A velencei kalmár
(amerikai-olasz-luxemburgi-angol film, 2004, 138 perc)Rendezõ: Michael Radford
Író: William Shakespeare
Forgatókönyvíró: Michael Radford
Operatõr: Benoit Delhomme
Vágó: Lucia Zucchetti
Zene: Jocelyn Pook
Szereplõk: Al Pacino (Shylock), Jeremy Irons (Antonio), Joseph Fiennes (Bassanio), Lynn Collins (Portia), Zuleikha Robinson (Jessica), Kris Marshall (Gratiano), Charlie Cox (Lorenzo), Mackenzie Crook (Launcelot Gobbo)
Bassanio meg akarja kérni a világszép és dúsgazdag Portia kezét, ám nemesi származása ellenére nem rendelkezik elég vagyonnal ehhez. Ezért legjobb barátjától, Antoniótól kér kölcsön háromezer dukátot. Antonio pénze azonban hajóinak szállítmányába van fektetve, így kénytelen Shylockhoz, a gazdag zsidó uzsoráshoz fordulni segítségért. Shylock egy fontnyit kér Antonio húsából, amennyiben az nem fizeti vissza a megszabott határidőre a pénzt…

Radford nagyon alázatos Shakespeare-adaptációt készített. Amellett, hogy a 16. századi Velence képét korhűen és varázslatosan festi meg, következetesen ragaszkodik az eredeti alkotáshoz, nem vesz el a szövegből, nem is tesz hozzá, hanem színészei gesztusaira és játékára bízza, hogy a produkció Shakespeare-hez és művéhez méltóképp legyen újszerű.


vissza a mûsorokhoz