Színház az egész világ,
És színész benne minden férfi és nő:
Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében...
(Shakespeare: Ahogy tetszik)

Köszöntjük Nézőinket, a Filmbarátokat és Minden Érdeklődőt!

Bevezetőnkben néhány szó arról, mi a rendezőelve filmklubunk aktuális sorozatának: meggyőződésünk, hogy minden önmagában való, artisztikus filmválogatásnál hasznosabb, ha a néző nem csak a filmet magát őrzi emlékezetében, de a róla való beszélgetést is. Az elmúlt évek tapasztalatai megerősítettek minket abban, hogy ez nem csupán lényeges, de talán a legfontosabb szerkesztői elve kell legyen egy döntően középiskolás-egyetemista generációt megmozgató közösségnek. Ahogy egy kedves vendégünk mondta, „Nem csak a film fontos, hanem hogy beszélgessünk is róla”. Így került sor egy olyan témára, amely a maga sokszínűségében és összetettségében is kimeríthetetlen és senkit nem hagyhat közömbösen.
Ahogy a Shakespeare-től vett mottónk is rámutat, a 2008/2009-es tanév teljes egészét egy örökzöld, egyszersmind alapvető emberi kapcsolat vizsgálatának szenteljük: a férfi-nő témát idézzük meg, de nem csupán az egymással való viszonyban, hanem azon túl is mint az életben tapasztalt, ránk váró férfi-női szerepeket, archetípusokat. A teljesség igényéről természetesen nem beszélhetünk válogatásunkban, hiszen sok-sok – néha nagyon is földhözragadt – szempontra kell tekintettel lennünk, ám úgy véljük, a leglényegesebbeket sikerül felvillantanunk: lesz szó a klasszikus, mindent elsöprő szerelemről, a hagyományos kultúrák megkövetelte férfi-női viselkedésről, majd a mai modern társadalom által előhívott férfi-női szerepekről; látunk majd intrikus női karaktert és mácsó férfit, követhetjük kislány szemmel a felnőttek világát, megismerjük, milyen egy tradicionális cigány közösség felfogása a nagylány feladatáról, helyéről; milyen a végzetes csáberőt gyakorló, ellenállhatatlan férfi; milyen a szentté vált vagy éppen öregedő nő; milyen a történelem viharait megélő kitelepített anya és börtönbe küldött férj; feltesszük a kérdést, lehetséges-e két férfit egyszerre szeretni úgy, hogy azok is a legjobb barátai egymásnak és folytathatnánk…
Sorozatunkban egyaránt szerepelnek klasszikus filmtörténeti alkotások, kurrens art-filmek és – filmklubunk egyik karakteres sajátossága ez – dokumentumfilmek is, méghozzá a magyar műhelyekből. Az elmúlt tanév nagy hozadéka volt a dokumentumfilmek nem egyszerűen alkalmi sikere, hanem az az érdeklődés és érzékenység, amellyel nézőink ezeket az alkotásokat fogadták.
Bízunk tehát benne, hogy olyan válogatás készült, amelyben ki-ki megtalálhatja a hozzá szóló üzenetet, s a szakértőkkel, alkotókkal való beszélgetések nyomán mindenki gazdagodhat élményben, emberi tapasztalatban, s ezeket beépítheti gondolkodásába, s egyfajta cselekvési filozófiára is szert tehet.
Lássuk, kiket is várhatunk vendégségbe az első félév előadásaira: noha egyes szakemberek - így pszichológus, szociológus, esztéta - meghívása egyelőre még folyamatban van, örömteli hírekkel is szolgálhatunk, hiszen klubunkban köszönthetjük majd Bódis Kriszta író-rendezőt, a Surányi Z. András és Sívó Júlia alkotópárt, Almási Tamás rendezőt, Nyakó Júlia színművészt, Bálint Arthúr rendezőt, Várhegyi Rudolf hangmérnököt. Igen reméljük, hogy elfoglaltságai dacára el tud majd jönni hozzánk Nagy-Kálózy Eszter színművész és Réz András esztéta is.
Az egyes vetítések kapcsán mindig időben jelezzük majd, kire számíthatunk – érdemes lesz hírlevelet kérni, ill. a honlapunkat böngészni. (Lassan utolérjük magunkat az elmaradt képekkel is, ígérjük ...)
Most pedig a műsor:
Az élet férfi-női szerepei

Szept. 16.:Rómeó és Júlia (amerikai filmdráma, 1996, 120 perc, rendezte: Baz Luhrmann)
Szept. 23.: Veszedelmes viszonyok (amerikai romantikus dráma, 1988, 120 perc, rendezte: Stephen Frears)
Szept. 30.: Metropolis (német sci-fi némafilm, 1927, 78 perc, rendezte: Fritz Lang)
Okt. 7.: Persepolis (francia-amerikai animációs film, ff, 2007, 95 perc, rendezte: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud)
Okt. 14.: Mária Magdolna (olas-francia-amerikai, 2005, 83 perc, rendezte: Abel Ferrara)
Okt. 21.: Színes fátyol (kínai-amerikai romantikus dráma, 2006, 125 perc, John Curran)
Nov. 4.: A keresztapa (amerikai gengszterfilm, 1972, 171 perc, rendezte: Francis Ford Coppola)
Nov. 11.: Báriséj (Nagylány) (magyar dokumentumfilm, 2007, 45 perc, rendezte: Bódis Kriszta)
Nov. 18.: Júlia (magyar tévéfilm, 2006, 47 perc, rendezte: Sívó Júlia és Surányi Z. András)
Nov. 25.: Jules és Jim (francia fildráma, 1961, 102 perc, rendezte: Francois Truffaut)
Dec. 2.: Márió, a varázsló (magyar-olasz filmdráma, 2007, 97 perc, rendezte: Almási Tamás)
Dec. 9.: Piaf (francia-angol-cseh filmdráma, 2007, 140 perc, rendezte: Olivier Dahan)
Dec. 16.: Rövidfilm-összeállítás magyar műhelyekből
Jan. 13.: Egyszer (ír filmdráma, 2006, 85 perc, rendezte: Jo Carney)
Jan. 20.: Eszter hagyatéka (magyar filmdráma, 2008, 90 perc, rendezte: Sipos József)
Jan. 27.: Párizs (francia vígjáték, 2008, 130 perc, rendezte: Cédric Klapish)
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.