Mottó: „Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve
               nézem, amit meglátok hirtelen. ”
                                           (József Attila: A Dunánál )

              „Óh, én nem így képzeltem a rendet”
                                          (József Attila: Levegőt! )


Kedves Barátaink! Kedves Honlaplátogatók! Kedves Érdeklődők!

  Némi - sajnos technikai okok miatt a tervezettnél hosszabbra sikeredett – szünet után ismét jelentkezünk. Örömmel jelentjük, készen van a 2007/2008-as tanév őszi blokkja, benne sok érdekes és elgondolkodtató néznivalóval és olyan meghívott vendégekkel, akik segítenek majd a téma kibontásában, az adott filmek értelmezésében.
  Ahogy megszokhattátok, sorozataink zömmel tematikusak. Így lesz ez most is: a szeptembertől januárig tervezett filmcsokor „A Dunánál” címet viseli, konkrétabban pedig a „levegő és víz” témakört igyekszik körüljárni. Egy asszociációsorról van tehát szó, mely az első lépéstől szinte magától kínálta a téma újabb és újabb jelentésrétegeit – a választott filmek ezt a sokoldalúságot illusztrálják.
  Az ötlet megszületésének hátterében fontos tényező a közelgő József Attila-évforduló (a költő halálának 70. évfordulója ez év decemberében), mely ráirányíthatja a figyelmet az életműre is: A Dunánál, a Levegőt! az Eszmélet, a Hazám című versek üzenete teljességgel összecseng a víz- és levegő-téma összetett fogalma értelmezési lehetőségeivel. Vízre, levegőre – tiszta vízre, tiszta levegőre- az élet alapfeltételeire mindnyájunknak szükségünk van a Duna táján éppúgy, mint a Föld bármely más pontján. Nemcsak életünk biológiai feltételeiről, általános ökológiai alapkérdésekről beszélünk azonban, hanem elvontabb módon is fontos számunkra a „légkör”, az egyént, a közösséget körülvevő társadalmi, emberi közeg. Nemkülönben fontos végiggondolnunk azt is, mit jelenthet életünkben a víz: az Élet forrását, a megtisztulás lehetőségét, máskor a hiányt vagy éppen a pusztító veszélyt és folytathatnánk.
  Noha a számtalan kínálkozó aspektusból, filmélményből, beszélgetésből ki-ki megrajzolhatja majd magának a saját víz- és levegőfogalmát, nem titkoljuk, a sorozat súlypontilag kezeli a világhoz való viszonyunkat. Tisztában vagyunk-e azzal, hogy feladatunk, felelősségünk van - egyénként, közösségként, az európai civilizáció birtokosaként egyaránt - az emberiség tiszta vízéért, tiszta levegőjéért - a HARMÓNIÁ-ért, melyet elveszíteni látszunk a XXI.század elején….
   A blokk dokumentatív vonulata – a Dunatáj Alapítvány filmjei, valamint a Megesszük a világot – nem hagy kétséget afelől, milyen súlyos tényeket kell tudatosítanunk.
  Természetesen nem feledkezünk meg a filmtörténet klasszikusairól sem: láthattok olyan nagy mesterműveket, mint Truffaut 400 csapása és Tarkovszkij Andrej Rubljov című műve. A nemrégiben elhunyt Antonionira a Zabriskie Point című filmjével emlékezünk.
  Folytatjuk a kortárs magyar filmek bemutatását is: részint a Dunatájos filmekkel, részint a legutóbbi filmszemle alkotásaiból válogatva szeretnénk híveket szerezni a közgondolkodásban és mozilátogatói szokásokban méltatlanul háttérbe szorított magyar dokumentum- és játékfilm ügyének.
  A sorozat tervezett vendégei, izgalmas és tartalmas beszélgetéseket ígérnek. A velük való egyeztetés folyamatban van, ezért a kedves néző menet közben - a hírlevélen keresztül és a honlapról - értesülhet majd a konkrét személyekről és időpontokról. Szándékaink szerint eljön közénk Gál István rendező, kiemelt vendégeink lesznek a Dunatáj Alapítvány vezetője, Buglya Sándor és a Műhely alkotógárdája, valamint Karátson Gábor környezetvédő, író, filozófus, ill. az egyes filmek rendezői: Kocsis Ágnes, Mészáros Péter, Szemző Tibor.

József Attilánál szebben és pontosabban nem tudnánk fogalmazni, ezért álljon itt a költő maga:

          „Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve
             nézem, amit meglátok hirtelen. ”
                                            (József Attila: A Dunánál )

          „Óh, én nem így képzeltem a rendet”
                                            (József Attila: Levegőt! )

Lássunk (meg) együtt dolgokat, teremtsük ( újjá ) együtt a rendet!

Szeretettel várunk minden új és régi diákot, szülőt, tanárt, barátot, érdeklődőt!

F.E.- L.Gy.

Budapest, 2007. szeptember 16.

Dunánál

Szept.18.: Küldetés (magyar portréfilm, 1978, 90 perc, rendezte: Kósa Ferenc)
Szept.25.: A forrás (amerikai kalandfilm, 2006, 96 perc, rendezte: Darren Aronofsky)
Okt. 2.: Bemutatjuk a Dunatáj Alapítványt: Csodabogarak (magyar film, 2005, 52 perc, rendezte: Surányi Z. András és Sívó Júlia)
Okt.9.: Négyszáz csapás (francia filmdráma, 1959, 91 perc, rendezte: Francois Truffaut)
Okt.: 16.: Zabriskie Point (olasz film, 1970, 110 perc,rendezte: Michelangelo Antonioni)
November.6.: Édes vízi élet (amerikai film, 2004, 118 perc, rendezte: Wes Anderson)
Nov.13.: Andrej Rubljov (szovjet film, 1969, 180 perc, rendezte: Andrej Tarkovszkij)
nov.20.: Sodrásban (magyar filmdráma, 1963, 90 perc, rendezte: Gaál István)
Nov.27.: Kopár sziget (japán filmdráma, 1962, 97 perc, rendezte: Kaneto Sindo)
Dec.4.: Eszmélet után - Elégia József Attiláról - részletek (Dunatáj) (magyar film, 2001-2004, 255 perc, rendezte: Jelenczki István)
Dec.11.: Aranykalyiba (Dunatáj) (magyar dokumentumfilm, 2003, 56 perc, rendezte: Zsigmond Dezső)
Dec.18.: Megesszük a világot (osztrák dokumentumfilm, 2005, 90 perc, rendezte: Erwin Wagenhoffer)
Jan.8.: Friss levegő (magyar játékfilm, 2006, 109 perc, rendezte: Kocsis Ágnes)
Jan.15.: Kythera (magyar játékfilm, 2006, 78 perc, rendezte: Mészáros Péter)
Jan.29.: Az élet vendége - Csoma-legendárium (magyar film, 2006, 80 perc, rendezte: Szemző Tibor)

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.