Édes Anna (magyar film, 1958, 84 perc)


Rendezõ: Fábri Zoltán
Író: Kosztolányi Dezső
Forgatókönyvíró: Bacsó Péter és Fábri Zoltán
Operatõr: Szécsényi Ferenc
Vágó: Szécsényi Ferencné
Zene: Ránki György
Szereplõk: Törőcsik Mari, Kovács Károly, Mezei Mária, Fülöp Mária, Greguss Zoltán, Báró Anna, Horkai János, Makláry Zoltán, Simor Erzsi, Barsi Béla, Vadnay Éva, Raksányi Gellért, Böröndy Kati, Gobbi Hilda, Újváry Viktória, Kálmán György, Zách János, Sitkey Irén

Az 1919-es magyar kommün bukását követő hetekben-hónapokban járunk. Egy példás cseléd legendája terjed Krisztinavárosban. „Olyan lány az, hogy meg kellene aranyozni a kezét.” Ez a lány Édes Anna, aki végül Vizyékhez szegődik. Nehezen szokja meg új otthonát. Idegen szemmel néznek rá. „Ezek mégiscsak más emberek, mint mi” – gondolják. „A gyomruk is más, a lelkük is más. Cselédek. És azok is akarnak maradni.”

Kosztolányi Dezső életművének centrumában áll az Édes Anna. Lezárja az író regényeinek vonulatát: érett, kiforrott mű, amely az úr-cseléd viszony, a tökéletes, de egyben kölcsönös kiszolgáltatottság bemutatásán keresztül az emberi természetre kérdez rá és arra, milyen értékek és hogyan érvényesülhetnek a világban.

Fábri Zoltán nagy erővel, expresszionista hatáselemekkel, drámai hangkompozíciókkal, az erőteljes kontrasztokra építve viszi színre Kosztolányi regényét.


vissza a mûsorokhoz