Kedves Filmbarátok, kedves Honlaplátogatók!

5 évvel ezelőtt, 2001 őszén vágtunk bele a filmklubozásba. Szinte el sem hisszük: 5 év - (12 évad, 12 tematikus blokk, mintegy 150 film, sok-sok vendég) – a mi viszonyaink mellett valóságos történelem… Ezen ünnepi alkalomból az őszi filmsorozatunkat az irodalom és a film kapcsolatának, azaz filmes adaptációknak szenteljük. Választásunkkal praktikusan szeretnénk kollégáink, mindenekelőtt a magyar szakos tanárok segítségére lenni, ill. az olvasáshoz (vissza?)vezető utat is szolgálni. Meggyőződésünk, hogy a jó film érdeklődő olvasót is szül, márpedig olvasókra, valamint filmet érteni-értelmezni tudó fiatalokra nagy szükség van manapság!

Egy sorozat összeállításánál sok szempont érvényesül, s ezek nem mindegyike feltétlenül magasröptű, emelkedett aspektus, inkább gyakorlatias. Kedves Filmklublátogató, ne várj tehát klasszikus építkezésű, míves szerkesztésű műsortervet, a gyakorlati szempontok (pályázati érvek, financiális kérdések, stb.) győzelme nyilvánvaló… Azért azt bevalljuk, a lehetőségek szűk sávjában a tudatosságnak is jutott némi tér, így a blokk kisebb tematikus egységeket alkot (szenvedély, emberi vétség, egyén és hatalom), irodalomtörténeti korszakokat (Shakespeare, ill. romantika, századforduló) rajzol meg, közben olyan elfeledett óriásokra hívja fel a figyelmet, mint Steinbeck vagy Sarkadi Imre. Reményeink szerint művészvendégeket is köszönthetünk majd Bara Margit, Tóth Ildikó, Dargay Attila, Lázár Ervin, Bodor Ádám személyében, meghívásukat most szervezzük. Érdemes tehát követni honlapunk híreit, ill. a hírlevelek és aktuális szórólapok alapján tájékozódni!

Végetezetül jelképesen megkövetjük mindazon alkotókat, kiknek művei most hiányoznak a palettáról, pedig méltán szerepelhetnének a műsortervben. Ennek oka, hogy a legnagyobb klasszikusokkal az elmúlt esztendőkben már megismerkedhetett a filmklub nézőközönsége.Melyekre gondolunk? Íme a korántsem teljes lista: Szindbád, Szerelem, Ötödik pecsét, Pacsirta, Hannibál tanár úr, Eldorádó, Mephisto, Woyzeck, Szigorúan ellenőrzött vonatok, Sörgyári capriccio, Hamu és gyémánt, Nyírfaliget, A vágy villamosa, 12 dühös ember, , Hannibál tanár úr, Eldorádó, Mephisto, Woyzeck, Szigorúan ellenőrzött vonatok, Sörgyári capriccio, Hamu és gyémánt, Nyírfaliget, A vágy villamosa, Száll a kakukk fészkére…stb. Amennyiben módunk lesz ingyenes szakmai vetítések bonyolítására, boldogan vetítjük újra ezeket.

Nem marad más hátra, mint szép élményeket, tartalmas szórakozást, emlékezetes beszélgetéseket kívánni minden filmklubunk iránt érdeklődő kedves nézőnek!

Találkozzunk a keddi vetítéseken!

Üdvözlettel: a szervezők
 Szó-kép - Irodalom a filmvásznon

Szept.12.: Hóvirágünnep (csehszlovák film, 1983, 92 perc, rendezte: Jirí Menzel)
Szept.19.: Anyegin(angol film, 1999, 106 perc, rendezte: Martha Fiennes)
Szept. 26.: Szép remények (amerikai film, 1998, 111 perc, rendezte: Alfonso Cuarón)
Okt.3.: Ház a sziklák alatt (magyar film, 1958, 101 perc, rendezte: Makk Károly)
Okt.: 10.: Oldás és kötés (magyar film, 1963, 107 perc,rendezte: Jancsó Miklós)
Okt.17.: Állatfarm (amerikai film, 1954, 69 perc, rendezte: Joy Batchelor és John Halas)
Okt.24.: A részleg (magyar-román film, 1995, 82 perc, rendezte: Gothár Péter)
Nov.7.: A velencei kalmár (amerikai-olasz-luxemburgi-angol film, 2004, 138 perc, rendezte: Michael Radford)
Nov.14.: Prospero könyvei (angol film, 1991, 120 perc, rendezte: Peter Greenaway)
Nov.21.: Rosencrantz és Guildenstern halott (angol-amerikai film, 1990, 116 perc, rendezte: Tom Stoppard)
Nov.28.: Jadviga párnája (magyar film, 1999, 129 perc, rendezte: Deák Krisztina)
Dec.5.:  Szaffi (magyar rajzfilm, 1984, 76 perc, rendezte: Dargay Attila)
Dec.12.:  Elveszett paradicsom (magyar film, 1962, 91 perc, rendezte: Makk Károly)
Dec.19.:  Édentől keletre (amerikai film, 1955, 110 perc, rendezte: Elia Kazan)
Jan.9.: Édes Anna (magyar film, 1958, 84 perc, rendezte: Fábri Zoltán)
Jan.16.:  Álmodozók (olasz-francia-angol-amerika film, 2003, 115 perc, Bernardo Bertolucci)
Jan.30.:  A porcelánbaba (magyar film, 2004, 75 perc, rendezte: Gárdos Péter)

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.