Metropolis
(német sci-fi némafilm, ff, 1927, 78 perc)
rendező: Fritz Lang
író: Thea von Harbou
forgatókönyvíró: Thea von Harboru és Fritz Lang
zeneszerző: Gottfried Huppertz
operatőr: Karl Freund és Günther Rittau
szereplők: Alfred Abel (John Masterman, Metropolis ura), Gustav Fröhlich (Eric, Metropolis urának fia), Rudolf Klein-Rogge (Rotwang, a feltaláló), Brigitte Helm (Maria és a robot Maria), Fritz Rasp (Slim)


John Masterman gigantikus Metropolisában csupán egy kiváltságos réteg élvezi a technikai fejlődés nyújtotta előnyöket. Számukra csodálatos kertek és ligetek kapui állnak nyitva, ők fényben és ragyogásban élnek. A város alsó szintjén tengődnek a szegények, a munkások, akik napfényt sose látnak, mesterségesen megvilágított körülmények között robotolnak naphosszat. A két szintet liftek kötik össze, egyébként lakóik között nincs semmi kapcsolat. Mígnem egy napon "lentről" érkezett gyerekcsapat zavarja meg a fentiek szórakozását, élükön a fiatal tanítónővel, Mariával. Ericet, Masterman fiát megszédíti a lány szépsége, és utána ered az alsó városba.

"A néma korszak legjelentősebb filmutópiája" (The Macmillan Dictionary of Films and Filmmakers) közel 2 millió dollárba került s a maga korában a nagy reklámkampány ellenére megbukott (H. G. Wells szigorúan bírálta, Hitlernek állítólag tetszett). Azóta viszont páratlanul nagy hatást gyakorolt a sci-fi műfajára s világszerte biztos sikerdarabja az archívumi moziknak.


vissza a mûsorokhoz