Díszterem, JEGYVÁSÁRLÁS

Március 11. és március 13. között a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára idén is várja az általános és középiskolás csoportokat interaktív levéltár-pedagógiai foglalkozásokra, melyek során felelevenítik a forradalom és szabadságharc eseményeit és szereplőit a korabeli dokumentumok segítségével. A foglalkozások ára 500 Ft/fő. Érdeklődni és jelentkezni a leveltarlatogatas@mnl.gov.hu e-mail címen lehet.

Nemzetek zenéje: Magyar est, március 14., csütörtök 19:30: Uránia.
Nemzeti ünnepünk előestéjén a legnagyobb magyar zeneköltők művei hangzanak el Nemzetek zenéje kamarakoncert-sorozat következő estjén, Szabó Péter (gordonka), Oláh Vilmos (hegedű) és Lajkó István (zongora) virtuóz előadásában.

Március 15-én lenne 125 éves Aba-Novák Vilmos!
A róla elnevezett leányfalui galéria
9 éve működik, immár 100 kiállítást szervezett. Március 15-én 17 órakor 25 kortárs képzőművész tárlatával ünneplik a jeles évfordulót.

Az Itáliai utazás sorozatban következik: A férfi, aki megvette a holdat - március 18., hétfő, 18:30, Uránia. Az este vendége: Paolo Zucca rendező és Jacopo Cullin színművész.

Március 18-tól a Premier Kultcaféban folytatódik az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának filmklubja, Válogatás a magyar animációs film történetéből címmel: az érdeklődők 15 estén át találkozhatnak a hazai animáció gyöngyszemeivel. A tavaszi válogatást 5 újabb alkalom követi majd ősszel. A sorozat házigazdája A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című kötet szerzője, dr. Varga Zoltán, klubunk kedves vendége. Az első este keretében Nepp József filmjeiből látható válogatás.

Március 13-án a Faludi Akadémia DOKU klubjában Tóth Péter Pál Szőnyi Erzsébetről készült portréfilmje lesz műsoron. A helyszín a Premier Kultcafé.


Március 20-án a Faludi Akadémia sorozatában 18:45-től Ken Loach: Szesztolvajok (2012, 101perc) című filmjét láthatják az érdeklődők a Puskin moziban.

Fáradhatatlan az ULTRA csapata: március 23-án újabb vetítés és Simonyi Balázs várja a nézőket a Bem moziban.

Március 25–31., Toldi mozi: 7. Friss Hús Rövidfilmfesztivál!
29 film, 6 blokkban, összesen 478 percnyi rövidfilm.

A BTF-koncertek (Budapesti Tavaszi Fesztivál) sora az Urániában április 20-án Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor közös zenekarának, a Wigama Lekko-nak a lemezbemutató estjével zárul.

Április 4-én érkezik a mozikba Novák Erik új filmje. A Szeretlek, mint állat! kapuzárási pánikban szenvedő főhősének történetét kizárólag a férfi szemszögén keresztül, nyolc nővel való kapcsolatán keresztül ismerjük meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Március 11-től változik a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának összetétele. Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója a grémium tagjának kérte fel Divinyi Réka forgatókönyvírót, Fekete Ibolya rendezőt, valamint helyettes tagnak Zágoni Bálint dokumentumfilm rendezőt.

Peter Fonda amerikai színész fogja megnyitni a Febiofest nemzetközi filmfesztivál 26. évfolyamát március 21-én Prágában. A művész Kristián-díjat kap a világ filmművészetében nyújtott rendkívüli teljesítményéért. A filmfesztiválon összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők: Magyarországot több film Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod, valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című filmje, és Az Úr hangja képviseli.

Mindig örömmel hallunk a klubunkban is bemutatott Veteránfilm újabb sikereiről: az Aranysas magazin cikksorozatot közölt Bandi bácsi életéről. A film a Vimeon megtekinthető!

A VI. Totál Plán Független Filmfesztiválon I. helyezését ért el Horváth Zoltán és társai filmje, a Táncból katedrálist című dokumentumfilm, mely a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes munkáját mutatja be.

Márciusban is érdemes forgatni a Filmvilágot, mert a legújabb számban interjúkat olvashatunk Kende Jánossal, valamint a Guerilla és az Apró mesék rendezőivel, végigkövethetjük Bertolucci pályafutását, és azt is megtudhatjuk, mi fán terem az indonéz zsánerfilm.

Pataki Éva forgatókönyvíró Férfiképmás - Kultúrharc a 19. század végén címmel jelenteti meg új könyvét, melyből az 1890-es évek elejének Budapestjét, a millenniumi előkészületek forgatagát és Pulszky Károly izgalmakkal és kihívásokkal teli életét ismerhetjük meg.

Megújul a SZEMlélek: Böjte Csaba, Gundel Takács Gábor, Szöllősi Györgyi, Al Ghaoui Hesna ajánlásával...

Pályázat: a Magyar Művészeti Akadémia 200 millió forint összegben nyílt pályázatot hirdet az állam¬háztartás központi alrendszerén belüli és kívüli, a Magyar Művészeti Akadémia alapszabályában nevesített művészeti ágak területén működő civil és – a központi költségvetési szervek kivételével – egyéb szervezetek részére, művészeti szakmai programjuk megvalósításának támogatására.
A pályázat benyújtásának – melyet az MMA pályázati rendszerébe lépve lehet megtenni – határideje: 2019. március 28. A részletes pályázati kiírás és útmutató a köztestület honlapján, a Pályázatok menüpont alatt található meg.

"Vagyok, aki vagyok!" - vallja Vajda József, azaz Józsi pék, akinek nincs szüksége hatalmas cégérre és marketingre - az ő sikere a természetessége, a hite. Juhász Anna beszélgetése a Pura Poesia sorozatban.

Maradandó kulturális élményeket kívánunk minden olvasónknak és reméljük, nézőként klubunkban is találkozunk!
2019.03.01. Az Apolló 13 című, nagy sikerű film várta legutóbb nézőinket: a vetítést követő parázs vita igazolta, az emberiség megtörtént és lehetséges űrbéli kalandjai, patetikusabban szólva a JÖVŐ sok ellentmondást, megoldanivalót rejt. Köszönet Bakondi Gábor tanár úrnak és a Csillagász szakkör megjelent tagjainak, hogy a tudományos oldalt képviselték; köszönet a délutánt előkészítő szorgos segítőknek, a háziasszonyi szerepet vállaló Kőhegyi tanárnőnek, valamint Dessewffy Annának és Papp Csongornak a messzemenő figyelemért!

Legközelebb, március 5-én egy méltán várva várt filmet nézhetünk és beszélhetünk meg a rendezővel és – ha minden igaz –, a film főszereplőjével, Herr Szilviával. Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod című filmjét valamennyi középiskolában érdemes lenne levetíteni, mert komoly mondandója van korosztályról - de nem ússzuk meg ennyivel: el is kell gondolkodnunk a történet által felvetett jelenségeken.
Köszönjük a Vertigo Média segítségét, hogy ezt a fontos a filmet forgalmazza és most a rendelkezésünkre bocsájtja. Minden kíváncsi nézőt, gondolkodót várunk!

Március 12: Kezedben a sorsod (francia vígjáték, 2018, 105 perc, rendezte: Ludovic Bernard)
Vendég: András Levente, iskolánk 10/ osztályos diákja

Március 19: Bolti tolvajok (japán krimi-dráma, 2018, 121 perc, rendezte: Koreeda Hirokazu, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Vihar Judit egyetemi tanár, a Japán- Magyar Baráti Társaság elnöke

Március 26: Egy nap (magyar játékfilm, dráma, 2018, 99 perc, rendezte: Szilágyi Zsófia)
Vendég: Kenesei Edina producer és Szórád Máté vágó.

Házunk tája:

Sűrűek a hétköznapok: zajlottak-zajlanak a szóbeli felvételik; készülünk a március 8-i Öregdiák Találkozóra, valamint a Petőfi-napokra is. Részletek, napi friss hírek iskolánk facebook oldalán.

Legutóbb lemaradt a Király Éva kolléganőnkről készült portréfilm linkje.

Hogy milyen nagyszerű kollégáink vannak, annak bizonyítéka a komoly publikációkkal jelentkező, sokoldalú Marti Zsófia tanárnő is. Gratulálunk! Íme, a legutóbbi filmünkhöz is kapcsolódó olvasnivalók:
2019: Isaac Asimov reményei 35 év távlatából - SFportal Sci Fi Magazin
2019: A disztópiák éve a filmekben I. - SFportal Sci Fi Magazin

Házunk tája e heti sportsikere: Tabi Eleonóra 10.C osztályos diákunk az FTC - Telekom felnőtt női jégkorong aranyérmes csapatának tagja. Éljen!


Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcs filmklubja március 4-én 18 h 30-tól a Mud című filmmel várja az érdeklődőket.

Előttünk a hétvége, még itt van a BIDF Extra Programja!
Ha nem is valamennyi előadást, de a legsikeresebbeket (újra)nézhetjük az Aréna 6. termében március 1., 2., és 3-án!
Talal Derki Oscar-jelölt Apákról és fiaikról című filmjével együtt 12 különleges alkotás, a Tisztogatók, Túl minden határon, A szívem apáé, América, Isten engem úgy segéljen, Ratko Mladic pere, Szülő – anyák, Putyin szemtanúi, Ez Kongó, Segélykiáltás egy kínai munkatáborból, Olvadó lelkek a BIDF EXTRA vetítésein.

Március 4, 18:30: az Uránia Itáliai utazás című sorozata keretében A szent és a farkas című film lesz műsoron.

Március 5-én, kedden, 17.30-tól a Vénusz születése és más történetek című kiállításon katalógus-bemutató, tárlatvezetés és közösségi csomagolás lesz a Capa központban. Az eseményen Erdei Krisztina fotográfus és Csizek Gabriella kurátor mutatja be a kiállítást, mely egy különös szempont szerint villant fel budapesti helyszíneket. Az eseményen való részvétel ingyenes.

Március 6. 18.45, Puskin Mozi: a Faludi Akadémia sorozatában stílusosan a Körhinta teremben jön a Körhinta című csodaszép film. A vetítés utáni beszélgetést Barabás Klára filmtörténész, filmkritikus, filmszerkesztő vezeti.

A Hagyományok Háza március 7-én 17 órai kezdettelNagy Zoltán előadása - A himlő énekerévén a nyugat-szibériai hantikhoz visz bennünket; az ő betegséghez való viszonyukat mutatja be

Március 7-13 között 3. Európa Filmhét az Art+ Cinemában!

Március 8. 19 óra: Apró mesék (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) Premier előtt az Urániában.

Március 9.: Cseh Tamás mozija az Uránia színpadán. A 10 éve elhunyt művész szerepléseiből, filmjeiből válogattak a szerkesztők.

Március 9-én 11 óra: Egy zseni látomásai - Hieronymus Bosch különös világa az Urániában.

Március 11. és március 13. között a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára idén is várja az általános és középiskolás csoportokat interaktív levéltár-pedagógiai foglalkozásokra, melyek során felelevenítik a forradalom és szabadságharc eseményeit és szereplőit a korabeli dokumentumok segítségével. A foglalkozások ára 500 Ft/fő. Érdeklődni és jelentkezni a leveltarlatogatas@mnl.gov.hu e-mail címen lehet.

Jön az idei Cinemira! Április12-14-én három napon át 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthatunk. Részletek nemsokára!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

A BIDF alapítói és szervezői bensőséges este keretében köszönték meg az idei nagy sikerű fesztivált segítő önkéntesek, koordinátorok, szakértők, civil nagykövetek munkáját. Megtisztelő, hogy az alkalomra mi is meghívást kaptunk. Jövőre folytatjuk!

Vastaps fogadta Király Levente Piedone nyomában (6) című filmjének bemutatóját múlt héten az Urániában. A vasöklű igazságosztó magyarországi rajongói igazi Piedone-ünnepen vehettek részt a premier alkalmából.

A Hetedik alabárdos rendezője, Vékes Csaba dokumentumfilmmel jelentkezett, amivel megnyerte a 2019-es Grand Budapest Filmfesztivál díját. A Csavargók főszereplője egykor kamionnal utazta be a fél világot, manapság pedig az ország talán legidősebb közös képviselőjeként, lelkiismeretesen lát el kihívásokkal teli feladatot egy belvárosi társasházban

Hamarosan forog a Blue Duck Arts forgatókönyvíró műhely új filmje, a Van feljebb. Nagyon várjuk!

Sokszor kellett lerakni a kamerát és emberként ott lenni – Interjú az Egy nő fogságban rendezőjével. Reméljük, előbb–utóbb klubunkban is látható lesz Tuza-Ritter Bernadett filmje.

Ők a 2019-es Oscar-díj nyertesei!
- Cosmopolitan.hu

A cannes –i filmfesztivál történetében először lesz mexikói a zsűri elnöke, idén a négyszeres Oscar-díjas Alejandro G. Inárritu, a Birdman és A visszatérő rendezője kapta ezt a megtisztelő feladatot.

Nemzetközi alkotócsapat dolgozik a Magyar Színház nagyszínpadán, szerb, olasz, macedón és magyar művészek közreműködésével készülnek A maratonfutók tiszteletkört futnak bemutatójára, amely hamisítatlan Kusturica-érzést ígér a közönségnek.

A hazánkban és a világban is sokszorosan elismert Fonó Zeneház alig egy hete krakkói indulásával kezdte meg külföldi klubhálózatának kiépítését.

Kolozsvár mellett, két újabb erdélyi településen – Bánfihunyadon és Magyarpalatkán- is képzést indított februárban a Kallós Zoltán Népzene Iskola, azzal a céllal, hogy újabb zenészeket, zenekarokat neveljenek ki, akik közösségükben kellő szakmai tudással és lelkesedéssel örökíthetik tovább az erdélyi magyar népzenét.

Felmérés készül a gyermekek jogainak érvényesüléséről a gyermekek körében, melyen Magyarország idén először vesz részt. A kérdőív ezen a linken érhető el: http://smarturl.it/tehogylatod

Csoportokat, önkénteseket várnak a több tízezer fa elültetéséhez Sóstói-erdőben!

Maradandó kulturális élményeket kívánunk minden olvasónknak és reméljük, nézőként klubunkban is találkozunk!
2019.02.24. Február 19-én a legutóbbi LUX-díjas Izlandi amazon-t láthatta közönségünk.

Sajnálhatja, aki lemaradt róla, mert a remek film mellett tartalmas beszélgetéssel is gazdagodhattak a jelenlévők. Hálás köszönet az alkalmat előkészítő segítőknek és kivált vendégeinknek, Holländer Juditnak, aki hosszú évek óta segít minket, hogy jobban értsük a skandináv kultúra megannyi jelenségét és Harazin Dorottyának, aki mint környezetvédő, a Gyüttment Fesztivál szervezője szólt hozzá a látottakhoz. Reméljük, lesz alkalom a mielőbbi találkozásra és folytatjuk!

Legközelebb: február 26-án a megtörtént eseményeken alapuló Apolló 13 című, nagy sikerű filmet nézzük és beszéljük meg Bakondi Gábor tanár úrral és a Csillagász szakkör tagjaival. Milyen akadályok korlátok, kiutak lehetségesek az űrben? Lesz miről eszmét cserélni!

A továbbiakban:

Március 05.: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod (magyar thriller, dráma, 2018, 96 perc, rendezte: Schwechtje Mihály)
Nagy érdeklődéssel várt film a zaklatásról, a középiskolás korosztály világáról és sok minden másról…
Vendég: a rendező és a főszereplő.

Március 12: Kezedben a sorsod (francia vígjáték, 2018, 105 perc, rendezte: Ludovic Bernard)
Vendég: András Levente, iskolánk 10/ osztályos diákja

Március 19: Bolti tolvajok (japán krimi-dráma, 2018, 121 perc, rendezte: Koreeda Hirokazu, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Vihar Judit egyetemi tanár, a Japán- Magyar Baráti Társaság elnöke

Március 26: Egy nap (magyar játékfilm, dráma, 2018, 99 perc, rendezte: Szilágyi Zsófia)
Vendég: Kenesei Edina producer és Szórád Máté vágó.

Házunk tája:

Újabb sikert arattak röplabdázó lányaink! Gratulálunk és köszönet a felkészítő kollégáinknak is!

A jövő héten lesz a jövendőbeli petőfisek szóbeli meghallgatása: várjuk a friss tehetségeket!

Készülünk a március 8-i Öregdiák Találkozóra, valamint a Petőfi-napokra is. Részletek, napi friss hírek iskolánk facebook oldalán.

Iskolánk színköre lázasan készül az ide bemutatóra. A Flaskay tanárnő-vezette előadáson a Tartuffe elevenedik meg. Nagyon várjuk!

Király Éva kolléganőnkről készült portréfilmet ajánlunk, melyben a tanári és művészi pályáról és a személyes élet csodáiról egyaránt szó esik. Köszönjük és büszkék vagyunk rád, Éva!


Kulturális programok, ajánló:

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT - NE FELEJTSÜK EL!


Tatárszentgyörgy
ifj. Csorba Róbert emlékére

Futok, de csukva a szemem.
Kinyitom: valami fehér.
Nagyon fehér és fojtogat,
apa rángat, megint futok,
most igazán. És dől a füst.
Semmit se látok, mellbe csap
valami, nekem dől a fal.
Apa, lecsúszik a kezed,
apa, szúr a sok csillag…
(Lázár Júlia)


India különböző arcait mutatja be a Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóiból a napokban nyílt kiállítás, melyet március 23-ig a Budavári Önkormányzat TÉR-KÉP Galériájában tekinthetünk meg.

A tanú - Bacsó Péter idén felújított klasszikusát február 25-én nézhetjük meg az Uránia mozivásznán.

A Pótkulcs filmklubjában
február 25-én 18 h 30-tól műsoron a Take Shelter című film.

Február 25-én 17 órakor a Bálint Arthur Ikrek című filmjével - a rendező társaságában - folytatódik a Dunatáj Mozi sorozata a TIT székházban, a Zsombolyai u 6.sz alatt.

Február 27. 17 óra: A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának három új kötetét mutatja be az MMA Kiadó. A bemutatásra kerülő kötetek: Márkus Béla: Szilágyi István; Jánosi Zoltán: Oláh János; Cs. Nagy Ibolya: Király László. A rendezvényen műhelybeszélgetések hangzanak el. Helyszín: Pesti Vigadó, Fogadótér.

Aki még nem látta, bepótolhatja! Bálint Arthur Ikrek című filmjét február 27-én szerdán is vetítik a Faludi Akadémia DOKU filmklubjában a szokásos 18:45-ös kezdéssel a Premier KultCaféban.

Február 28: a Budapest Fotófesztivál igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi.
A kiállítás március 1-jétől június 2-ig látogatható.

Február 28, 18:30 - Haza a mélyben: Az ökoregionalista építészet Romániában – Péterffy Miklós. A helyszín a Fuga.

Itt van a BIDF Extra Programja!
Ha nem is valamennyi előadást, de a legsikeresebbeket (újra)nézhetjük az Aréna 6. termében március 1., 2., és 3-án!
Talal Derki Oscar-jelölt Apákról és fiaikról című filmjével együtt 12 különleges alkotás, a Tisztogatók, Túl minden határon, A szívem apáé, América, Isten engem úgy segéljen, Ratko Mladic pere, Szülő – anyák, Putyin szemtanúi, Ez Kongó, Segélykiáltás egy kínai munkatáborból, Olvadó lelkek a BIDF EXTRA vetítésein.

Március 1., péntek, 19:30: Uránia: A sándorgyuri (12) - Két óra Sándor György "humoralistával". Az est első felében Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező új, A sándorgyuri című életműportréját tekinthetik meg a nézők a most 80 éves alkotóról, majd maga Sándor György lép színpadra.

Március 2., szombat, 15.30 BUÉK- közönségtalálkozóval egybekötött vetítés az Uránia dísztermében.

Március 7-től a mozikban Kárpáti György Mór filmje, a Gerilla, melyet klubunkban is bemutatunk majd! A film cselekménye 1849-be, a világosi fegyverletétel utánra repít vissza, amikor sokan még nem tudták, hogy a szabadságharc elbukott.

Március 8. 19 óra: Apró mesék (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) Premier előtt az Urániában.

Március 9.: Cseh Tamás mozija az Uránia színpadán. A 10 éve elhunyt művész szerepléseiből, filmjeiből válogattak a szerkesztők.

Jön az idei Cinemira! Április12-14-én három napon át 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthatunk. Részletek nemsokára!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Legutóbbi krónikánkból kimaradt: teltház fogadta a berlini filmfesztiválon Tarr Béla legendás filmjének, a Sátántangónak a vetítését. A teljes körűen felújított változat a bemutató 25. évfordulója alkalmából készült el.

Újabb vállalkozásba fogott Buvári Tamás és a SzeretFilm csapata. Ezúttal egy, a régióhoz kötődő személyiség életútját bemutató flmet készítenek közösségi finanszírozással: az 1945-ben, 23 évesen mártírhalált halt Bódi Mária Magdolnának állítanak emléket az életéről készült filmmel. A részletekről, a projekt támogatásának lehetőségeiről a csapat oldalán tájékozódhatunk.

Örömmel adjuk hírül, hogy elkészült Lichter Péter újabb filmje, az Üres lovak című filmtörténeti szatíra, mely két filmrendező, Kertész Mihály és Bódy Gábor halál utáni találkozásának szatirikus történetét meséli el. Az alkotók célja, hogy a két rendező beszélgetésén keresztül a szélesebb közönség is megismerje a filmtörténet több fontosabb korszakát, illetve azok kulturális és személyes vetületét. A filmmel ennek szellemében ingyenes, non-profit vetítések keretében találkozhatnak a nézők. A folyamatosan bővülő új budapesti, vidéki és nemzetközi bemutatókról a film facebook oldalán lehet tájékozódni.

Hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók az idei Filmhétre. Továbbiak

Balázs István Balázs, aki tavaly végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmoperatőr szakán, Máthé Tibor osztályában Casting című diplomafilmjével megnyerte az IMAGO nemzetközi operatőri fesztivál diák kategóriáját!

Június végéig lehet nevezni több kategóriában filmeket a IV. Ars Sacra Filmfesztiválra. Műfaji megkötés nélkül, emberi sorsokkal, szakralitással és a magyarsággal kapcsolatos alkotásokat várnak.

Ken Loach Én, Daniel Blake című filmjét választotta a SIGNIS (Katolikus Média Világszövetség) a legjobbnak az elmúlt év európai filmtermésből. A két körben zajló voksoláson a második legtöbb szavazatot Maren Ade német rendezőnő Tony Erdmann című vígjátéka kapta.

Megnyitotta kapuit a Nemzeti Táncszínház különleges építészeti kialakítású új épülete, amely a II. kerületben, a Millenáris Parkban kapott helyet. A 4,6 milliárd forintos kulturális fejlesztés forrását a magyar állam biztosította.

Néptáncművészeti és néptánc-pedagógiai oktatás indul ősztől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán. A tanszék vezetésére Dr. Könczei Csongor néprajzkutató kapott megbízást.

Március közepén jelenik meg a Söndörgő együttes nyolcadik, Nyolc 8 Nyolc című nagylemeze, amelyben a több évtizedes múltú, hazánkban és világszinten is elismert zenekar erősen feszegeti a népzene és népzenei feldolgozások kereteit.

Kiállítással ünneplik Aba-Novák 125. születésnapját

Legyen a pécsi Havi-hegyi mandulafa az Év fája 2019-ben!
Már Janus Pannonius is ünnepelte egykor; minden szavazatra szükség van! Arra buzdítunk mindenkit, szavazzon! Alig néhány nap van hátra!

Maradandó kulturális élményeket kívánunk minden olvasónknak és reméljük, nézőként klubunkban is találkozunk!
2019.02.17. Klubunk aktuális témája – Akadályok, korlátok, kiutak – oly hatékonynak bizonyult, hogy a valóságban is meg kellett tapasztalnunk… Az akadályokat ezúttal konkrét lépcsők jelentették, s jó pár hétre fizikai és mobilitásbeli korlátok közé szorították szerkesztőségünket, illetve felfüggesztették a tényleges házigazdai jelentétet is.
De van kiút! Köszönet minden szolidáris és nélkülözhetetlen kollégának, barátnak, segítőnek és a hűséges nézőknek: a vetítések lendülete töretlen, mindenkit szeretettel vár a Petőfi Sándor Gimnázium filmklubja keddenként!
Köszönet a megértésért az eleddig elmaradt krónikák miatt is: immár két beszámolóval vagyunk adósak:
Tavaszi sorozatunkat egy filmtörténeti jelentőségű alkotással nyitottuk: a Biciklitolvajok elévülhetetlenül erős film, mely számtalan kérdést vet fel és sok mindenre tanít. Köszönet vendégünknek, Rudolf Dániel filmkritikusnak, aki széleskörű tájékozottsággal felvértezve érkezett és igen jót beszélgettünk! Reméljük, legközelebb népes tábor előtt köszönthetjük újra és persze nézőként is örömmel fogjuk üdvözölni.
Február 12-én a Loving várta a nézőket Király Balázs fizikus-filmbarát társaságában, aki ismét hallatlan felkészültségével bilincselte le a jelenlevőket. Köszönjük a film sorozatba ajánlását éppúgy, mint Balázs számtalan technikai segítségét is és méltán hiányoljuk a rendszeres nézői jelenlétét.
Őszintén sajnáljuk, hogy az iskola mint napi nagyüzem nem mindig képes maradéktalanul kihasználni a meglevő kapacitást; s minden igyekezetünk ellenére sem mindig tudunk tömeges nézőszámot produkálni.
Tisztelettel kérjük kollégáink és a hozzánk járó filmbarátok aktív közreműködését, hogy a kedd délutánok sokaknak jelenthessenek közösségi élményt és kínálhassanak gondolkodnivalót!

A továbbiakban:

Február 19-én
fél 4-kor egy műfajilag és problematikájában is összetett film várja klubunk nézőit: a legutóbbi LUX-díjat elnyerő Izlandi amazon általános ökológiai és globalizációs problémákat éppúgy felvet, mint az ősi izlandi kultúrához, hagyományokhoz és tudáshoz való kapcsolódást, a férfi-női szerepeket és folytathatnánk…
Feledhetetlen és elgondolkodtató, sodró és felemelő, vicces és izgalmas és a könnyeztető érzelmek sem hiányoznak.
Vendégeink: Holländer Judit, klubunk állandó skandináv szakértője és Harazin Dorottya, iskolánk egykori diákja, a Gyüttment Fesztivál szervezője – mindketten igazi amazonok, akik minden jó ügyért síkra szállnak, s ezt most együtt fogják tenni. Köszönetet mondunk a forgalmazó Cirko Filmnek, hogy a vetítéshez hozzájárultak.

További műsorunk:

Február 26: Apolló 13 (amerikai filmdráma. 1995, 140 perc, rendezte: Ron Howard)
Vendég: Bakondi Gábor tanár úr és a Csillagász szakkör tagjai.

Március 05.: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod (magyar thriller, dráma, 2018, 96 perc, rendezte: Schwechtje Mihály)
Nagy érdeklődéssel várt film a zaklatásról, a középiskolás korosztály világáról és sok minden másról…
Vendég: a rendező és a főszereplő.

Március 12: Kezedben a sorsod (francia vígjáték, 2018, 105 perc, rendezte: Ludovic Bernard)
Vendég: András Levente, iskolánk 10/ osztályos diákja

Március 19: Bolti tolvajok (japán krimi-dráma, 2018, 121 perc, rendezte: Koreeda Hirokazu, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Vihar Judit egyetemi tanár, a Japán- Magyar Baráti Társaság elnöke

Március 26: Egy nap (magyar játékfilm, dráma, 2018, 99 perc, rendezte: Szilágyi Zsófia)
Vendég: Kenesei Edina producer és Szórád Máté vágó.

Házunk Tája:

Megrendülten tudatjuk, hogy iskolánk egykori tanára, a mindenki által szeretett Takács Éva eltávozott közülünk. Emlékét híven és nagy szeretettel megőrizzük.

Közelednek a Petőfi-napok – ezek előkészítésén munkálkodott napokon át Persányi Norina és Tichy-Rács Lenke kolléganőink vezetésével a diákönkormányzat küldöttsége Pilisszántón, az Orosdy-kastélyban. Reméljük, az izgalmas és ötletgazdag munka gyümölcseivel hamarosan az iskola egész közössége találkozik majd.


Kulturális programok, ajánló:

Február 23-ig, meghosszabbítva látható Bukta Imre kiállítása, a Nálunk, vidéken a Kieselbach Galériában.

Az Uránia Itáliai utazások című sorozatának újabb állomása: február 18., hétfő, 18:30-as kezdéssel a Toszkán szépség (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott).


A Pótkulcs filmklubjában február 18-án 18 h 30-tól műsoron a Beszélnünk kell Kevinről.

Február 19., kedd, 18:30: Örökbefogadás, az 1975-ben Arany Medvét nyert alkotás ismét látható az Urániában, a vetítés előtti beszélgetés vendége Mészáros Márta rendező.

Február 20. 18.45: a Faludi Akadémia sorozata a Puskin moziban: ezúttal az izlandi Dagur Kári filmjét, a Fúsi-t láthatják az érdeklődők. Vendég: Csabai Attila operatőr, vágó, rendező

Február 21-május 9.: Művészetelméleti előadás-sorozat a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében. A sorozat 2019. tavaszi évada a "Krisztus kenyér s bor színében…" - Az Eucharisztia hatása a ma emberére témát járja körül. A 18 órakor kezdődő előadások helyszíne az MMA MMKI székháza, a Hild-villa (1121 Budapest, Budakeszi u. 38.).

Február 21-én 19 órakor Grendel Lajos Kossuth-díjas íróra, az MMA néhai tagjára emlékeznek a Somorjai Kaszinó civil szervezet szervezésében.

Február 27-én szerdán a Faludi Akadémia DOKU filmklubja jelentkezik a szokásos 18:45-ös időpontban a Premier Kultcaféban Bálint Arthur: Ikrek című filmjével.

Február 21-én 20:30: A Moldvahon Folkműhely koncertje a Lumen Kávézóban!
8 zenész, a hazai népzene kiválóságai – a feledhetetlen élmény garantált!

Február 25-én 17 órakor a Bálint Arthur Ikrek című filmjével - a rendező társaságában - folytatódik a Dunatáj Mozi sorozata a TIT székházban, a Zsombolyai u 6.sz alatt.

Február 27. 17 óra: A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának három új kötetét mutatja be az MMA Kiadó. A bemutatásra kerülő kötetek: Márkus Béla: Szilágyi István; Jánosi Zoltán: Oláh János; Cs. Nagy Ibolya: Király László. A rendezvényen műhelybeszélgetések hangzanak el. Helyszín: Pesti Vigadó, Fogadótér.

Itt van a BIDF Extra Programja!
Ha nem is valamennyi előadást, de a legsikeresebbeket (újra)nézhetjük az Aréna 6. termében március 1., 2., és 3-án!
Talal Derki Oscar-jelölt Apákról és fiaikról című filmjével együtt 12 különleges alkotás, a Tisztogatók, Túl minden határon, A szívem apáé, América, Isten engem úgy segéljen, Ratko Mladic pere, Szülő – anyák, Putyin szemtanúi, Ez Kongó, Segélykiáltás egy kínai munkatáborból, Olvadó lelkek a BIDF EXTRA vetítésein.

Március 1., péntek, 19:30: Uránia: A sándorgyuri (12) - Két óra Sándor György "humoralistával". Az est első felében Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező új, A sándorgyuri című életműportréját tekinthetik meg a nézők a most 80 éves alkotóról, majd maga Sándor György lép színpadra.

Március 8. 19 óra: Apró mesék (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) Premier előtt az Urániában.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Egy vak madár azt hiszi, álmodott,
pedig csak megsímogattam a hátát,
mit ő engedni nem szokott,
s kezünket is ez az egy pár madárláb
nem érinti önszántából soha,
de majd annak is lesz sora,
mikor néhány lelkünkkel tovatűnten,
egy-test, ott fog feküdni tenyerünkben;
miféle előleg ez a halálra,
hogy megsímogatható volt a háta?

Szárnyra ki volt dobva a szürke toll,
ahogy álldogált a teljes sötétben,
tudtam, ott vagyunk valahol:
nem is padlón, nem is csonk deszkalécen,
melyen parányi hő a talpnyoma,
s még annyi se az örök éjszaka,
melyről tudnom kell, hogy két elürült szem
közvetíti bár tudatunkba, szűrten,
előleg ez a tiszta nemtudásra,
mit magunk is elérünk valahára.

Csak annyi voltam, mint a Semmi Kéz,
mely nem mutat se innenre, se túlra,
nem kerül, el se vész,
mintha az idő ide-oda múlna;
ujjam alatt a hát mintázata
nyugodt volt; mintha nem is látszana,
a csőr lassan kinyílt, nem lihegősen,
inkább csak mártózni valami hűsben,
mert a forróság a nem várt hatásra
a harminc grammnyi testet be- s bejárta.

És hangom szólt hozzá, az ismerős,
az örökké megválaszolhatatlan,
három-verébnyi-ős
helyett ő állt világtalan-alakban,
mint kérdezetlenségünk válasza,
melynek elég, hogy önmaga;
kezem távolodott kalitka-űrben,
nem érzett hullámlásába vegyülten,
s a másfél perc még-sosem-volt csodája
jó ok lett neki egy tollászkodásra.
(A semmi kéz)


80 éves korában, február 13-án meghalt Tandori Dezső író, költő, műfordító, iskolánk egykori diákja, aki Nemes Nagy Ágnes, gimnáziumi tanára révén ismerkedett meg a korszak jeles íróival, s lett belőle író ember. Emlékét megőrizzük, írásait olvassuk.

Az egyetemes filmművészet nagy vesztesége Bruno Ganz halála, aki számos nagy alakításával él a nézők szívében. Mi a Berlin felett az ég-ért szeretjük mindörökké.A februári Filmvilágban sok érdekes olvasnivaló vár bennünket; többek közt Szekfü András a nemrég elhunyt Kósa Ferenccel készült interjúja is, mely az "Így filmeztünk" előkészületben lévő második kötetében is olvasható lesz.

Nagy örömmel osztjuk meg a hírt, hogy 10 év után ismét egész estés filmet forgat egyik kedves rendező-vendégünk, Nagy Viktor Oszkár.
Az ULTRA egy különös, a futball világában is játszódó szerelem története. Nagyon várjuk!!!

Nézd meg, hogyan készült a Rossz versek!
Reisz Gábor második nagyjátékfilmje, a Rossz versek a tavalyi év végének egyik legélvezetesebb bemutatója volt, ezért külön öröm, hogy a film online csatornájára frissen felkerült videóban végre a kulisszák mögé is betekinthetünk.

A múzeum munkatársainak javaslatát tolmácsoljuk: látogassunk el gyermekekkel is a megújult Szépművészeti Múzeumba!
Élvezni fogják a felfedezőszobát, a latin betűket hieroglif jelekké alakító játékos tanulást elősegítő eszközöket, nem is szólva a világ legnagyobb interaktív múzeumi faláról, amely a Márvány Csarnokban található.
Jegyet online is tudunk venni!

Több mint öt évtized után először nyílt Victor Vasarely (1906-1997) magyar származású francia képzőművész munkáiból kiállítás Párizsban. A Pompidou Központban megtekinthető első francia életműtárlaton mintegy háromszáz műalkotás – festmények, fotók, műtárgyak és egyéb dokumentumok – vezetnek be Vasarely sajátos univerzumába és világítanak rá az op-art művészet egyik legkiemelkedőbb alakjának összetett kifejezési formáira.

A Jelenkor Kiadó gondozásában már 3., javított kiadásban jelenik meg Polcz Alaine-életműsorozatában az Egész lényeddel.

Megjelent az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére kiadott könyv, a Csudáknak éve, melyet közel 60 korabeli dokumentum-hasonmás nyomata tesz igazán különlegessé.

Legyen a pécsi Havi-hegyi mandulafa az Év fája 2019-ben! Már Janus Pannonius is ünnepelte egykor; minden szavazatra szükség van! Arra buzdítunk mindenkit, szavazzon!

Maradandó kulturális élményeket kívánunk minden olvasónknak és reméljük, nézőként klubunkban is találkozunk!
2019.02.03. Az elmúlt hét az V.BIDF jegyében telt: soha nem látott érdeklődés övezte a fesztivált, melyen 40, a világ minden részéről érkező, jobbnál jobb dokumentumfilmet ismerhettek meg a műfaj kedvelői a többnyire teltházas vetítéseken.
Gratulálunk a szervezőknek, az alkotóknak – mindenkinek, aki ehhez a rendezvénysorozathoz hozzájárult, s igazi filmes ünneppé emelt minden egyes alkalmat!
Örömmel jelentjük, hogy mint a A szívem apáé című norvég dokumentumfilm nagykövetei, mi, petőfisek is tömegesen jelen lehettünk. Nagy élményt jelentett mind film, mind az azt követő beszélgetés, melyet a rendezővel folytathatott a közönség.

Köszönjük a kollégáink megértését és készségét a diákok nagy számú részvétele érdekében. Íme, a képi bizonyítékok.

?A fesztivál díjkiosztó gálájára hírlevelünk szerkesztése után kerül sor, így nem tudjuk, mely filmek viszik el a fődíjakat, de mindenki nyert, aki ott lehetett, abban biztosak vagyunk! Már most várjuk, hogy az év során - a szokásos BIDF vetítéseken - láthassuk majd azokat az alkotásokat, melyekre bármilyen okból nem jutottunk el.

Folytatjuk Akadályok, korlátok, kiutak című tematikus sorozatunkat.

Legközelebb, február 5-én
találkozunk, amikor Vittorio de Sica Biciklitolvajok című filmjét nézzük és beszéljük meg együtt. Szakértő vendégünk Rudolf Dániel filmkritikus lesz.

A továbbiakban:

Február 12.: Loving (angol-amerikai életrajzi dráma, 2016, 123 perc, rendezte: Jeff Nichols).
Vendég: Király Balázs filmbarát.

Február 19.: Izlandi amazon (izlandi akció thriller, 2018, 101 perc, rendezte: Benedikt Erlingsson)
Vendég: Harazin Dorottya, iskolánk egykori diákja, a Gyüttment Fesztivál szervezője.

Február 26: Apolló 13 (amerikai filmdráma. 1995, 140 perc, rendezte: Ron Howard)
Vendég: Bakondi Gábor tanár úr és a Csillagász szakkör tagjai.

Március 05.: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod (magyar thriller, dráma, 2018, 96 perc, rendezte: Schwechtje Mihály)
Vendég: a rendező és a főszereplő.

Házunk tája hírei:

Iskolánk lapja, a PetőFigyelő vers- és novellaíró valamint fotópályázatot hirdet Szabadság- Szerelem címmel.

Határidő: március 15. Részletek a honlapon!!Tollra, fényképezőre fel!

Iskolánk egykori diákjával, Harazin Dorottyával - aki hamarosan klubunk vendége is lesz - készült az alábbi beszélgetés. És persze büszkék vagyunk rá!
Negyedik éve rendezik meg a vidéki Gyüttment fesztivált.


Bordács Erika kolléganőnk jóvoltából már most szerveződik az idei Öregdiák-találkozó, melyet március 8-án 17.00 órától rendezünk meg: ebben az évben a 10, 20, 30, 40, 50, 60, sőt 70 éve érettségizett diákjainkat várjuk szeretettel iskolánkba!
Kérjük, segítsenek az egykori osztály- és iskolatársak értesítésében, ill. elérhetőségeik megadásában.


Kulturális programok, ajánló:

Már a mozikban Szász Attila Apró mesék című filmje!

Az Itáliai utazás filmsorozat keretében
február 4-én, 18:30-kor A lány és a költő.
A helyszín: az Uránia díszterme.

A Közelkép klubban legközelebb, február 5-én 18:00 órakor Pálfi György új filmje, a Stanislaw Lem regénye alapján készült Úr hangja lesz terítéken. A helyszín - mint mindig - az Uránia. Február 5. 18 óra – Petőfi Irodalmi Múzeum: Ez volt a mi életünk – Lengyel Balázs és Nemes Nagy Ágnes-est.

Február 6-án a Faludi Akadémia 6.45 játékfilmes sorozatában Andrej Zvjagincev, orosz rendező Szeretet nélkül című filmjét láthatják majd az érdeklődők a Puskin moziban!

Néhány nap és itt a >Finn Filmnapok is!
Február 6-10. Toldi mozi! Jegyek már kaphatók! Nézd meg a teljes műsort!

Február 7-8: Dehumanizáció: az elkövető alakja az irodalomban, a filmben és a filozófiában.
ELTE, BTK, Anglisztika Tanszék, R 356.

Február 9-én 11 órakor Gulyás Gábor tart tárlatvezetést Bukta Imre kiállításán, a Kieselbach Galériában.

Február 8-án Gyimesi est a Zerkula Zenekarral, a Virics Bandával, a gyimesfelsőloki Kesice Táncegyüttes táncosaival a Budai Fonóban.

Február 9-én 17 órakor: A Maria Callas-sztori Premier előtt az Urániában.

Február 10-én 16 órától Díjnyertes rövidfilmek láthatók a Toldi moziban.

Február 13-án kezdődik az 5 napon át tartó Cseh Filmkarnevál.
A helyszín: Toldi mozi.

Február 13-án 18 órakor a Magvető Caféban az On the Spot dokumentumfilmjeinek alkotóival - Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással - beszélget Plankó Gergő Világproblémák: Mi közünk hozzájuk? címmel.
A belépés regisztrációhoz kötött, kéretik előre jelezni a részvételt!

Február 13-án, 18h 45-kor a Faludi klub keretében látható Domokos János nagy hatású, klubunkban is vetített filmje, A te neved (2018) 53' Helyszín: Puskin mozi

Február 16-án 10 órakor: Fürdőnap a múzeumban.

Február 16., szombat 11:00, Uránia: Exhibition: Leány gyöngy fülbevalóval és más kincsek hollandiából.
Johannis Vermeer "Leány gyöngy fülbevalóval" című képe rejtélyek sokaságát veti fel, ezek nyomába ered egy nagyon szép film is.

ELTE FILMNAPOK: Február 16-17. Bem mozi.

Az Uránia Itáliai utazások című sorozatának újabb állomása: február 18., hétfő, 18:30-as kezdéssel a Toszkán szépség (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott).

Február 18: 19 h 30 Magvető Café: Miért rosszak/jók a magyar filmek? (Revizor OFFline)


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Ezek a tavalyi filmek kapták a Magyar Filmkritikusok díját - HVG.hu
.
Sok az ismerős név, többekkel személyesen is találkozunk is a tavaszi sorozatunkban!
Szívből gratulálunk!

"Jancsó Miklós úgy beszélt velünk, mintha mi lennénk a Cahiers du Cinéma" - interjú Szekfü Andrással, az Így filmeztünk című interjúkötet szerzőjével.

Sikeres évet tudhat maga mögött az Uránia: a különböző programokra, fesztiválokra és tematikus sorozatokra közel 130000 jegyet váltottak a nézők, amiből minden negyedik magyar filmre szólt.

Örömmel adjuk közre Marik Noémi Jászberényi Sándorral készített interjúját:
"Az élettel ellentétben a novelláimnak van értelme"


Hogy jobban értsük a körülöttünk-velünk élő közösségek ceremóniáit, szokásait, valamint az ezekre épülő művészeti alkotásokat, Misevlog indul februárban: a 12 részes sorozat a szentmisét, annak részeit, lefolyását ismerteti meg.

Rimóczi Tamás kollégánk is elkötelezett munkatársa a Kék Vonal-nak. Íme, a fontos szolgálatot végző szervezet éves jelentése.

Maradandó kulturális élményeket kívánunk minden olvasónknak és reméljük, nézőként klubunkban is találkozunk!
2019.01.28. Ha tél, akkor téli sportok – ha műkorcsolya, akkor az Én, Tonya, s ha szakértő, akkor Marti Zsófia, aki gyermekkora óta szenvedélyesen követte a sportág nagyjainak szereplését, így Tonya Harding karrierjét is. Köszönjük a rengeteg ismeretet, a lebilincselő tájékozottságot, melyet sportkommentátorok is megirigyelhetnének. Nagyon jót beszélgettünk egy sokrétű és felkavaró történet kapcsán: köszönet minden résztvevőnek!

FONTOS!!!
A hónap végén, 29-én nem klubunkban nézünk filmet: mint az V. BIDF-en szereplő A szívem apáé című norvég dokumentumfilm nagykövetei várjuk a filmbarátokat 12:45-re, a Cinema City Aréna 8-as termébe.
Ahogy a mellékelt linken is olvasható: a Göteborg Film Festival különdíját elnyerő alkotás nagykövete: Dr. Purebl György főorvos és a Petőfi Sándor Gimnázium "Láss, ne csak nézz" filmklubja.
Még egyszer az időpontok: január 29. kedd, 12:45 illetve január 30. szerda, 19:45.

A film előzetese itt érhető el.


A tematikát megőrizve – Akadályok, korlátok, kiutak - készül klubunk tavaszi sorozata, egyelőre egyeztetés alatti fázisban, így a teljes műsortervet nem tudjuk még közreadni. Az első vetítésünket február 5-én tartjuk, akkor Vittorio de Sica Biciklitolvajok című filmjét nézzük és beszéljük meg együtt. Szakértő vendégünk Rudolf Dániel lesz.

Február 12-én fél 4-től a Loving című angol-amerikai film lesz műsoron, mely megtörtént eseményeken alapul, a fekete bőrű Mildred és a fehér Richard Virginia állambeli meghurcolásáról szól, ahol a vegyes házasságot nem tolerálta a törvény. Végül az American Civil Liberties Union a képviseletükben beperelte Virginia államot az alkotmány megsértéséért. Vendégünk a filmet sorozatunkba ajánló filmbarátunk, Király Balázs.

Házunk tája hírei:

Ismét az eget kémlelték nagy múltú csillagász szakkörünk tagjai a holdfogyatkozás kapcsán
: a jó hangulatú éjszakázást Dessewffy Anna képei is megörökítették – köszönet a hűséges dokumentálásért.

A Budapest megyei diákolimpián a V.-VI. korcsoportos lány röplabda csapatunk nyert a Városmajor Gimnázium csapata ellen. Gratulálunk!

Bordács Erika kolléganőnk jóvoltából már most szerveződik az idei Öregdiák-találkozó, melyet március 8-án 17.00 órától rendezünk meg: ebben az évben a 10, 20, 30, 40, 50, 60, sőt 70 éve érettségizett diákjainkat várjuk szeretettel iskolánkba!
Kérjük, segítsenek az egykori osztály- és iskolatársak értesítésében, ill. elérhetőségeik megadásában.


Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban
, Pethő Zoltán klubjában január 28-án, 18h 30-tól a Szeretet nélkül című film lesz műsoron.

Január 24. – február 16: Bukta Imre kiállítása a Kieselbach Galériában: Nálunk, vidéken.

Január 28-án 17 órakor Filmmesélés avagy történetmesélés a filmekben előadás az ELTE-n.

Január 28., hétfő, 19:00: Pawel Pawlikowski Ida, majd február 1. péntek, 19:00: Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje - amelyet még egyszer láthatunk premier előtt - nemcsak Cannes-ban nyert, de év végén tarolt az Európai Filmdíj főbb kategóriáiban is.

Január 28-án a 80 esztendős Kiss Anna költőt köszöntik a Pesti Vigadóban a Nem múlik el a világ című koncert keretében.

Január 29-én A magyar plakátművészet első aranykora címmel nyílik kiállítás a BÁV Apsztistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.).

Január 30-án 18:00–21:00 Teleki téri mesék az Ars Sacra Filmklubban, a Párbeszéd Házában.

Szintén január 31-én 18 órakor A budapesti presszók történetéről hallhatunk a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban: Zeke Gyula kultúrtörténész tart előadást Cziffra György emlékkiállításán.

Január 31. – február 3. – FACT Fesztivál
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi találkozója. A fesztivált kiegészíti egy szakmai konferencia is, amelynek fő témája a színházművészeti nevelés. Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem

Január 31-én 20 órai kezdettel a VAN filmzenekar bemutatja Reisz Gábor Rossz versek című filmjének zenéjét az A38 Hajón.

Február 2-án 17h 30-kor filmvetítéssel emlékeznek Simone Weil-re az életéről készült francia dokumentumfilm vetítésén (francia nyelven, magyar felirattal, r.: Florence Mauro) a Három Hollóban! Vendég: Jelenits István, piarista szerzetes, tanár, irodalmár.

Február elején a Soldivision alternatív filmterjesztő igazi moziélményt kínál a vállalkozó kedvű filmrajongóknak a saját lakásukban, a barátaik körében. A lakásmozi keretein belül a jelentkezők otthonuk kényelmében nézhetnek meg olyan filmeket (nemcsak hazai és külföldi játék-, de különleges dokumentum- és kísérleti filmeket is), melyek moziban nem – vagy csak alig láthatók. A kínálatból: Halász Glória az indiai savtámadásokról szóló Rupa butikja című alkotását és Lichter Péter Üres lovak című kísérleti játékfilmjét – premier előtt láthatják az érdeklődők. De választható az Így csajozz egy földönkívülivel, A monostor gyermekei vagy Bogdán Árpád Genezis című filmje is.

A tíz éve elhunyt Cseh Tamásra két koncerttel is emlékeznek barátai, tisztelői: február 3-án 17.00, illetve 20.00 órai kezdettel. Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ.

Az Itáliai utazás filmsorozat keretében február 4-én, 18:30-kor A lány és a költő.
A helyszín: az Uránia díszterme.

Február 5. 18 óra – Petőfi Irodalmi Múzeum: Ez volt a mi életünk – Lengyel Balázs és Nemes Nagy Ágnes-est.

Február 7-8: Dehumanizáció: az elkövető alakja az irodalomban, a filmben és a filozófiában.
ELTE, BTK, Anglisztika Tanszék, R 356.

Február 10-én 16 órától Díjnyertes rövidfilmek láthatók a Toldi moziban.

Február 13-án kezdődik az 5 napon át tartó Cseh Filmkarnevál. A helyszín: Toldi mozi.

Február 13-án 18 órakor a Magvető Caféban az On the Spot dokumentumfilmjeinek alkotóival - Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással - beszélget Plankó Gergő Világproblémák: Mi közünk hozzájuk? címmel.
A belépés regisztrációhoz kötött, kéretik előre jelezni arészvételt!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

1919 január 27-én hunyt el Ady Endre, a temetéséről a korabeli filmhíradó is tudósított.

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában érte a halál Párizsban - közölte szombaton szóvivője.

Putyintól a digitális guberálókig - Sós Ágnes a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválról.

Deák Kristóf A legjobb játék című alkotása A legjobb Európai Unióból származó kisfilm díját nyerte el a 28. Flickerfest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon.

Kis Hajni a Last Call-ért a legjobb rövidfilm díját, a Ruben Brandt, a gyűjtő a Sky Arte televízió különdíját nyerte el a közép-európai filmek nagy presztízsű filmfesztiválján Triesztben.

A Primanima fesztivál 2018-ban túllépett azokon a kereteken, amit Budaörs infrastuktúrája lehetővé tett számára. Vajon mit lehet kezdeni egy kisvárosban egy olyan film és zenei fesztivállal, amelyen már több, mint 500 akkreditált résztvevő volt jelen? Mi lesz veled Primanima?
A Budaörsi Városi Televízió adása.

Idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Blue Duck Arts. Sokszínű társaságról van szó: színész, író, vágó, bölcsész, mérnök, operatőr és grafikus is akad köztük. Civil elfoglaltságuk mellett viszont teljes erőbedobással dolgoznak a forgatókönyveiken, a közös projektek megvalósításán. Gratulálunk, reméljük hamarosan találkozunk, Petrik András!

Megérkezett Kárpáti György Mór (Erdő, Gólyatábor, Provincia című Cannes-t és Berlinalét megjárt filmek rendezője) szabadságharcos filmjének előzetese! Terveink szerint a filmet (Guerilla) klubunk nézői is láthatják áprilisban.

A hétvégén elindult az Elles tournent – Dames Draaien fesztivál Belgiumban, mely kizárólag női rendezők munkáit vetíti. Hazánkat Mészáros Márta képviseli az Aurora Borealis-szal.

Óriási sikert aratott a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum karácsonyi meglepetése, a 100 Filmajándék, melynek keretében december 21-től január 4-ig 100 filmet tettek szabadon elérhetővé a Filmarchívum videomegosztó csatornáján. A filmek mintegy 420 ezer kattintást könyvelhettek el.

A nemrégiben Budapesten kiállító Bukta Imréről Szalay Péter filmrendező készített közérzetfilmet.
Így megy ez falun, igaz, Galuska?


A Holnap Kiadó Az építészet mesterei sorozatának két kötete is féláron kapható a honlapról rendelve, illetve a Zenta utcai boltban:
Hauszmann Alajos
Torockai Wigand Ede


I Dance Hungary néven angol nyelvű honlap indult a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében, hogy a magyarul nem beszélő közösségek szorosabban tudjanak kapcsolódni a magyar kultúrához. A hiánypótló online felületen elérhető angol nyelvű tánckurzus sorozat, valamint énekoktató és háttérismereti kisfilmek segítségével a világon bárki elsajátíthatja a magyar néptáncokat.

Elkezdődtek a Gloria próbái. Hajdu Szabolcs rendezi Branden Jacobs-Jenkins darabját Totth Benedek fordításában. Izgalmas, pörgős előadás ígérkezik a szövegkönyv alapján, helyszín egy 2000-es évek menő szerkesztősége, az emberi viszonyokat és a média hatását tökéletesen leképezi a darab. Korrajz. A Radnóti Színház ezt a bemutatóját a TESLA LOFT termében tartja, március 9-től látható ebben a játékterünkben.

Gyönyörködjünk egy kicsit: Gangvégek, avagy egyszer a körfolyosó is véget ér.

Kérjük, támogassák-támogassátok a BIDF fesztivált, tartsanak/tartsatok velünk a vetítésekre és találkozzunk rendszeresen klubunkban is!
2019.01.21. Január 15-én tehetséges PETŐFILMeseinket, Balla Bencét, Faragó Pétert, valamint Pálinkás Barbarát mutathattuk be közönségünknek emlékezetes délután keretében. Örömmel néztük Balla Bence ritka nagy emberi érzékenységről tanúskodó, kiváló témájú dokumentumfilmjeit, valamint a történelmi munkáiba bevezető trailert. Péter és Barbara filmjeit az emberi kapcsolatok iránti figyelem, a társadalmi és közösségi igazságkeresés vezérli, a utolsó pillanatig feszült figyelemre késztetve a nézőt. Köszönjük, hogy eljöttek és további sikereket kívánunk!
Köszönet minden érdeklődőnek és a megjelent filmes barátainknak is a sok jó tanácsért és előremutató megjegyzésért az alkotók nevében is.
Reméljük, valamennyiüktől felhatalmazást kapunk arra, hogy munkáikat az osztályközösségeinkben is vetíthessük és megbeszéljük, mert fontos dolgokról szólnak!

Január 22-én műsorunkon az Én, Tonya, melynek szakértő vendége sokoldalú kolléganőnk, Marti Zsófia, aki a korcsolyázó Tonya Hardingról is szinte mindent tud…
Az alábbi beharangozóban őt idézzük:
A műkorcsolyázó Tonya Harding története a '90-es évek egyik legnagyobb botránya volt a sportban és az észak-amerikai médiában, melynek híre a kereskedelmi adóknak köszönhetően hazánkba is eljutott. Elképzelhető-e, hogy egy sportoló közreműködjön legnagyobb ellenfele ártalmatlanná tételében? A jéghercegnők privilegizált világába valóban beférkőzött volna egy szegény családból származó gonosz boszorka?
A bíróság, a média és a közvélemény is meghozta a maga ítéletét, azonban a mai napig sok kérdés maradt megválaszolatlanul. Lehetséges-e, hogy Tonya nem az a boszorkány, akinek akkoriban kikiáltották, hanem ő maga is áldozat? Hihetünk-e visszaemlékezéseinek? Hogyan él most, 25 évvel az események után? Lehet-e, kell-e filmes eszközökkel szerethetővé tenni egy közutálatnak örvendő szereplőt? Hogyan kezelték az alkotók az egymásnak ellentmondó véleményeket, forrásokat? Hogyan tudtak távolságot tartani, és kerülték el azt, hogy állást kelljen foglalniuk a kérdésben? A film egyik erőssége éppen az ironikus elbeszélésmód.
A műkorcsolya jó alkalmat nyújt arra, hogy Tonya Harding történetén túl is elgondolkodjunk sport és művészet, sport és pénz, illetve akár a sport és politika viszonyáról… Mert Tonyáénál sokkal nagyobb horderejű botrányok is megrázták a korcsolyavilágot, pl. a 2002-es és a 2014-es Olimpiai Játékokon is, bizonyítva, hogy a műkorcsolyázók világa nem csupa csillogás… A filmet Craig Gillespie rendezte, Steven Rogers forgatókönyve alapján. A főszerepet az alakításáért Oscar-jelöléssel díjazott (és a szerep kedvéért "megcsúnyult") Margot Robbie alakítja, Tonya édesanyját pedig a többek között a West Wing (Az elnök emberei) és a Mom c. sorozatból ismert Allison Janney formálja meg, aki megdöbbentő alakításával megérdemelten nyerte el a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat."

FONTOS!!!
A hónap végén, 29-én nem klubunkban nézünk filmet: mint az V. BIDF-en szereplő A szívem apáé című norvég dokumentumfilm nagykövetei várjuk a filmbarátokat 12:45-re, a Cinema City Aréna 8-as termébe. A film egy drogfüggő, börtönviselt apa és lányának kapcsolatát követi: azt az erőfeszítést, ahogy Sofia, a saját történetét filmre vivő rendező szeretne visszatalálni ahhoz az apához, akinek emlékét gyermekkora óta őrzi… Úgy gondoljuk, a film problematikája nem ismeretlen a droggal, egyéb szenvedélybetegséggel, konfliktusokkal küzdő családokban és fontos tanulságokkal szolgálhat a nézőknek. Megköszönjük, ha megosztják híreinket és másokat is buzdítanak a részvételre. A film megtekintését különösen ajánljuk a középiskolás korosztálynak, csoportosan is!
Ahogy a mellékelt linken is olvasható: a Göteborg Film Festival különdíját elnyerő alkotás nagykövete: Dr. Purebl György főorvos és a Petőfi Sándor Gimnázium "Láss, ne csak nézz" filmklubja.
Még egyszer az időpontok: január 29. kedd, 12:45 illetve január 30. szerda, 19:45.

A film előzetese itt érhető el.


A továbbiakban:

A tematikát megőrizve készül a tavaszi sorozat műsora, melyet január végén hirdetünk meg. Az Akadályok, korlátok, kiutak tematika sok tartalékkal bír, lesz mit nézni és megbeszélni! Az első vetítésünket február 5-én tartjuk.

Házunk tája hírei:

Sikeresen lezajlott az idei sí-tábor!

Köszönet a kísérő kollégáknak a messzemenő figyelemért és a jó hangulatért!

Bordács Erika kolléganőnk jóvoltából már most szerveződik az idei Öregdiák-találkozó, melyet március 8-án 17.00 órától rendezünk meg: ebben az évben a 10, 20, 30, 40, 50, 60, sőt 70 éve érettségizett diákjainkat várjuk szeretettel iskolánkba!
Kérjük, segítsenek az egykori osztály- és iskolatársak értesítésében, ill. elérhetőségeik megadásában.


Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban
, Pethő Zoltán klubjában január 21-én, 18h 30-tól a Férfiak, nők, gyerekek című film lesz műsoron.

Január 21. (hétfő) 10 óra. – Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete "Teljes dallamtérkép…" A népzenei monográfia műfaji vizsgálata címmel rendez konferenciát.
Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem

Január 21-én, hétfőn, 18.00 órától Urbán Ádám fotográfus Hossala Tamás kurátor közreműködésével tart tárlatvezetést Urbán Ádám Esély című kiállításán. Az eseményen való részvétel ingyenes.

Január 21. 18:30 - Cinemascope - A Metropolitan Egyetem 2018-ban diplomázott hallgatóinak fesztiválja, a helyszín az Uránia. A vetítések ingyenesek. Mellékeljük a részletes programot:
I. blokk
18:30 - 20:15
Figyelj már oda (13'38") rendező: Almási Zsolt
Fiú a kútról (21'24") rendező: Pekár Áron
Szobanövények (18'22") rendező: Jakobetz Zoltán
Idegenek (30'18") A producer specializációs Mozgóképművész hallgatók szkeccsfilmje/rendező: Balogh Dorottya, Kárpáti László, Molnár Péter Miklós,Török Éva, Moldovai Katalin
Narancs útelvél (19'42") rendező: Fazekas Gyöngyi

II. blokk
20:30 - 22:10
A játékgyáros (11'11") rendező/szerkesztő: Hegyesi Fanni
Maradj velünk (20'30") rendező: Bajor Marcell
Les (11'27") rendező: Rácz Dia
Kata (20'00") rendező: Makláry Eszter
Szokásjog rendező: Füzes Dániel

Január 24. csütörtök 17:00 óra: Arnóti András festészete címmel nyílik kiállítás A cím: Bp. V. Honvéd tér 10/a bal lh II. em.

Január 24. 20h 30 - KóBORdal címmel Fekete Bori és Bolya Mátyás ad izgalmas koncertet a Lumen kávéházban. Miről énekeltek valójában a trubadúrok? Miért nem tanultuk az iskolában Janus Pannonius itáliai epigrammáit? Mit gondolt a fiatal Balassi Bálint a borról és a szép nőkről? Berzsenyi a pillanat hatalmáról? Miért írta Bartók egyes népzenei lejegyzéseire, hogy illetlen? Fekete Bori éneke mellé Bolya Mátyás varázsol hangszeres kíséretet; a népdalok és történeti énekek mellett tréfás elbeszélések segítenek bepillantani a zenetörténet – és egyúttal a kultúrtörténet – kevésbé ismert fejezeteibe.

Január 24., csütörtök, 19:00–22:00: Bukta Imre kiállításának megnyitója a Kieselbach Galériában: Nálunk, vidéken.

2019 januárjában lesz harminc éve, hogy elhunyt Salvador Dalí, a szürrealizmus zseniális mestere. A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. A bemutatóra szinte napra pontosan az évfordulón, január 24-én kerül sor, először 18:30-tól, másodszor 20:45-től. Mindkét vetítés előtt klubunk kedves vendége, Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa tart bevezető előadást. A helyszín az Uránia díszterme.

Január 27., vasárnap, 14:00: Schindler listája (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott): a film premierjének 25. évfordulója alkalmából, a holokauszt nemzetközi világnapján.

Január 27-én, vasárnap, 15 órától a Capa Központ meghívására Lentulay Edina meseterapeuta kiscsoportos foglalkozást tart fiataloknak és felnőtteknek a művészetterapeuták, fotográfusok és gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok együttműködését bemutató KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódóan.
Melyik arcodat veszed fel ma? A kedveset, barátságosat vagy a dühöset, ijesztőt? Mit üzen a belsőd, mit kíván a környezet? Ezek voltak a KÉP-ÉLMÉNY kiállítás részeként is bemutatott maszkos meseterápiás projektet elindító gondolatok.

Január 27. 19 óra: Ady Endre – emlék-est (Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti és Irodalmi Tagozata által szerkesztett emlékműsor). Helyszín a Pesti Vigadó Díszterme. Január 28. – február 3. – Itt az V.BIDF!
Kiváló dokumentumfilmek a világ minden tájáról! Már folyik a jegyárusítás!
A művészeti élet és a sajtó elismert szereplőiből álló rangos, nemzetközi zsűri, valamint nemzetközi diák- és nyugdíjas zsűri dönt a díjakról öt kategóriában. A teljes program itt böngészhető. A filmek vetítése után a közönség találkozhat a meghívott alkotókkal is.

Január 28-án 17 órakor Filmmesélés avagy történetmesélés a filmekben előadás az ELTE-n. Január 28., hétfő, 19:00: Pawel Pawlikowski Ida, majd február 1. péntek, 19:00: Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje - amelyet még egyszer láthatunk premier előtt - nemcsak Cannes-ban nyert, de év végén tarolt az Európai Filmdíj főbb kategóriáiban is.

Január 31. – február 3. – FACT Fesztivál
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi találkozója. A fesztivált kiegészíti egy szakmai konferencia is, amelynek fő témája a színházművészeti nevelés. Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem

Február elején a Soldivision alternatív filmterjesztő igazi moziélményt kínál a vállalkozó kedvű filmrajongóknak a saját lakásukban, a barátaik körében. A lakásmozi keretein belül a jelentkezők otthonuk kényelmében nézhetnek meg olyan filmeket (nemcsak hazai és külföldi játék-, de különleges dokumentum- és kísérleti filmeket is), melyek moziban nem – vagy csak alig láthatók. A kínálatból: Halász Glória az indiai savtámadásokról szóló Rupa butikja című alkotását és Lichter Péter Üres lovak című kísérleti játékfilmjét – premier előtt láthatják az érdeklődők. De választható az Így csajozz egy földönkívülivel, A monostor gyermekei vagy Bogdán Árpád Genezis című filmje is.

A tíz éve elhunyt Cseh Tamásra két koncerttel is emlékeznek barátai, tisztelői: február 3-án 17.00, illetve 20.00 órai kezdettel. Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Néhány emlékezetes évforduló:


A 196 éve született Madách Imre.
1921-ben, január 19-én született Mészöly Miklós.
18 éve hunyt el Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze.

Mindhárman a magyar kultúra megkerülhetetlen alakjai.

Életének 75. évében hosszú betegség után elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel közösen idén második alkalommal rendezik meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt. Január 31-én, csütörtökön este 19 órakor a Pesti Vigadó nagytermében tartják a díjátadó rendezvényt. Már nyilvánosságra került, hogy Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesül.
Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapja. A versenyzők közt van Dévényi Zoltán is, akivel klubunk nézői is találkozhattak Kovács István filmjei vetítésén.

A 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon magyar résztvevőknek szurkolhatunk majd, hiszen két hazai animációt is beválogattak a rövidfilmes versenyprogramba. Tóth Luca a Lidérc úrral, Buda Flóra Anna pedig az Entropia című MOME-s diplomafilmjével szerepel.

Már csak néhány nap és január 22-én eldől, hogy idén is lesz-e magyar jelöltje az Oscar-díjnak? Tóth Barnabás szinkrontolmácsokról szóló kisfilmje kategóriája tíz esélyese között szerepel.

A velencei filmfesztiválon debütált, most pedig a rangos svéd fesztiválon, Göteborgban száll versenybe Szőcs Petra első nagyjátékfilmje, a Déva. A misztikus hangulatú, az 'Új hangok' szekcióban szerepel.

A Trieszti Nemzetközi Film Fesztivállal egy időben zajlik a When East Meets West szakmai program, ahol a koprodukciós prezentációs fórumon a legnépszerűbb projekt Till Attiláé.

Január 24-én Párizsban látható Vranik Roland filmje, Az állampolgár a Kino Visegradban. A vetítés után a közönség a rendezővel beszélgethet.

Ipar- és tervezőművészek sorozatcímmel jelzett kötetsort indított el az MMA Kiadó. Az új sorozat bemutatja az MMA Iparművészeti Tagozatának tagjait és munkásságát. Megismerhető a művészek pályaképe, művészi hitvallása, továbbá a velük készült interjúk során bepillantást nyerhetünk az alkotók életébe, műveik keletkezésének történetébe. A kismonográfiák egyben albumok is, hiszen a köteteket a legfontosabb művekről készült fotók illusztrálják. A könyvek végén lévő Függelékek pedig segítik az életutak fontos állomásainak megismerését. Mezei Gábor bútortervezőről Kernács Gabriella, míg P. Benkő Ilona keramikusművészről Csenkey Éva állított össze színvonalas kismonográfiát.

Kedves barátaink, Persányi Norina és Fitos Adrián is az Új-Nautilusban publikált nemrégiben. Gratulálunk és olvassuk őket.

Szvoren Edina nyerte el az idei Mészöly Miklós –díjat, melyet a Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület 2004-ben alapított. A díjátadón Szörényi László méltatásában megjegyezte, hogy az írónő szereti rejtélyességgel felruházni minden szereplőjét", több párhuzamot említett Mészöly és a díjazott művei között.

"Együtt vagyunk felelősek a filmért" – Beszélgetés Ugrin Juliannával, aki az Éclipse Film alapítójakét és producereként egyre több sikeres dokumentumfilmmel került a figyelem középpontjába, mint például Az Egy nő fogságban vagy a Könnyű leckék.

Magyar művészeti katalógusok, ritkaságok vásárolhatók a Klauzál tér 13-ban, a Raklapos könyvvásáron.

És végül egy kis természet on-line erdélyi tájakról…

Kérjük, támogassák-támogassátok a BIDF fesztivált, így tartsanak/tartsatok velünk január 29-én 12:45-kor és találkozzunk rendszeresen klubunkban is!
2019.01.14. Január 8-án a Kafka című filmmel nyitottuk az újévet: köszönet minden lelkes és kitartó nézőnek, aki ezen a délutánon velünk tartott és a beszélgetésben is részt vett. Sajnáltuk, hogy a próba-érettségi miatt nem láttunk végzős diákokat, pedig bizonyára hasznos lett volna számukra az élmény.
Külön köszönet vendégeinknek; Sólyom Attilának és Varga Zoltánnak, akik remek szakértő párost alkottak, sokat tanulhattunk tőlük: noha más-más kiindulópontból közelítettek az értelmezéshez, egy tipikus kafkai jegyekből építkező filmet, egy koherens kafkai világképet segítettek feltárni és még a filmes ízlésükben is sok a közös pont.
Visszavárjuk mindkettejüket a következő évadokban is: Varga Zoltánt úgy is mint a méltatlanul elfeledett, alulértékelt filmek újra-felfedezőjét! Ezúttal is igaza volt Steven Soderbergh munkája kapcsán.

További januári előadásaink:

Január 15-én tehetséges PETŐFILMeseinket, FARAGÓ PÉTERT és BALLA BENCÉT várjuk, akik egy-egy csokor rövidfilmmel mutatkoznak be.
Péter már mint a Metropolitan Egyetem filmes hallgatója, Bence pedig mint most érettségiző petőfis hozza el néhány munkáját. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, barátot kedden, fél 4-re!
Január 22-én műsorunkon az Én, Tonya, melynek szakértő vendége sokoldalú kolléganőnk, Marti Zsófia, aki a korcsolyázó Tonya Hardingról is szinte mindent tud…

FONTOS!!!
A hónap végén, 29-én nem klubunkban nézünk filmet: mint az V. BIDF A szívem apáé című dokumentumfilmjének nagykövetei várjuk a filmbarátokat 12:45-re, a Cinema City Aréna 8-as termébe. A film vetítéseinek népszerűsítése a filmklubozás népszerűsítése is, így köszönjük, ha olvasóink továbbadják a hírét és hálásak lennénk, ha klubunkat a film vetítésein való részvételükkel segítenék!
Még egyszer az időpontok: január 29. kedd, 12:45 illetve január 30. szerda, 19:45. A film előzetese itt érhető el.

A tematikát megőrizve készül a tavaszi sorozat műsora, melyet január végén hirdetünk meg. Az Akadályok, korlátok, kiutak-tematika sok tartalékkal bír, lesz mit nézni és megbeszélni!

Házunk tája hírei:

Iskolánk színkörében már folynak az idei előadás próbái: örömmel jelentjük, hogy Moliere Tartuffe című darabjának átiratát láthatjuk majd márciusban ifjú színművészeink előadásában. A rendező Flaskay Zsuzsa.

Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban, Pethő Zoltán klubjában január 14-én, 18h 30-tól A boldogságtól ordítani című film lesz műsoron.

AAz Egy nap délelőttönként is látható az Art+ Cinemában (Budapest, Erzsébet krt. 39.), hála a forgalmazó Vertigo Médiának!
Január 17., csütörtök, 10h

Január 12. – február 10. – Balázs János festményei a Műcsarnokban: Balázs János (1905–1977) a két osztályt végzett, vidéki cigánytelepen élő festőművész és költő 63 esztendősen kezdett festeni, életművét mindössze 8 év alatt hozta létre. Szűkebb pátriájában, Salgótarjánban ezután hamar felfedezték, itt rendezték meg első kiállítását a hatvanas évek végén, és azóta is lelkiismeretesen ápolják az emlékét. A legjelentősebb számban magángyűjtők őrzik a rövid, de termékeny, egyedülálló életmű darabjait – mindenekelőtt Horn Péter, akinek a gyűjteményéből a Műcsarnok kiállításának anyaga kikerült.

Január 14-én 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva a Lágy eső című filmet vetítik a Capa Központban. A film után Nagy Dénes rendezővel, Dobos Tamás fotográfus-operatőrrel, valamint Hossala Tamással, a KÉP-ÉLMÉNY projekt vezetőjével beszélget Mucsi Emese, a KÉP-ÉLMÉNY kiállítás kurátora.

Január 14., hétfő, 19:00: Egon Schiele - A halál és a lányka az Uránia vásznán!

Január 17–18. – Rejtett történetek - az életreform-mozgalmak és a művészetek 2 napos nemzetközi konferencia lesz angol és német nyelven a Műcsarnokban, mely a Műcsarnok jelenlegi alapkiállításához, a hamarosan záruló Rejtett történetek - az életreform-mozgalmak és a művészetek tárlathoz kapcsolódik.

Január 16-án 19:30-kor, az Uránia Nemzetek zenéje című kamarakoncert-sorozatában Spanyol-argentin est következik Szabó Péter gordonka-, Oláh Vilmos hegedű- és Lajkó István zongoraművész közreűködésével.

Január 16-án nyílik Stefanovics Péter Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a B32 Galéria és Kultúrtérben (Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 32.).

Január 18-án 18 órakor Köböl Vera fotói Kenedi János lakásában címmel kiállítás nyílik a Fugában.

Január 17-én este Radu Jude román rendező új filmjét, a Bánom is én, ha elítél az utókor-t láthatjuk az Urániában. A cím a II. világháborúba a németek oldalán belépő román állam hadseregének 1941-es odesszai mészárlására utal.

Itáliai utazás – az Uránia sorozatának következő darabja: Dogman - A kutyák királya – Premier előtt!!!, január 18., péntek, 20:00

Január 19-én Hamvas Béla Nap a Műcsarnokban
Ötven éve, 1968-ban hunyt el Hamvas Béla esszéíró, filozófus, a magyar kultúra egyedülálló alakja. A Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek c. kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok a Hamvas Béla Alapítvány közreműködésével egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét.Január 19., szombat, 20:30: Csodálatos fiú az Urániában.
Megtalálja-e az utat egy apa fia szívéhez, hogy megmentse őt. Ez a kérdése ennek a küzdelmes apa-fiú történetnek.

Január 21. 18:30 - Cinemascope - A Metropolitan Egyetem 2018-ban diplomázott hallgatóinak fesztiválja, a helyszín az Uránia. A vetítések ingyenesek.

Január 24., csütörtök, 19:00–22:00: Bukta Imre kiállításának megnyitója a Kieselbach Galériában: Nálunk, vidéken.

2019 januárjában lesz harminc éve, hogy elhunyt Salvador Dalí, a szürrealizmus zseniális mestere. A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. A bemutatóra szinte napra pontosan az évfordulón, január 24-én kerül sor, először 18:30-tól, másodszor 20:45-től. Mindkét vetítés előtt klubunk kedves vendége, Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa tart bevezető előadást. A helyszín az Uránia díszterme.

Január 27., vasárnap, 14:00: Schindler listája (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott): a film premierjének 25. évfordulója alkalmából, a holokauszt nemzetközi világnapján.

Január 27. 19 óra: Ady Endre – emlék-est (Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti és Irodalmi Tagozata által szerkesztett emlékműsor). Helyszín a Pesti Vigadó Díszterme.

Január 28. – február 3. – Itt az V.BIDF!
Kiváló dokumentumfilmek a világ minden tájáról! Már folyik a jegyárusítás!
A művészeti élet és a sajtó elismert szereplőiből álló rangos, nemzetközi zsűri, valamint nemzetközi diák- és nyugdíjas zsűri dönt a díjakról öt kategóriában. A teljes program itt böngészhető. A filmek vetítése után a közönség találkozhat a meghívott alkotókkal is.

Január 28., hétfő, 19:00: Pawel Pawlikowski Ida, majd február 1. péntek, 19:00: Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje - amelyet még egyszer láthatunk premier előtt - nemcsak Cannes-ban nyert, de év végén tarolt az Európai Filmdíj főbb kategóriáiban is.

Január 31. – február 3. – FACT Fesztivál
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi találkozója. A fesztivált kiegészíti egy szakmai konferencia is, amelynek fő témája a színházművészeti nevelés. Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Újabb fájdalmas hírt kaptunk: elment ebből a világból kedves kárpátaljai zenekarunk, a Técsői banda muzsikusa, Csernavec Jóska, akit azóta már elhunyt társaival együtt személyesen is köszönthettünk egykor a Tabán moziban, Surányi z. András és Sívó Júlia csodaszép filmjének, Az utolsó kolomejkának a vetítése után. Zenéjüket, emléküket megőrizzük.

Ezekben a januári napokban jusson eszünkbe, hogy 1943-ban ilyenkor a II. Magyar Hadsereg katonái embertelen körülmények között, a Don folyó nagy kanyarjában küzdöttek. A hadtestet gyakorlatilag teljesen megsemmisítette a Szovjet Hadsereg. A kevés számú visszatérő katona visszaemlékezéseiből Sára Sándor készített dokumentumfilm-sorozatot.

Restaurált klasszikusok New York-ban is. Mészáros Márta Ők ketten című filmje felújítva először a MoMa The Museum of Modern Art-ban látható!

Új kiadvány jelent meg Polcz Alaine életművéből a Jelenkor Kiadónál, Gyermekkorom címmel. A könyvben Polcz Alaine felnőttek és gyerekek, románok és magyarok közti árkokról, színekről, szagokról, villanásokról vall, és egy régi karácsonyra kapott babaszobáról, amely elindította az úton.
A most megjelent Gyermekkorom több, korábban közre nem adott forrásanyag összeillesztéséből keletkezett. A férj, Mészöly Miklós hagyatékában talált Vízakna I-IV. elnevezésű fájl és az életművet gondozó Ablonczy Anna által készített befejezetlen életinterjú mind-mind fontos adalék egy impériumváltozásokkal tűzdelt, rég eltűnt világban játszódó gyerekkorhoz.

Hazaért Rakonczay Gábor, aki első magyarként, az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a Déli-sarkig tartó 917 kilométeres távot, egy 94 kilós szánt húzva maga után.

Messze földön híres kiállítás zárul a mai napon Bécsben: Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója alkalmából a bécsi Szépművészeti Múzeum rendezett monografikus kiállítást a kivételes tehetségű művész életművéből. Sokan nem jutottunk el személyesen, vigasztalásul itt a lehetőség, hogy legalább virtuálisan barangoljunk a Bruegel világában.

Reméljük, találkozunk személyesen is keddenként!
2019.01.10. Kedves barátiank! Kedves érdeklődők!

Nem tervezett körülmények következtében, sajnos, elmaradt az időben történő tájékoztatás klubunk jelenéről és a kultúrális érdekességekről.
Ez utóbbiakat ugyan pótoltam, de az időben visszalépni, bármennyire is szeretném jelen esetben, nem tudok. Elnézést kérek mindenkitől, aki a késlekedés miatt elmaradt a vetítésről, és főképpen Edittől, ki áldozatos munkájával hiába fáradozott.
Mea Culpa.

Baum Attila
2019.01.06. Köszöntjük Olvasóinkat az új esztendő első hírei élén és kívánunk minden jót!

Reméljük, elnézik nekünk az ünnepi elcsendesedést; hiszen az ünnep a visszavonulás és erőgyűjtés ideje is.
December 19-én Domokos János A te neved című filmjével zártuk filmklubunk 2018-as évét. Nagy örömünkre nem csak egy revelatív filmet ismerhettünk meg, de a Szent Egyed Közösség egyes tagjait és munkáját is: köszönet a rendezőnek, s köszönet Mihályi Anikónak, Hollókövi Stefinek és Beöthe Dorkának, hogy személyesen is találkozhattunk. Nagy hatást tettek valamennyi nézőnkre a látottak-hallottak, s "A te neved óta" sok mindenről másképpen gondolkodunk…
Külön köszönjük a beszélgetésben is résztvevő nézőink, kivált a 10/a osztályosok, Horváth Edina tanárnő és Ludassy tanár úr érzékenységét és figyelmét!

A vetítést követően adtuk át vendégeinknek, illetve a Dunatáj Alapítvány munkatársainak az adventi időszakban gyűjtött adományokat is: bízunk benne, sikerült kicsit enyhíteni a Budapest utcáin, valamint a Miskolc melletti Lyukó völgyben élők életén, s ünnepi pillanatokat is szerezhettünk.

Legközelebb, január 8-án a Kafka (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) című filmmel nyitjuk az újévi vetítések sorát: vendégeink gazdag értelmezést ígérnek, hiszen Sólyom Attila tanár úr az irodalmi, Varga Zoltán esztéta pedig a filmes megközelítés szakértője. Számítunk minden érdeklődőre, érdemes lesz eljönni!

Házunk tája hírei:

Iskolánk karácsonyi koncertjével és az osztálykarácsonyi ünnepségekkel fejeződött be a naptári év
: köszönet a kórus tagjainak, a zenélő-éneklő diákoknak, a TNB zenekar tagjainak és nem utolsó sorban Király Éva tanárnőnek az élményért!

Megtisztelő felkérést kapott iskolánk filmklubja: az idei, immár V. BIDF egyik filmjének nagykövetei, népszerűsítői lehetünk!
Köszönjük Sós Ágnesnek és csapatának, hogy ránk is gondoltak. A My Heart Belongs to Daddy / A szívem apáé című dokumentumfilm vetítéseinek híresztelése szép feladat: a (drog)függő apa és lánya kapcsolatáról szóló történet bizonyára nem ismeretlen sok családban, ezért is fontos, hogy lássuk és beszéljünk róla. A film vetítéseinek népszerűsítése klubunk népszerűsítése is, így köszönjük, ha olvasóink továbbadják a hírét és persze azért lennénk a leghálásabbak, ha eljönnének a film vetítéseire! Az időpontok: január 29. kedd 12:45, a Cinema City Aréna 8-as terem, illetve január 30. szerda, 19:45, ugyanott.
A film wlőzetese itt érhető el.

Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban
, Pethő Zoltán klubjában január 7-én, 18h 30-tól a Téli álom című film lesz műsoron.

Az Egy nap délelőttönként is látható az Art+ Cinemában (Budapest, Erzsébet krt. 39.), hála a forgalmazó Vertigo Médiának!
Január 10., csütörtök, 10h
Január 17., csütörtök, 10h


Január 12. – február 10. – Balázs János festményei a Műcsarnokban: Balázs János (1905–1977) a két osztályt végzett, vidéki cigánytelepen élő festőművész és költő 63 esztendősen kezdett festeni, életművét mindössze 8 év alatt hozta létre. Szűkebb pátriájában, Salgótarjánban ezután hamar felfedezték, itt rendezték meg első kiállítását a hatvanas évek végén, és azóta is lelkiismeretesen ápolják az emlékét. A legjelentősebb számban magángyűjtők őrzik a rövid, de termékeny, egyedülálló életmű darabjait – mindenekelőtt Horn Péter, akinek a gyűjteményéből a Műcsarnok kiállításának anyaga kikerült.

Január 13., vasárnap 15:00, Uránia. Ön-Tér-Kép. Jelenczki István filmrendező Zseni Annamária pszichiáter mélylélektani tesztsorozattal vizsgálta a magyar nemzet jelenét meghatározó lélekrészecskék mineműségét és egymáshoz való viszonyát, a nemzet pozitív érzelmeitől a szakralitásig, a nemzet fájdalmaitól az önazonosság kérdéséig, a múlthoz fűződő, feldolgozatlan érzelmek világáig.

Január 14., hétfő, 19:00: Egon Schiele - A halál és a lányka az Uránia vásznán!

Január 16-án 19:30-kor, az Uránia Nemzetek zenéje című kamarakoncert-sorozatában Spanyol-argentin est következik Szabó Péter gordonka-, Oláh Vilmos hegedű- és Lajkó István zongoraművész közreűködésével.

Január 16-án nyílik Stefanovics Péter Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a B32 Galéria és Kultúrtérben (Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 32.).

Itáliai utazás – az Uránia sorozatának következő darabja: Dogman - A kutyák királya – Premier előtt!!!, január 18., péntek, 20:00

Január 19-én Hamvas Béla Nap a Műcsarnokban
Ötven éve, 1968-ban hunyt el Hamvas Béla esszéíró, filozófus, a magyar kultúra egyedülálló alakja. A Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek c. kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok a Hamvas Béla Alapítvány közreműködésével egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét.

Január 19., szombat, 20:30: Csodálatos fiú az Urániában.
Megtalálja-e az utat egy apa fia szívéhez, hogy megmentse őt. Ez a kérdése ennek a küzdelmes apa-fiú történetnek.

Január 27., vasárnap, 14:00: Schindler listája (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott): a film premierjének 25. évfordulója alkalmából, a holokauszt nemzetközi világnapján.

Január 27. 19 óra: Ady Endre – emlék-est (Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti és Irodalmi Tagozata által szerkesztett emlékműsor). Helyszín a Pesti Vigadó Díszterme.

Január 28., hétfő, 19:00: Pawel Pawlikowski Ida, majd február 1. péntek, 19:00: Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje - amelyet még egyszer láthatunk premier előtt - nemcsak Cannes-ban nyert, de év végén tarolt az Európai Filmdíj főbb kategóriáiban is.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Lehullt az óév, végre ott a kotta
végén a jel, hogy elvégeztetett.
Én mégis azt dúdolnám el naponta,
a megszokott, a régi éneket.

Mint téli erdőn egyedül dalolgat
az ember, ha már ijesztő a csend,
érzem én is, hogy volt leszek maholnap,
és holtnak a múlt semmit sem jelent.

Évek és ének... Élni elfeledtem,
kupacba gyűltek elhullt dalaim,
az évek sorra múlnak el felettem,
s úgy eltűnök, mint letűnt eleim.

De mért vágynék rá, hogy az újra feldúlt
év avarában zöld levélre leljek –
nem hull le ismét, elmúlt, ami elmúlt,
s az elmúlásról minek énekeljek?

Mind elmúlunk, és elmúlik az ének,
el a visszhangja, emléke is el,
de él majd, aki konok ütemének
dobogására új ént énekel.

(Szabó T. Anna)

Decemberi veszteségeink:

December 18-án, kedden meghalt Grendel Lajos író, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb határon túli alkotója.

Néhány napja elment ebből a világból Peter Ogi, klubunk kedves vendége, az első magyar punkzenekar alapítója és számos fontos magyar film zenéjének szerzője. Szerettük.
Legyen neki könnyű a föld!

99 éve született vitéz Szentiványi János repülő alezredes, aki Szentgyörgyi Dezsőhöz hasonlóan a legendás PUMA század vadászpilótája volt a II. világháborúban.
Mindenki Sminyuja tavaly hagyott itt bennünket. Igaz barátja volt minden repülést szerető embernek. A Veteránfilmet a szívünkbe zártuk…

75 éve született Schütz Ila, a feledhetetlen színművész.

Lichter Péter Fagyott május című filmje felkerült egy cseh filmes lap éves toplistájára.

Bogdán Árpád Genezis című filmje elnyerte a Fünf Seen Filmfestival fődíját!

Kovács István Ostrom című Oscar-díjas filmjét több alkalommal is vetítik januárban a Flickerfest 2019 keretében.

Összesen 129 pályázat érkezett
a Pannónia Stúdió által meghirdetett nemzetközi versenyre, amelyben a zeneszerzőknek Mundruczó Kornél Jupiter Holdja című filmjének részletére kellett filmzenét komponálniuk. Az első helyezett az amerikai Michael Simon lett, mögötte Kovács Levente és a brit Ed Beesley végeztek a dobogó második és harmadik fokán. A nyertes zeneműveket a Pannónia Stúdió oldalán lehet meghallgatni.

Ujjak a felvevőgombon - Az erdélyi magyar gyakorlati filmes oktatás rövid története címmel írt tanulmányt Németh Szabolcs Előd a Filmtett portálján.

Megjelent az előzetese az Arctic című drámának, amelyben Mads Mikkelsen egy Északi-sarkon ragadt pilótát alakít. A film különlegessége, hogy a történet nagy részében Mikkelsen végig egyedül látható a képernyőn. A filmet Izlandon forgatták és Cannes-ban a szaksajtó minden idők egyik legjobb túlélőfilmjei között emlegette. Az Arctic február elejétől látható az amerikai mozikban.

Szóval még nem Magyarországon... Mi meg itthon vagyunk, tehát menjünk moziba!
A mozi nem tv! És nem internet! Sokkal több!!!

Reméljük, találkozunk személyesen is keddenként!
Korábbi híreinket itt találja.